OPINIÓ

El tràfic, un delicte contra els drets humans

El tràfic,  un delicte contra els drets humans_MEDIA_1

El tràfic, un delicte contra els drets humans_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
ANDREA HUERTAS

Fa cinc anys vaig anar a una xerrada sobre el tràfic de persones amb fins d'explotació sexual i laboral. Allà em van preguntar si sabia què era i la meva resposta va ser 'no'. Mai n'havia sentit parlar. No obstant, una vegada acabada la sessió, el meu cap no parava de pensar en el que acabava de sentir: «És el tercer delicte més lucratiu del món», «nens i nenes soldat», «adopcions irregulars», «esclavitud domèstica», «dones i nenes obligades a exercir la prostitució», «explotació per a la mendicitat»… ¿Com era possible que un únic delicte pogués vulnerar tots els drets humans? I el que és pitjor, ¿jo n'estava sent partícip?

No m'ho podia creure i en vaig voler saber més. Llavors Save the Children ens va oferir l'oportunitat de reunir-nos periòdicament a la seva oficina del País Basc per analitzar aquesta temàtica. Vam formar un grup i vam començar a assistir a sessions d'aprenentatge guiades per una coordinadora. Llavors ens vam adonar que, a més d'aprendre el seu significat, també era important difondre-ho i combatre'l. Així va néixer JCT, Joves Contra el Tràfic.

Al començament érem un petit grup, però vam anar creixent. A més, mentre seguíem formant-nos, vam decidir passar a l'acció per sensibilitzar la població, ja que si coneixem aquest delicte podem ajudar a prevenir-lo.

Notícies relacionades

Vam començar a organitzar videofòrums i accions de carrer i vam adaptar les nostres intervencions a diferents públics: administracions basques, dones que van a espais de trobada dirigits a víctimes de violència masclista, joves en centres cívics, estudiants...

A mesura que anàvem desenvolupant aquestes activitats, vam veure la necessitat d'avançar en la difusió del nostre treball, per això vam anar a trobades a Madrid, València i Hondarribia. L'última va ser el TEDxYouth@Madrid, el 15 de novembre passat. Hi vaig assistir com a ponent per parlar de la meva passió: lluitar contra el tràfic de persones. ¿Per què el tràfic de persones i no la pobresa, la violència de gènere o el racisme? Ho tenia clar. Per a mi, el tràfic de persones ho comprèn tot. És un delicte que vulnera tots els drets, que no n'entén d'edat, sexe, religió, color ni lloc de naixement. És un delicte davant del qual qualsevol persona pot ser víctima, però en què les nenes són les més vulnerables.