Col·labora:

Les platges aproven amb nota

Els usuaris han puntuat la costa metropolitana amb un 7,8, la nota més alta fins ara

fcasals43717837 monografico  amb  castelldefels  01 06 2018 l area metropoli180612131604

fcasals43717837 monografico amb castelldefels 01 06 2018 l area metropoli180612131604 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Divendres passat, 1 de juny, es donava el tret de sortida inicial a la temporada de platges. Durant la presentació oficial de l’Estiu Metropolità a la platja de Castelldefels, el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ramon Torra, va voler posar de relleu la feina del servei de platges de l’AMB que, aquest any, celebra que fa 20 anys que vetlla per obtenir un litoral metropolità de qualitat.

“Les platges són un espai natural que havíem perdut i que ara hem recuperat”, va explicar Torra. “La biodiversitat del nostre territori és un element enriquidor fonamental–va afegir–. I gràcies als anys de feina els espais verds metropolitans són un exemple d’ecologia, lleure i producció”. 

Així mateix, la mateixa ciutadania ratifica les paraules del gerent de l’AMB, ja que, durant la temporada d’estiu del 2016, l’afluència a les platges metropolitanes va assolir els 10,5 milions de persones (comptant les platges de Barcelona), cosa que representa un 20% més d’usuaris que el 2014.

VALORACIÓ POSITIVA

La percepció de la qualitat global de les platges de l’àrea metropolitana ha anat augmentant progressivament des del 2007, quan les platges es valoraven amb 6,5 punts de mitjana. No obstant això, hi ha hagut un salt qualitatiu en aquests últims nou anys, ja que, segons la presentació de resultats de l’estudi ‘Platges de l’àrea metropolitana’, la valoració general dels usuaris el 2016 va ser de 7,8 punts: la puntuació més alta de totes les edicions fins al moment.

Així mateix, el 88% dels enquestats valoren la platja que visitaven amb puntuacions entre el 7 i el 10, i un 24% les puntuen amb un 9 o un 10. Només un 0,8% del total dels usuaris suspèn aquests espais, concentrats en alguns punts específics com els lavabos. 

Però en l’estudi presentat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona també destaca un índex de satisfacció del 110%. Un fet que es tradueix que la qualitat de les platges percebuda pels usuaris ‘in situ’ és molt superior a les expectatives prèvies abans d’arribar.

L’accés, la tranquil·litat i les condicions paisatgístiques de les platges continuen sent els aspectes més ben valorats pels enquestats. 

En canvi, la proximitat, que sempre havia sigut dels més apreciats, passa a la cinquena posició, però manté la mateixa puntuació (7,7 punts). L’ha avançat la informació de l’estat del mar, un dels aspectes en què més ha canviat l’opinió dels usuaris, ja que ha passat de 6,9 punts, el 2014, fins als 7,8 punts, el 2016.

Els lavabos continuen sent el punt més feble, tot i que per primera vegada aproven amb 5,5 punts de mitjana, i milloren la valoració global del 2014 en més d’1,1 punts. Els jocs infantils o esportius, la seguretat i la netedat de l’aigua són els altres aspectes amb puntuacions més baixes (entre el 6,5, els jocs, i el 6,9, la netedat de l’aigua), tot i que tots milloren la puntuació del 2014. 

SUPERANT EXPECTATIVES

Tots els municipis del litoral metropolità superen les expectatives dels seus usuaris i milloren les puntuacions globals de fa dos anys. En aquest sentit, destaca la pujada de set dècimes de punt en el cas del Prat, Gavà i Castelldefels.

Notícies relacionades

“Des de fa molt temps, treballem conjuntament amb l’AMB sobre medi ambient, turisme i promoció econòmica per mantenir la nostra platja en les millors condicions”, explica l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda. 

Precisament, la presentació de l’Estiu Metropolità d’aquest any s’ha dut a terme a Castelldefels perquè la seva és un bon exemple de les tres tipologies de platja: el component urbà, ja que està davant del front marítim amb un passeig remodelat; la naturalització, per la important extensió de dunes híbrides que han recuperat la biodiversitat que té, i, alhora, és un espai públic idíl·lic per anar-hi en família, ja que compta amb tots els serveis i usos possibles. “Ara la platja és la nostra joia de la corona”, diu Miranda com a conclusió.