lluita contra el càncer

El nou centre de l'AECC a Barcelona necessita 40 voluntaris

L'Espai Actiu contra el Càncer, pioner a Espanya, ofereix una atenció integral a pacients i famílies

Busca persones altruistes per treballar en domicilis, hospitals i en esdeveniments de captació de fons

jcarbo43007541 cancer180507120917 / DANNY CAMINAL

jcarbo43007541 cancer180507120917
jcarbo43007527 cancer180507120840

/

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Fa sis anys que a Xavier Orteu, de 62, li van detectar un càncer de còlon. “M’ho vaig prendre molt bé. Vaig tenir la sort de ser capaç d’acceptar-lo i vaig confiar en la medicina. Això em va donar una pau i una calma extraordinàries”, explica aquest mestre de secundària jubilat que actualment ja estàrecuperat. Però malgrat això, no ha volgut desvincular-se de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i per això avui és un dels voluntaris amb què comptal’Espai Actiu Contra el Càncer, que l’entitat va obrir el mes passat a Travessera de les Corts, 268.

Amb aquest nou centre,pioner a Espanya,l’AECC espera triplicar, a partir del 2020, el nombre de persones ateses a Barcelona, on actualment assisteix3.000 malalts de càncer. L’Espai Actiu Contra el Càncer, de 1.200 metres quadrats, atén gratis tant pacients com famílies. Ofereix unaatenció integrali, els usuaris hi trobenrecolzament social i emocionali també activitats relacionades amb la cura corporal, com estètica, rehabilitació o tallers de nutrició. Hi treballen 31 professionals però la tasca del voluntariat continua sent imprescindible. L’espainecessita un mínim d’entre 30 i 40 voluntaris(xifra que encara no ha assolit, ja que fa només un mes que està obert) per treballar endomicilis, hospitals i esdeveniments de captació de fons.

Els voluntaris són, de fet, una part imprescindible de l’AECC, que en té uns22.000 a tot Espanya. “N’hi ha molts que han sigut pacients. I molts d’altres fan un voluntariat testimonial, és a dir, expliquen la seva experiència a pacients que estan passant un càncer", explica Vanesa Diego, coordinadora de voluntariat de l’Espai Actiu Contra el Càncer. 

Fàcil accessibilitat

"L’obertura d’aquest nou espai, al barri de les Corts, és molt important. Abans els pacients havien d’anar a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Bellvitge. Ara estàmolt més a propi és més fàcil accedir-hi!”, assenyala Orteu. Aquest voluntari de l’AECC assisteix a les activitats del nou centre (cinefòrums, per exemple), mentre que, en paral·lel, continua anant a la unitat de cures pal·liatives de l’Hospital de Sant Pau.

En aquest hospital és voluntari des de fa tres anys. “No el canviaria per res del món. No, no és gaire dur: és molt gratificant", afirma Orteu. “Tu saps el que és estar amb una persona malalta i que et regali un somriure i et doni les gràcies? Això no ho paga ni tot l’or del món. Em sentomolt agraïtper estar al costat de persones que se n’aniran molt aviat”, diu aquest voluntari, que, a més, destaca que treballar per a l’AECC li ha permès conèixer persones amb “molt valor” i amb una“notable càrrega d’humanitat”.

Dins de l’Associació Espanyola Contra el Càncer existeixen diferents tipus de voluntaris. Com explica Vanesa Diego des del seu despatx de l’Espai Actiu Contra el Càncer, l’entitat adequa a cada persona, segons el seu perfil, una tasca específica. Al nou centre de Travessera de les Corts duran a terme, entre d’altres,tasques "d’acollida". “Es tracta de donar la benvinguda al pacient i a la seva família. Aquí entra en joc l’escalf, el factor humà. Que el pacient senti queno està en un hospital”, explica el Diego.

També hi haurà altres voluntaris que duran a termefuncions administratives, és a dir, tasques d’oficina. I, a més, l’Espai Actiu Contra el Càncer impulsarà un club social del voluntariat, en què intercanviaran experiències i faran activitats lúdiques. La idea és "generar comunitat". Per al Diego, la importància dels voluntaris a l’AECC és inqüestionable. “L’altruisme, la il·lusió, la motivació... Tot això ens ajuda a arribar més lluny”, assevera.

Herències solidàries

Notícies relacionades

Les reformes del nou Espai Actiu Contra el Càncer', com explica Àngela Sánchez, gerent d’AECC-Catalunya, han sigut pagades gràcies a les herències solidàries de ciutadans que van decidir llegar la seva propietat. Una prova més que l’altruisme és part fonamental del treball de l’entitat. L’AECC té previst obrir centres similars a les capitals de comarca de la província de Barcelona.

Tampoc és gratuït que les parets d’aquest centre siguin de vidre. L’objectiu és“desestigmatitzar” la malaltia,idea que subscriu Xavier Orteu. “Hem de normalitzar-la. No podem amagar aquest mal que tenim pràcticament a totes les cases”, assegura. I, finalment, llança un missatge d’esperança: “En un alt percentatge, el càncer té cura. No s’ha de tenir por perquè la por no ajuda”. Ell n’és un exemple esperançador. “Després de cinc anys de control,l’he superat” conclou.

Temes:

Càncer