SOCIETAT ORGANITZADA A LA ZONA ALTA

Sarrià es bolca a enviar roba d'esquí a Lesbos

Una mare omple un tràiler de roba de neu per als campaments de refugiats en només quatre dies gràcies al boca-orella entre els seus contactes

La crida d'auxili de la seva filla, voluntària a Grècia, ha passat de mòbil a mòbil i ha generat una onada de solidaritat

zentauroepp36896734 barcelona 16 01 2017 recogida de ropa de invierno para los 170116140950 / FERRAN NADEU

zentauroepp36896734 barcelona  16 01 2017 recogida de ropa de invierno para los 170116140950
zentauroepp36896729 barcelona  16 01 2017 recogida de ropa de invierno para los 170116140945
zentauroepp36896732 barcelona  16 01 2017 recogida de ropa de invierno para los 170116140934

/

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Una dona a la porta repeteix amb insistència la mateixa frase: "només roba tèrmica i de neu, per favor; si no és roba de neu, no la deixeu". Ningú abandona la cua, davant el 502 del carrer de Muntaner. Tots volen deixar-hi la seva roba. Volen ajudar. Ensenyar-la a la noia de l'entrada i explicar què és, i les bondats dels seus abrics impermeables, les seves granotes d'esquí o els seus bodis de xaiet; convèncer-la que l'accepti. A l'aparador, un cartell escrit a mà: "recollida de roba per a Lesbos, de 10 a 14 hores". La mateixa dona que intenta no acumular roba que no reuneixi les condicions sol·licitades -per a fred extrem- repeteix que la recollida s'acaba aquest dilluns al migdia. "No som una oenagé", respon si alguna persona li retreu que acabin l'acció.

Efectivament, no ho són. Tot va començar dijous passat, només fa quatre dies, i la reacció dels veïns els ha superat. "Una mare va rebre una trucada de la seva filla, que està de voluntària a Lesbos. Li va explicar que els refugiats s'estan morint de fred i li va demanar que fes alguna cosa. Que enviés roba per al fred extrem", explica Juanjo Fernández, un dels voluntaris de la improvisada central, plena de caixes literalment fins al sostre. "Ens han portat fins i tot abrics de visó. Però és clar, no enviarem un abric de visó a Lesbos. Separem la roba que no és adequada per portar-la a Càritas i al Cotolengo", prossegueix l'home.  

Aquesta mare, davant la trucada d'auxili de la seva filla, va enviar un primer missatge als seus contactes explicant-los el drama humanitari, demanant-los que el passessin i donant l'adreça del seu pis com a punt de recollida. Un d'aquests contactes disposava d'un local buit a la zona -el que aquests dies està desbordat del carrer de Muntaner- i el va oferir. "Tot ha sigut molt ràpid. El missatge ha anat passant dels uns als altres i no ha parat d'arribar gent i més gent amb ganes d'ajudar", explica María José Olano, la propietària del local, sense deixar de moure caixes per intentar, amb dificultats, fer lloc.

ROBA I MANS

Moltes de les persones que organitzen la roba a contrarellotge -aquest dimarts han de portar-la a la Zona Franca, perquè el tràiler que ha ofert una altra persona amb ganes d'ajudar surti aquest dijous-, tampoc es coneixen entre elles. "Venen, pregunten què poden fer per ajudar i es queden classificant. A aquesta dona no la conec. A aquesta tampoc", prossegueix Fernández, que subratlla que la immensa majoria de les voluntàries són dones. "Soc mestra d'aquí dels Jesuïtes. Ara tinc classe, però a la tarda vindré a fer caixes", deia aquest dilluns a primera hora una dona després de deixar un parell de bosses al local, en el qual no hi cap ni una agulla. Moltes de les peces encara porten les etiquetes.

Notícies relacionades

Sobre si, vista l'acollida, repetiran l'experiència, Olano no ho té clar. "De moment ha d'arribar tot això i distribuir-se, i veure com va", afirma la dona, que subratlla que d'arribar, "arribarà segur", ja que tenen un contacte amb una oenagé que està al lloc -amb la qual col·labora la filla de la dona de qui va néixer la recollida- i un tràiler reservat i amb data de partida.

¿COM ES POT AJUDAR?

Més enllà de la iniciativa d'aquests veïns que han decidit "fer alguna cosa" davant les imatges colpidores que arriben dels camps de refugiats nevats a Grècia, des de Lafede.cat han editat un decàleg sobre què fer per ajudar aquestes persones. La coordinadora d'associacions catalanes de cooperació internacional recomana a les persones que vulguin ajudar als fugits de la guerra atrapats a les portes d'Europa que facin donatius econòmics a les associacions que treballen sobre el terreny allà.