Col·labora:

CONTRA LA POBRESA URBANA

Una llar assequible

Habitatge Metròpolis Barcelona crearà un parc públic de vivendes de lloguer de més de 4.500 pisos

4
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Durant els últims tres anys, el preu mitjà del lloguer s'ha incrementat entre el 25% i el 30% a l'àrea metropolitana de Barcelona, segons dades de l'Observatori Metropolità de la Vivenda de Barcelona (O-HB). Això contrasta amb uns salaris mitjans que es troben congelats, després d'anys de descensos, i amb la persistència d'una elevada taxa d'atur i de temporalitat que afecta especialment la població jove, precisament la que ha d'accedir al mercat de la vivenda per primera vegada.

«El mercat de la vivenda és cada vegada més metropolità -afirma Eduard Saurina, coordinador general de l'Oficina Tècnica de Gerència de l'AMB- amb la qual cosa les iniciatives públiques han de ser dissenyades per i per a l'àmbit metropolità».

Per fer front a les dificultats d'accés a la vivenda dels habitants del territori, l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha orquestrat una resposta tenint en compte les tres grans demandes actuals: la rehabilitació, en connivència amb la Generalitat de Catalunya; l'oferta en compravenda, a través de l'empresa pública IMPSOL; i l'oferta de lloguer, amb la creació d'Habitatge Metròpolis Barcelona, un nou operador publicoprivat de lloguer de vivendes.

UNA NOVA POBRESA

«Al territori metropolità hi ha una important bretxa entre el que la gent demana i està disposada a pagar pels lloguers, i l'oferta mitjana de preus al mercat», explica Saurina. Segons l'Observatori Metropolità de la Vivenda de Barcelona, el preu mitjà de les ofertes, que duren menys de 25 dies en el mercat, és de 990 €/mes; un preu clarament inferior als 1.300 €/mes de la mitjana de l'oferta global.

L'escassa coincidència entre la gran proporció de demanda situada entre els 600 €/mes i els 800 €/mes, i la gran proporció d'oferta situada per sobre dels 1.000 euros mensuals, podria estar dibuixant un nou segment de pobresa urbana.

«Aquest preocupant fenomen marca els objectius de la nostra nova empresa de vivenda de lloguer -comenta el coordinador general de l'Oficina Tècnica de Gerència- perquè aquest nou segment de mercat no correspon a una situació d'emergència habitacional o de pobresa extrema, per a la qual ja s'estan donant solucions».

Es tracta d'un percentatge de població cada vegada més elevat, que viu en vivendes de lloguer, i que destina més del 40% dels seus ingressos al pagament de la vivenda, cosa que els està empenyent a una situació de precarietat.

VIVENDA METROPOLITANA

«El nostre objectiu és que el nou operador de lloguer social i assequible es destini a aquest segment de la població», afirma Saurina. «No és una solució per a situacions d'extrema vulnerabilitat, sinó que és una opció per a aquelles persones que poden pagar un determinat preu per la seva vivenda però que ja no podran pagar si el mercat segueix en aquesta tendència», afegeix.

I és que la voluntat final de Vivenda Metròpolis Barcelona, que s'acaba de constituir aquest mes de març, és produir les unitats de pisos suficients per acabar influint d'alguna manera en el preu del mercat immobiliari -si bé no reduint els preus, almenys frenant la tendència a l'alça.

Per iniciar aquest trajecte, l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha creat l'empresa Habitatge Metròpolis Barcelona amb l'objectiu de gestionar un parc públic de vivenda de més de 4.500 pisos en vuit anys.

«Busquem un operador privat que accepti entrar en aquest projecte amb un benefici garantit per les administracions públiques, que es faci càrrec de la promoció i l'administració dels lloguers i que ens acompanyi en aquesta inversió», explica Saurina.

L'operador privat obtindria una rendibilitat al voltant del 3 o el 4% i, de moment, ja hi ha diverses promotores catalanes interessades i no es descarta l'opció d'ampliar l'oferta a inversors europeus. Els interessats hauran d'invertir 200 milions al llarg de 10 anys.

Notícies relacionades

El concurs públic es farà a finals d'estiu. No obstant, el nou operador ja ha començat a donar els seus primers passos. «Estem traspassant sòl propietat de l'AMB a aquesta nova empresa perquè l'IMPSOL, a través dels seus serveis tècnics, comenci a dissenyar les primeres promocions», comenta el coordinador general de l'Oficina Tècnica de Gerència. D'aquesta manera, ja es podran disposar de les primeres finques quan a l'octubre entri el capital privat a l'empresa.

Aquests primers immobles d'Habitatge Metròpolis Barcelona estaran situats en cinc solars de sòl públic. Concretament, es tracta de dos solars a la ciutat de Montgat, dos a Sant Adrià de Besòs i un a Sant Boi de Llobregat, on està previst que es creïn unes 350 vivendes, amb un lloguer assequible de 750 euros i amb un contracte a llarg termini d'entre sis i set anys. A més a més, al ser propietat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, «es podran atorgar subvencions per pagar el lloguer de fins al 50% en funció de la situació socioeconòmica dels llogaters, que valoraran els serveis socials de cada ajuntament», conclou Saurina. L'ens metropolità estima que a finals de l'any 2019 es podrà entregar la primera clau d'un d'aquests nous pisos.