Classes d'eficiència energètica

La Fundació Naturgy envia formadors per tot el territori per ensenyar a treballadors socials i famílies a reduir la factura d'energia

fcasals47070695 sant feliu de guixols  baix emporda  supl  mes persones  ses190308150012

fcasals47070695 sant feliu de guixols baix emporda supl mes persones ses190308150012

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

¿Qui ensenya a estalviar? De vegades només la mateixa necessitat. Fred i calor no hi entenen de dificultats econòmiques. La falta d’ocupació, malalties, o simplement no comptar amb prou diners per poder arribar a final de mes han fet dels rebuts de llum i gas la pitjor correspondència a moltes cases. Però existeixen mesures que ajuden a compaginar vulnerabilitat i sostenibilitat econòmica que, de passada, és també ambiental.

En el seu desig de passar aquest missatge a totes les llars susceptibles d’aquestes dificultats, la Fundació Naturgy va pensar a crear una escola, l’Escola d’Energia. I va pensar també en valer-se de les entitats que estan diàriament en contacte amb les famílies més vulnerables com a pont entre els seus coneixements com a companyia especialitzada en energia i la butxaca familiar. Junt amb la Fundació L’Esperança, que es bat contra la pobresa al districte de Ciutat Vella, van iniciar un camí interessant. Van preparar els treballadors socials que tracten directament amb els usuaris i les seves dificultats per assessorar-los. “Des de Naturgy suplim la manca de coneixement dels treballadors socials amb una escola ambulant”, declara Ester Sevilla, la responsable de Projectes Socials i Internacional de la Fundació Naturgy.

Els seus formadors es desplacen a ajuntaments, consells comarcals o seus d’oenagés per impartir tallers en què expliquen mesures i eines d’eficiència energètica. L’objectiu és arribar a apoderar el client final perquè sigui ell mateix que optimitzi la seva factura implementant tot el que se’ls ensenya que està a les seves mans. Jesús Moix se n’encarrega. Viatja d’un lloc a l’altre impartint tallers d’eficiència energètica. “L’ideal és que vinguin amb les seves factures reals”, diu. “I tornen a casa amb deures per aplicar a casa. Junts identifiquem punts de millora, veiem si poden acollir-se al bo social i els requisits per sol·licitar-lo”, afirma. “Des de Naturgy aportem el nostre gra de sorra en l’aprenentatge de l’estalvi, cooperem amb els serveis socials de les entitats. Al final, la solució està en mans de tots”, conclou Moix.

Aprenentatge grupal

Al’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la pobresa energètica era ja un camp d’atenció social. “L’optimització de la contractació era el punt de més estalvi, tant en aigua, llum i gas”, explica la treballadora social del consistori del Garraf Arantza Rodríguez. Ella s’ocupa d’implementar nous projectes i feina en xarxa, com l’espai d’assessoria que van crear per ajudar la gent a salvar obstacles, tant d’informació, com de processos a seguir per reduir la seva factura energètica. Munten els anomenats GES (Grups d’Estalvi a Subministrament), i buscant un expert

L’objectiu és apoderar el client final perquè ell mateix optimitzi la seva factura a l’aplicar tot el que ha après

Notícies relacionades

per donar aquest assessorament, van trobar l’Escola d’Energia de Naturgy. Ara, cada 15 dies, un formador de l’escola itinerant va al municipi a fer una sessió. Què és el bo social, com funciona el mercat energètic i quines mesures d’eficiència energètica podem aplicar des d’ara mateix a casa amb senzills gestos són conceptes que es treballen. “Tots són mirall de tots, i s’estableix una dinàmica grupal molt enriquidora”, afirma Rodríguez. “Des del consistori, s’ha ajudat moltes famílies a fer front als seus rebuts energètics per evitar el tall de subministrament. Ara el compromís d’aquestes en el seu estalvi que aprenen en aquestes sessions és el millor retorn que poden aportar”:

des de mitjans del 2017, quan es va posar en marxa l’Escola d’Energia, ja han sigut formades entorn de les 10.000 persones per impartir tallers. “Sempre guiant cap al canvi real, incrementant el confort malgrat la vulnerabilitat, amb petits canvis d’hàbits”, expressa Ester Sevilla.