ESTIU SOLIDARI

Escola de joves activistes ambientals

Els campaments de voluntariat ambiental de Fundesplai i EL PERIÓDICO combinen l'aprenentatge vivencial amb el lleure, la convivència i el contacte amb la naturalesa

zentauroepp49347448 campament fundesplai190806125815

zentauroepp49347448 campament fundesplai190806125815
zentauroepp49347449 campament fundesplai190806125843

/

3
Es llegeix en minuts
Júlia Hinojo

"Vull contribuir a millorar el medi ambient perquè ho necessita". Aquest és el motiu pel qual Roger Jerez, de 14 anys, aprofita els estius per participar en camps de treball. Aquest any va optar pel campament de voluntariat ambiental que organitzen Fundesplai i EL PERIÓDICO. Més que un campament, és una escola de joves activistes conscients de l’emergència climàtica que pateix el planeta. En definitiva, un planter de Gretes Thunberg.

"Recomano a tothom aquesta experiència perquè és una oportunitat per estar en contacte amb la naturalesa, fer amics i sentir que estàs treballant a favor del medi ambient", assegura el noi.

Des de la primera edició dels campaments, fa tres anys, fins ara, el nombre de participants ha anat creixent. Aquest any, 65 adolescents d’entre 13 i 17 anys han mostrat el seu compromís mediambiental afegint-se a aquesta iniciativa d’estiu. ¿Els objectius? Connectar amb la flora i la fauna, millorar els entorns naturals i allunyar-se de les aglomeracions i la contaminació de les grans ciutats.

A favor de la comunitat i el territori

Els campaments de voluntariat ambiental de EL PERIÓDICO i Fundesplai compten amb un pla d’activitats molt divers i centrat enl’aprenentatge vivencial. "Tots els camps de treball són projectes d’Aprenentatge i Servei (APS) en els quals es realitza algun tipus de treball de retorn a la comunitat i al territori", explica Anna Puig, responsable de programes educatius a les cases de colònies de Fundesplai. Aquest any s’ha posat el focus en les tasques de voluntariat i el context en el qual es realitzen. "Volem que els joves prenguin consciència de la importància que tenen aquestes tasques que fan i que els donin el valor que tenen", afegeix.

Puig assegura que els campaments de voluntariat ambiental permeten aprendre fora del context del’educació formal, conèixer nova gent, fomentar la convivència i conèixer noves realitats. "Introdueix els i les joves al món del voluntariat i els vincula amb el valor que té el nostre territori i la importància de conservar-lo".

Excursions i experiències noves

Els nois i les noies apuntades es van desplaçar a Ogassa i Sant Feliu de Buixalleu per disfrutar d’activitats esportives, aquàtiques, de treball en equip, de jocs de camp i de tallers plàstics, entre d’altres.

Al matí es van dedicar a les tasques de voluntariat. Van millorar l’estat de les basses per a amfibis, van arreglar accessos a espais naturals, van fer marges amb elements naturals i tècnics de bioconstrucció, hotels d’abelles, refugis per a conills i caixes niu.

A les tardes i les nits, era el torn de les activitats de lleure, en les quals es facilitava la cohesió de grup. Per descobrir l’entorn pròxim i viure experiències noves, es van organitzar diverses excursions, algunes de les quals van acabar en nits de bivac, observant les estrelles, allunyats del ritme frenètic que es viu durant la resta de l’any.

Consells per ser sostenibles

A més, es van treballar activitats perquè els i les joves aprenguessin nocions de periodisme. Així, van documentar les tasques que anaven fent per després transmetre els coneixements adquirits a través de vídeos propis i de petites investigacions.

El grup de joves va decidir comunicar les seves accions a travésd’un perfil d’Instagram (@ CanMasseguer2k19). La majoria d’imatges publicades en aquest compte giren al voltant d’una idea: donar consells per viure d’una manera més sostenible.

Notícies relacionades

Algunes publicacions donaven eines per estalviar aigua o per construir una casa per a abelles. En d’altres, recomanaven documentals sobre el canvi climàtic.

Finalment, també hi havia un espai per a la crítica constructiva i la denúncia. En un 'post’ escrivien: "Hem anat al bosc a la recerca de plantes aromàtiques i només hem trobat plàstics".

Temes:

Estiu Nens