Una amenaça per als llocs de treball

La més que evident amenaça de les 'fintech' afegeix acceleració a la brutal reconversió que la banca pateix amb intensitat des de fa un parell d'anys a Espanya.

Una amenaça per  als llocs de treball_MEDIA_1

Una amenaça per als llocs de treball_MEDIA_1 / AFP / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts

L'aparició a Espanya de les empreses fintech (acrònim de les paraules angleses financial i technology) i de les insurtech (acrònim d'insurance i technology) amenacen seriosament, en un horitzó a cinc anys vista, fins a un 25% o més del negoci bancari i un percentatge menor en l'assegurador. Fa un parell d'anys que van sorgir en el mercat espanyol, però la seva expansió serà exponencial en els anys vinents.

Es caracteritzen per oferir els serveis que tradicionalment eren monopoli de bancs i asseguradores però adaptats a les noves tecnologies basades en internet. El sector més immediatament amenaçat és el bancari, ja que en el mercat espanyol les insurtech encara són a les beceroles.

La implantació d'aquest tipus d'empreses està obligant bancs i asseguradores -sobretot els primers- a embrancar-se en projectes de digitalització dels seus serveis per adaptar-se a aquests nous reptes tecnològics. L'amenaça de les fintech afegeix acceleració a la brutal reconversió que la banca pateix amb intensitat des de fa un parell d'anys. I quan parlem de reconversió parlem d'ocupació. Si bé les fintech i les insurtech generaran llocs de treball, aquests estaran relacionats amb el sector informàtic (tècnics, programadors, analistes, etc.), però pocs ho estaran amb els professionals de la banca.

La digitalització implica una forta inversió econòmica per a les entitats financeres, d'aquí el seu interès a estalviar costos, sobretot laborals. Des de la UGT de Catalunya creiem que els equips directius dels bancs s'equivoquen prescindint dels llocs de treball que ocupen actualment els seus treballadors i treballadores.

La venda de serveis i productes financers, es faci presencialment o telemàticament, sempre necessitarà la preparació i la formació d'un professional del sector que n'estigui al darrere. S'equivoquen quan acomiaden professionals que fa molts anys que treballen en el negoci bancari i que podrien aportar la seva experiència en aquest nou espai de negoci que s'obre per a les entitats financeres. Els volen substituir per joves acabats de sortir de la universitat -als quals poden pagar un sou míser- que si bé poden tenir una bona preparació tècnica els falta l'experiència necessària per a aquests llocs de treball.

No estem dient que no es contracti gent jove, però estem en desacord que aquesta contractació es faci per substitució, sinó que hauria de ser contractació per increment. Sempre és bo aportar saba nova a les plantilles massa ajustades que pateixen molts treballadors i treballadores del sector bancari.

La substitució de treballadors sèniors per treballadors júniors als quals no s'ha transmès, per part d'aquells, l'experiència del que comporta el negoci bancari, podria dur -de fet, ja està passant des de fa uns anys- les entitats bancàries a problemes amb la justícia. Vendre un producte financer incorrectament -sigui conscientment o inconscientment- provoca demandes de la clientela, que ens molts casos les està guanyant. En relació a aquest assumpte, tant les fintech com les noves aplicacions informàtiques que volen crear les entitats financeres, ¿compleixen i compliran correctament les directives europees recollides en els protocols MiFID sobre la informació que han de donar als seus clients en relació a la diferent tipologia de riscos dels productes d'inversió que comercialitzen?

Notícies relacionades

Des de la UGT de Catalunya creiem que l'ús abusiu de les aplicacions informàtiques provoca una despersonalització i deshumanització en la relació amb els clients que portarà les entitats financeres a patir més pèrdues que beneficis a mitjà i a llarg termini en els diferents aspectes del negoci: confiança del client, riscos operatius, demandes per operatives incorrectes, els mateixos beneficis que esperen obtenir de les operacions d'inversió, etc.

A més, aquesta cursa en què estan immerses les fintech i les entitats financeres té un component de descontrol per ser els primers a arribar. El rastre de la pèrdua de llocs de treball que deixaran pel camí no els beneficiarà en res: el pas dels anys ens ho corroborarà.