SÈRIE PRÒPIA

Lil Dicky: un raper discutit, excessiu i viral

El creador de 'Ex-boyfriend' consolida la seva popularitat amb 'Dave', telecomèdia d'HBO

zentauroepp52460266 mas periodico  el rapero lil dicky en la serie dave200227114740

zentauroepp52460266 mas periodico el rapero lil dicky en la serie dave200227114740

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Això de Lil Dicky va començar més aviat com una broma, però, amb el temps, s’ha anat tornant més i més seriós, tot i que per als seus detractors segueixi sent poc més que això, una broma, i de gust dubtós.

Al principi, Dave Burd volia, sobretot, fer gràcia. Va ecollir el rap com una manera de canalitzar les seves bromes, una cosa que abans van provar amb èxit Weird Al Yankovic i els enormes i més surrealistes The Lonely Island, però que es torna bastant problemàtica quan s’insisteix a parodiar la mateixa cultura hip-hop. Que un home blanc vingut d’una família de classe mitjana-alta faci comèdia a partir de les actituds i els comportaments del rap resulta, com a mínim, espinós, tot i que de vegades l’objecte de broma sigui la seva pròpia aspiració de ser el nou Jay Z.

Burd va trobar el seu públic, molt públic, essencialment homes blancs. La primera va ser la bona: el primer single d’aquest antic creatiu publicitari, ‘Ex-boyfriend’, va rebre, segons dades del seu autor, un milió de visites un dia. El fenomen tan sols va créixer amb temes posteriors, cas de ‘White dude’, sàtira de l’envaniment de l’home blanc que, no obstant, alguns van semblar entendre com a celebració boja del nostre privilegi.

Raper professional

Amb el temps, Dicky va millorar en el seu ‘flow’, s’ho va creure i va saltar de l’acudit rimat al rap seriós amb sentit de l’humor. El seu primer àlbum oficial, que va finançar a través de Kickstarter, es deia només, mig de broma, ‘Professional rapper’. El tall ariet era ‘$ave dat money’, una oda a l’estalvi en lloc del malbaratament. Per al vídeo, Dicky va mirar de gastar el mínim possible. Hi veiem l’artista negociar per manllevar un Lamborghini (a canvi de publicitat gratuïta) o ficar-se en una mansió (una cosa que va poder fer després d’accedir a la promoció de les bondats de Planned Parenthood, la xarxa de clíniques de salut sexual i reproductiva). Aquest últim parèntesi és digne d’aplaudiment, però el vídeo en si mateix admet discussió i debat. Com va dir Jon Caramanica a ‘The New York Times’, Dicky «manlleva l’excés en què s’especialitza el gènere, se l’emprova i hi fa un al·legat en contra mentre el porta posat».

A la cançó
‘Earth’, Ariana
Grande feia
de zebra
; Justin Bieber
, de babuí i
Ed Sheeran
, de coala

Encara més dubtosa era ‘Freaky friday’, single del 2018 en què Dicky intercanviava el seu cos amb el controvertit Chris Brown i s’alegrava per poder dir, a la fi, la paraula ‘negrata’, una cosa que es queixava de no poder fer a ‘White dude¡’. Un any després, no obstant, el raper sorprenia (per bé) liderant ‘Earth’, dement cançó ecologista i benèfica en qui Ariana Grande feia de zebra; Justin Bieber, de babuí; i Ed Sheeran, per descomptat, de coala.

La sèrie, basada
en ell mateix,
segueix un individu
«destinat a
ser un dels
millors rapers
de tots els
temps»

Sèrie pròpia a HBO

Notícies relacionades

Ara dubtós ara divertit, sempre bastant carismàtic, per què negar-ho, Burd continua sent objecte de discussió durant un temps. Quan sembla que comença a difuminar-se, clava un nou cop d’efecte. L’últim: l’estrena d’una telecomèdia pròpia, ‘Dave’, inspirada en la seva trajectòria vital. Segons sinopsi oficial, segueix «un home neuròtic suburbà d’uns vint anys que s’ha convençut que està destinat a ser un dels millors rapers de tots els temps».

Els curiosos poden revisar ‘Dave’ aquest dijous, dia 5, a HBO. Hi ha motius per a aquesta curiositat: a més de la pròpia, complicada figura de Dicky, està la presència de Jeff Schaffer (productor de ‘Larry David’) com a cocreador i de Greg Mottola (‘Supersalidos’, ‘Adventureland’) com a director i productor executiu. El tràiler, s’ha d’admetre, és una mica irresistible. Flueix amb gràcia.