SAVE THE CHILDREN

"Falta humanitat i pau. Si això fos així, no hi hauria guerres, ni gana, ni pobresa, ni nens sense educació"

L'Ángel, l'Adriana, la Mar i en Quim, de 2n d'ESO de l'escola Tecnos de Terrassa, han escrit un manifest en defensa dels drets dels nens en zones de guerra

zentauroepp48525354 suplemento mas personas     no a la guerra contra la infanci190610083337

zentauroepp48525354 suplemento mas personas no a la guerra contra la infanci190610083337 / Ferran Mart C

4
Es llegeix en minuts
Mireia Recasens

420 milions de nens i nenes al món viuen en països en guerra. Cada tres hores aquest nombre augmenta en més de 10.000. L’Ángel, l’Adriana, la Mar i en Quim de 2n d’ESO de l’escola Tecnos de Terrassa han escrit un manifest en defensa dels drets d’aquests nens.

-El vostre manifest es titula ‘Humans sense humanitat’. ¿Per què?

-Ángel: És una frase que resumeix molt bé la situació per la qual moren tants nens i nenes en guerres.

-Mar: Als països que estan envoltats en conflictes bèl·lics els nens i nenes són testimonis diàriament d’actes cruels i sense escrúpols que es podrien qualificar fàcilment d’inhumans, i que irònicament són comesos per humans.

-¿Què falla perquè hi hagi nens que visquin així?

-Quim: Com el títol diu, falta humanitat i pau. Si això fos així, no hi hauria guerres ni gana, ni pobresa, ni nens sense educació, sense casa i sense menjar. Si això es complís i les grans empreses que mouen l’economia i els que fabriquen armes deixessin de pensar en els diners i pensessin en el món, no hi hauria nens patint ni tanta contaminació i el món seria un lloc millor.

-Ángel: El que realment falla és la immensa quantitat de corrupció que afecta les persones amb més poder, sobretot polítics, influïts pels empresaris que els donen diners a canvi de poder continuar fent tot el que volen.

-Les armes explosives maten o fereixen tres de cada quatre nens en els conflictes actuals més grans. Algunes armes venen de països com Espanya. ¿Què en penseu?

-Ángel: La corrupció és la causa que els polítics vulguin aconseguir els diners deixant que les empreses facin el que vulguin, en comptes de prohibir.

-Quim: A les empreses d’armes els és igual el fet que morin nens, ja que com que no passa al seu país o no es veuen afectats no els importa, no tenen escrúpols.

-¿Com creieu que és la vida d’aquests nens i nenes?

-Ángel: Difícil. Han de sobreviure a constants atacs de soldats i bombardejos, sense accés a aigua ni a menjar, pitjor que sobreviure fora de la societat, és viure contra la societat.

-Mar: Sent ignorats, rebutjats i cruelment maltractats aquests nens creixen educats en la por, pensant que no poden fer res per revertir la seva situació, i amb aquesta idea al cap creixen, si és que aconsegueixen fer-ho. Sense poder accedir a la sanitat ni a l’educació el futur d’aquests nens es veu molt fosc.

-¿Com us sentiu quan coneixeu històries de nens i adolescents que són com vosaltres i que viuen en aquestes condicions?

-Mar: Quan veiem que algú igual que nosaltres està patint, està sent atacat i els seus crits d’auxili estan sent ignorats per tots aquells que els haurien d’ajudar, la solidaritat, l’empatia i la voluntat de lluitar per ells aflora i som capaços de fer coses com les que Save the Children porta a terme des de fa tants anys.

-¿Quins drets creieu que veuen vulnerats els nens i nenes que viuen en zones de conflicte?

-Mar: Evidentment el dret a l’educació, a la sanitat, a una vivenda i a una qualitat de vida dignes, a jugar, a disfrutar de la seva infància, el dret a la pau, entre molts més.

-Dieu que la manera d’erradicar aquesta violència és amb educació. Expliqueu-nos què en penseu.

-Adriana: L’educació és la base de les persones i si volem canviar-les hauríem de començar des de petits. Sense educació serà una persona menys lliure. Crec que la societat manca d’esperit crític, per la qual cosa la filosofia hauria de ser troncal des d’un principi.

-Quim: Sense educació perden moltes portes cap al futur, ja que l’educació és la base de totes les coses. Si no tens educació difícilment tindràs feina, i si no tens feina difícilment et pots guanyar la vida.

-¿Què podem fer perquè el vostre títol canviï d‘Humans sense humanitat’ a ‘Humans amb humanitat’?

Avui, la felicitat es basa en el consum i ens estem quedant sense materials amb què poder comerciar (Adriana)

-Adriana: Canviar els nostres hàbits, deixar de veure les persones com a peons que fan que aquesta societat funcioni. Avui, la felicitat es basa en el consum i ens estem quedant sense materials per dissenyar objectes amb què poder comerciar i l’extracció d’aquests materials afecta el canvi climàtic i moltes espècies animals. Els governs maten sense pietat per un tros de terra, sempre per tenir una mica més que l’adversari. Una humanitat que es regeix per aquesta norma no pot considerar-se com a tal.

Notícies relacionades

-I, finalment: ¿quin missatge donaríeu als nens i adolescents que viuen en països en guerra?

-Adriana: Que siguin forts, que continuïn lluitant cada dia i que en un futur siguin capaços de donar-li una segona oportunitat a la humanitat. M’agradaria dir-los que, tot i que no ho sembli, hi ha molta gent disposada a lluitar per ells. Són més valents que la majoria, han crescut entre la fúria dels canons i han sobreviscut veient injustícies. Desitjo que un dia aquests nenes i nens puguin mirar enrere i sentir orgullosos d’ells mateixos.