Mans netes contra les infeccions hospitalàries

Entre un 5% i un 10% dels pacients ingressats poden acabar tenint aquest tipus de problemes. Els casos que acostumen a ser més comuns són els d'origen urinari i els provocats per ferides quirúrgiques.

4
Es llegeix en minuts
Carme
ESCALES

Una infecció nosocomial és aquella que un pacient adquireix durant la seva estada en un centre hospitalari i que no patia en el moment del seu ingrés. Segons dades de l'Estudi de Prevalença de les Infeccions Nosocomials a Espanya (EPINE), entre un 5% i un 10% de malalts ingressats en hospitals poden patir una infecció durant la seva estada. «Les més comunes són la infecció urinària, les de la ferida quirúrgica, la respiratòria i la provocada per bacteris a la sang o bacterièmies. Aquestes últimes són menys freqüents que les altres tres, però més greus», explica el responsable del servei de malalties infeccioses i també coordinador del programa d'infeccions del Parc de Salut Mar de Barcelona, el doctor Juan Pablo Horcajada.

Vèncer, però sobretot evitar, aquestes infeccions intrahospitalàries és el gran repte per a tots els professionals de la salut. I un senzill gest com rentar-se les mans pot fer molt en favor de prevenir aquests contagis. «El gran problema és que en un hospital conflueixen diversos factors que propicien la transmissió  de les infeccions», destaca el doctor Horcajada, vocal així mateix de la junta directiva de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), i president  del Grup d'Estudi d'Infecció Hospitalària (GEIH) de la citada societat. «Defenses baixes a causa de la malaltia que porta el pacient a l'ingressar a l'hospital; antibiòtics que el seu tractament requereix i l'ús de dispositius invasius al seu organisme, com catèters, també indicats per a la seva curació, són la tempesta perfecta per a una infecció hospitalària. I, com més complex és el procés d'un malalt, pitjor», afegeix el doctor de l'Hospital del Mar.

MITJANA D'EDAT ALTA/ «La mitjana d'edat dels pacients hospitalitzats que adquireixen una infecció una vegada ingressats és alta. En general, són malalts que ja presenten una important comorbilitat [afectació de diverses patologies al mateix temps]. No és la mateixa situació la d'un pacient amb hèrnia inguinal que la complexitat que pugui tenir un malalt crònic», precisa Horcajada.

Però, ¿com i en quins moments i llocs, dins de l'hospital, es produeix la transmissió d'una infecció? «En el cas de la infecció urinària, la introducció i l'ús d'un catèter urinari [el tub que s'introdueix a la bufeta per eliminar l'orina del cos] és el que pot causar la infecció», explica. «La infecció de la ferida quirúrgica es pot produir durant o després d'una intervenció. I una infecció respiratòria pot causar-la el procés d'intubació, la ventilació mecànica o la mateixa susceptibilitat dels pacients en situació més crònica, que poden desenvolupar fàcilment pneumònies a l'hospital», indica l'especialista.

El quart lloc, encara que ara amb menys freqüència, l'ocupen les bacterièmies, «la presència de bacteris a la sang que, normalment, s'adquireix per la col·locació d'un catèter intravenós que entre el 80% i el 90% dels pacients ingressats necessiten», destaca la coordinadora d'infermeria del programa de control d'infeccions del Parc de Salut Mar, Cristina González. «La infecció és el preu que a vegades estem pagant per curar, però intentem que la incidència sigui la més baixa possible», expressa el doctor Horcajada.

Encara que tot el personal mèdic i assistencial d'un hospital està implicat a evitar les infeccions nosocomials, també els pacients, familiars i el conjunt d'usuaris hi han de col·laborar. El personal d'infermeria, responsable de les cures dels pacients, és el col·lectiu en què recau una atenció especial com a responsables dels diferents procediments invasius, com sondar, col·locar catèters, cures… La formació dels equips es realitza de manera contínua, sobretot en aquelles accions de prevenció de les infeccions. Els metges s'ocupen del diagnòstic i dels tractaments microbiològic i antibiòtic, i infermeria se centra en la prevenció de les infeccions. A nivell nacional, una vegada a l'any es realitza a Barcelona un curs del GEIH dirigit a tots els professionals que intervenen i/o tenen interès en la infecció relacionada amb l'assistència sanitària per repassar, actualitzar coneixements i motivar en la prevenció, vigilància i control de la infecció.

«Des de la mateixa Organització Mundial de la Salut, cada vegada s'insisteix més en l'educació i l'apoderament del mateix pacient, dels usuaris i de les persones de tot l'entorn hospitalari com a agents per vèncer les infeccions nosocomials», diuen els especialistes. I, novament, l'atenció sobre la higiene de mans s'imposa, per la seva efectivitat en la prevenció de les infeccions i perquè és una mesura que pot portar a terme qualsevol persona que entra en un hospital. «La higiene de mans pot fer més que un quiròfan d'última generació en la lluita contra les infeccions hospitalàries», assegura el doctor Horcajada.

ESPAIS MÉS CRÍTICS/ Tot l'hospital és susceptible de contenir microorganismes en circulació, donat que hi ha persones que entren i surten de l'hospital a cada moment, pe-

rò hi ha espais més crítics per adquirir infeccions. Entre aquests espais hi ha les unitats de pacients immunodeprimits, quiròfans, les Unitats de Cures Intensives i els hospitals de dia, on es fan tractaments d'oncologia i hematologia, a més a més de les unitats d'hospitalització de pacients amb malalties infeccioses. «En aquestes últimes, es protegeix el personal sanitari i els familiars perquè és el pacient el que pot infectar. Alguns són malalts infectats per un bacteri mul-

tiresistent, resistent a molts antibiòtics, o bé tenen tuberculosi o altres infeccions transmissibles. Se'ls ubica en una habitació individual, i per al seu contacte és necessa-

Notícies relacionades

ri utilitzar guants, bata, mascareta, si la infecció és de tipus respiratori, i rentar-se les mans», diu González.

Roba i material esterilitzats, ventilació, higiene i desinfecció especials són mesures preventives que s'apliquen a les zones de més fàcil transmissió de la infecció. Però també en menjadors i cuines d'hospitals, la higiene té el seu paper contra la infecció.

Temes:

+Salut