L' AMB impulsa la regeneració hídrica per estalviar aigua potable

Textos: Núria Bonet
Disseny: Estela Piñeiro

No és un secret que els períodes de sequera augmenten, les pluges i recursos hídrics disminueixen i que, per això, s’estan buscant i aplicant solucions a curt, mitjà i llarg termini. L’aposta per l’ús de l’aigua regenerada és una de les línies de treball que ja han posat en marxa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que han cobrat un nou impuls amb l’aprovació inicial del Pla Estratègic del Cicle Integral de l’Aigua (PECIA) del territori metropolità.

Es calcula que l’any 2050 hi haurà un dèficit d’aigua potable a la metròpolis d’aproximadament 130 hm3/any. Per arribar a aquest escenari futur sense dèficit hídric, el Pla, l’aprovació final del qual es portarà a terme aquest mes de febrer, estableix diverses línies estratègiques que incideixen en el cicle integral de l’aigua metropolità. Entre les mesures que estableix el PECIA, destaca la necessitat de potenciar la reutilització i el desenvolupament de la producció i distribució d’aigua regenerada.

Xarxa d'aigua

A través del cicle integral de l’aigua, es capta aquest recurs dels rius o aqüífers subterranis, per tractar-la després en plantes per garantir-ne la plena qualitat sanitària i perquè pugui, així, entrar a la xarxa d’aigua potable. Una vegada consumida, se’n va a la claveguera, arriba als col·lectors i finalment a les depuradores, on l’aigua se sotmet de nou a un tractament de depuració, que consta de primari i secundari. Mitjançant aquest últim, l’aigua tractada es pot tornar al medi natural (al riu o al mar) sense cap tipus d’impacte ambiental.

A l’àrea metropolitana, actualment s’està portant a terme també un tractament extra, el terciari, segons el qual es tracten les aigües del secundari, millorant-ne encara més la qualitat i podent fer-la servir per a altres usos: mai aigua de boca, però sí per a altres activitats que suposen un estalvi de l’ús d’aigua potable.

Les dades confirmen que aquesta és la via per evitar el malbaratament d’aigua potable

El volum d’aigua reutilitzada ha anat en augment a la metròpolis, i ha passat de 3,8 hm3 d’aigua reutilitzada el 2018 a més de 56 hm3 l’any passat, cosa que significa un volum de gairebé 15 vegades més en quatre anys.

L'aigua reutilitzada anualment al territori metropolità (56 hm3/any) és l’equivalent al 25% del consum d’aigua potable de tota la metròpolis o l’equivalent al 50% de les necessitats anuals d’aigua potable de la ciutat de Barcelona.

Entre els usos principals d’aquesta aigua regenerada, hi ha la injecció a l’aqüífer profund del delta del Llobregat, de manera que part de l’aigua regenerada de l’ERA del Prat rep un tractament d’osmosi inversa per obtenir una aigua d’alta qualitat. El 2022 el cabal produït va arribar a 1,25 hm3. Amb la injecció d’aigua regenerada, s’aconsegueix crear una barrera contra la intrusió salina a l’aqüífer.

Una de les mesures més importants per evitar el consum d’aigua dels pantans és l’aportació d’aigua regenerada al riu Llobregat per sobre de l’ETAP de Sant Joan Despí, de manera que pugui ser potabilitzada per la planta. Des del mes de desembre passat, l’aportació és de 0,6 m3/s, una xifra que aconsegueix incrementar un 25% el total de l’aigua que porta el riu. Està previst que en les pròximes setmanes l’aportació augmenti fins a arribar als 0,8 m3/s.

Un altre ús essencial de l’aigua regenerada és el destinat a garantir el cabal ecològic del tram final del riu, és a dir, que el Llobregat tingui prou aigua circulant per preservar un estat ambiental òptim. Així, des de l’ERA del Prat s’envia un cabal continu d’entre 1 m3/s i 2 m3/s al riu, per sota de l’ETAP de Sant Joan Despí. El 2022 aquest ús ambiental va arribar als 45 hm3/any.

Foto: Albert Canalejo

Foto: Albert Canalejo

El reto es que en el 2050 el 98% del agua residual esté disponible para regenerar.

Alerta per falta d'aigua

El territori metropolità està actualment en alerta per sequera hídrica. En aquest context, la reutilització de l’aigua cobra una especial rellevància i des de la Direcció de Serveis del Cicle de l’Aigua de l’Àrea d’Ecologia de l’AMB, en col·laboració amb l’ACA, s’està treballant en noves línies de reutilització de l’aigua.

En aquesta línia, s’està aportant aigua regenerada als regants del canal dret del riu Llobregat. La Comunitat de Regants disposa d’una concessió de captació d’aigua del riu d’1 m3/s. En l’estat d’alerta actual, la seva concessió s’ha vist reduïda a 400 l/s, i s’ha acordat un protocol per subministrar progressivament aigua regenerada, que el febrer i el març serà del 50%.

Amb l’habilitació d’un hidrant a l’ERA del Prat per a usos municipals, s’ha aconseguit que, mitjançant càrrega amb cisternes, els ajuntaments puguin tenir aigua regenerada per regar zones verdes, per a la neteja de carrers i la neteja de clavegueres.

Un Pla Director per definir actuacions

Per poder planificar i optimitzar el desenvolupament del servei de subministrament d’aigua regenerada a tot el territori metropolità és necessària la redacció del Pla Director Sectorial d’Aigües Regnerades. Es tracta d’una de les línies estratègiques contemplades en el Pla Estratègic del Cicle Integral de l’Aigua (PECIA) i permetrà estudiar els consums potencials, avaluar les condicions actuals de qualitat i d’infraestructures, així com les necessitats futures; a més, es definiran les actuacions necessàries per poder garantir el subministrament.

Foto: Albert Canalejo

Foto: Albert Canalejo

L’abast del Pla Director d’aigües regenerades serà tot l’àmbit metropolità. Haurà de contemplar totes les demandes dels possibles pols de consum, tant de les ERA actuals com de les EDAR metropolitanes que en el dia d’avui no disposen de tractament terciari. Haurà de servir, també, per avaluar la possible obtenció d’aigua regenerada fora del territori metropolità per proveir els municipis d’aquesta àrea.

El Pla Director d’aigües regenerades definirà i dimensionarà totes les necessitats d’infraestructures factibles, necessàries per al màxim desplegament del servei de subministrament de regenerades, ja siguin de producció, de transport o de distribució.

Reutilització en habitatges i la Zona Franca

L’ús d’aigua regenerada en vivendes i polígons industrials és un dels projectes més innovadors i ambiciosos que està impulsant l’AMB, en la línia de l’estalvi de consum d’aigua potable. Ja s’està treballant en el projecte constructiu del desenvolupament de la xarxa de distribució d’aigua regenerada al polígon de la Zona Franca i el barri de la Marina del Prat Vermell.

Es contempla la construcció de 12.000 vivendes en aquest barri, amb doble comptador i doble xarxa, amb aigua regenerada per a la descàrrega de sistemes sanitaris. L’aigua regenerada serviria també per regar zones verdes, per a la neteja de carrers i per a usos industrials, com la neteja d’equips. D’aquesta manera, s’evitaria el consum d’aigua potable procedent de rius i aqüífers o de la xarxa de consum.

Les indústries que es concentren al polígon de la Zona Franca són un objectiu amb doble benefici ambiental. Primer, perquè per si mateix l’ús d’aigua regenerada potencia l’economia circular i preserva el recurs d’aigua potable. D’altra banda, moltes de les indústries capten aigua de l’aqüífer del delta i, amb la disminució d’aquest consum, s’evitarà la intrusió salina.

Excedents de Sabadell per a la metròpolis

Amb l’objectiu d’aprofitar al màxim els recursos hídrics, l’AMB està planificant un projecte de redistribució d’aigua regenerada a l’EDAR-ERA Riu Sec de Sabadell per suminstrar a Sant Cugat, Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La depuradora està abocant actualment part de l’aigua regenerada que produeix al riu, per sobre del volum requerit pel cabal de manteniment. És per aquesta raó que es projecta portar aquests sobrants cap a municipis de l’àrea metropolitana que necessiten més proveïment.

Per poder subministrar aigua regenerada des de l’EDAR-ERA Riu Sec de Sabadell als termes municipals de Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, del Consorci urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès i la UAB, és necessària la redacció del projecte constructiu que inclogui l’estudi dels consums potencials dels diferents municipis i organismes, els contrasti amb el recurs disponible a l’ERA Riu Sec i defineixi les infraestructures necessàries per poder garantir aquest subministrament.

Segons les previsions de l’AMB, el projecte tindria una durada de 15 mesos i un pressupost estimat de 261.360 euros.

Reutilització d’aigües a l’aeroport del Prat

Entre les actuacions que impulsa l’AMB per evitar el consum d’aigua potable, s’està impulsant l’ús d’aigua regenerada en el sistema de descàrrega d’aparells sanitaris i per a reg de l’Aeroport de Barcelona, evitant el consum d’aigua de l’aqüífer del delta del Llobregat. Per fer-ho, es connectarà la canonada del tractament bàsic (TB) de l’estació de regeneració d’aigües residuals (ERA) del Prat amb la xarxa d’AENA.

Publicat a EL PERIÓDICO el 9 de febrer de 2022
Text: Núria Bonet
Producció: Estela Piñeiro

Contingut elaborat amb la col.laboració de: