Col·labora:

AFRONTANT NOUS REPTES

Reactivació econòmica

L'AMB aposta per la reindustrialització del territori per a un desenvolupament inclusiu i sostenible.

amb-polgon-industrial

amb-polgon-industrial / Photographer: M. Jurado

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Si bé és cert que la recuperació econòmica es reflecteix en un ritme creixent de creació de noves societats i llocs de treball, segueix existint una necessitat d’emergència social lligada als efectes de la crisi.

Per aquest motiu, l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha creat la Mesa per a la Reactivació Econòmica i la Reindustrialització «basant-nos en l’ADN de la nostra pròpia institució -explica el Director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Héctor Santcovsky- que és la promoció de l’activitat econòmica i la garantia de cohesió social».

MESA PARTICIPATIVA

Per iniciar el procés de participació de la Mesa de Reactivació Econòmica i Reindustrialització, i amb l’objectiu de comptar amb un nombre rellevant d’actors de la societat civil, agents econòmics i municipis metropolitans, s’ha contactat amb diversos sectors relacionats amb l’economia com a marc referencial per a la reflexió i el debat. 

«Han sigut 18 mesos de treball en què han col·laborat 36 municipis metropolitans i més de 400 participants de l’àmbit públic i privat», comenta el Director de Desenvolupament Econòmic de l’AMB, Xavier Casas.

La Mesa s’ha organitzat en set grups de treball en els quals han estat presents l’AMB i altres administracions com la Generalitat, la Diputació i diversos Consells Comarcals, entre altres; i el resultat ha sigut la identificació de vuit compromisos reflectits en l’Acord de Govern. 

«La gènesi de la mesa sempre ha sigut la voluntat d’implicar actors relacionats amb la indústria metropolitana, elaborar unes recomanacions polítiques des de l’AMB i definir quins són els escenaris per implementar-les -descriuen des de l’AMB- i finalitzar amb una proposta de creació d’un ens per a la coordinació de la reactivació econòmica».

CAPITAL HUMÀ

«La nostra filosofia és que sense els treballadors no hi ha progrés ni futur -afirmen des de l’ens metropolità- i ens preocupa especialment la precarietat, la poca durabilitat dels contractes i el difícil accés al món laboral d’un ampli sector de la població». 

En aquest sentit, els reptes prioritaris que es volen aconseguir són incrementar el nivell de qualificació de la població activa així com la qualitat de l’ocupació; reforçar i recolzar els centres de formació professional, i potenciar la governabilitat del mercat laboral metropolità enfortint la col·laboració entre els actors que intervenen en el territori.

Per respondre als reptes d’ocupació, formació i productivitat, l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB proposa promoure acords amb els agents socials per establir el salari mínim de referència en el territori metropolità. «També és important impulsar la innovació en els aprenentatges professionals a través d’una xarxa metropolitana de centres de formació professional per a la innovació», explica Santcovsky,  «així com oferir dispositius per a la igualtat d’oportunitats», afegeix Casas.

INNOVACIÓ

«La innovació, la investigació i el coneixement són un motor important per a la reactivació econòmica», comenta el Director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic.

Notícies relacionades

La investigació i el desenvolupament (R+D) són factors fonamentals que determinen la fortalesa d’un territori pel que fa a ser competitiu en un món cada vegada més globalitzat. La R+D contribueix a la captació de recursos econòmics i humans, facilita l’atracció de talent científic, tecnològic i emprenedor, i representa un gran potencial per al desenvolupament de noves activitats econòmiques.

Un dels reptes principals plantejat a la Mesa per a la Reactivació Econòmica i la Reindustrialització ha sigut la idea de crear una xarxa metropolitana d’experiències en matèria d’innovació entre municipis metropolitans, agents socioeconòmics i empreses per a la promoció de l’activitat econòmica; i impulsar l’emprenedoria potenciant espais de creativitat com els Fablabs i els Laboratoris d’Innovació. És a dir, una connexió eficaç i eficient entre la R+D i el teixit productiu del territori pot millorar la capacitat de portar al mercat nous o millorats productes o serveis. «En altres paraules, creiem fermament en la cooperació publicoprivada en els temes d’innovació -aclareix Héctor Santcovsky- per, per exemple, acostar la investigació universitària al sector privat, especialment a les PIMES».