Guia per entendre un sud-coreà

'Parásitos' ha obert la fam de saber com viuen, senten i pensen els compatriotes de Bong Joong-ho

zentauroepp52380453 cuaderno   corea200220122109

zentauroepp52380453 cuaderno corea200220122109

9
Es llegeix en minuts
Núria Navarro / Juan Manuel Freire / Eloy Carrasco

Més enllà de les atrocitats de la guerra de Corea, d’aguantar les temptatives d’atac nuclear de Kim Jong-un, dels mòbils Samsung, els cotxes KIA i les teles LG; de l’obsessió d’alguns adolescents pel ‘kpop’ i la d’alguns altres cinèfils, per Lee Chang-Dong, Yeon Sang-ho i Kim Ki-Duk, no estàvem gaire ficats en les peculiaritats del petit país asiàtic. Els sis Oscars de ‘Parásitos’, de Bong Joong-ho, han disparat l’interès. Aquí donem una orientació. 

B


Byung-Chul Han

Seül, 1959. Vedet de la filosofia contemporània que viu i fa classes a Berlín. Al·lèrgic als focus i crític inclement del capitalisme digital, el seu ‘hit’ és l’assaig ‘La societat del cansament’.

Blefaroplàstia

O cirurgia de doble parpella. És el regal més sol·licitat com a premi de graduació. Els nens volen ulls occidentals i els pares s’hi deixen 1.800 euros.

Bong Joong-ho, amb un dels seus sis Oscars per ‘Parásitos’. / danny moloshok (reuter)

Bong Joong-ho 

Un dels directors més importants del cine sud-coreà recent comença a ser, per fi, un dels més populars. La culpa la té ‘Parásitos’, destil·lat plusquamperfet de les seves històries multigenèriques, visualitzades amb geni i plenes d’ànima.

C


Cafè temàtic

Abeurador cuqui dels instagramers. N’hi ha amb ossos rentadors (Blind Alley), conills (Bunny Cafe) i ovelles vives (Thanks Nature); de culte a personatges (Hello Kitty Cafe) i fins i tot escatològics (el Poop Cafe se centra en la caca).

Delícies ‘fecals’ al Poop Cafe de Seül. / Arxiu

Choi, Roy

Seül, 1970. Va créixer a Los Angeles, va muntar un camió de tacos coreanomexicans i avui està considerat l’inventor del ‘food truck’ contemporani.

Chung, Els

Una dinastia molt però que molt poderosa. Chung Ju-Yung (1915-2001) va fundar i va aixecar Hyundai (‘Modernitat’). El seu segon fill, Chung Mong-Koo, presideix Hyundai Kia i el sisè, Chung Mong-joon, és propietari de Hyundai Heavy Industries, diputat de l’Assemblea Nacional i un dels dirigents esportius sancionats arran del cas de corrupció de la FIFA el 2015.

Cor

Si vostè vol dir «t’estimo» amb els dits, faci-ho com si volgués dir «quant costa».

Quatre

Número que porta mala sort. ‘Quatre’ en coreà s’assembla a ‘mort’ en xinès. Als hotels no hi ha la planta quarta i s’evita en els hospitals i avions.

‘Culleres de terra’

Els pobres. Els sud-coreans creuen que les classes socials es transmeten de generació en generació. El patrimoni d’una família ‘cullera d’or’ ronda els 1,5 milions d’euros, 5,5 vegades més que el de la ‘cullera de terra’.


‘Dating scandals’

Les multinacionals de l’entreteniment prohibeixen als seus astres tenir relacions sentimentals perquè els fans NO HO TOLEREN. Exemple: quan Chen, del grup EXO, va anunciar el seu casament i la seva futura paternitat, les fans van convocar una manifestació per demanar que marxés del grup, de l’empresa (i gairebé del país).

E


Educació

El motor del creixement econòmic. El Govern hi destina el 7% del PIB i les famílies es deixen la vida a pagar reforços acadèmics. L’aposta, que va treure el país de l’analfabetisme en 60 anys, ha aconseguit els millors resultats en l’informe PISA, però 11 de cada 100 estudiants han pensat en el suïcidi.

Escot

Es pot escurçar la faldilla a voluntat, però res de mostrar regatera. És escandalosament sexi. 

F


‘Fanlight’

Article que qualsevol ‘kpoper’ ha de portar a un concert. Es tracta d’una llanterna que s’utilitza com si fos el vell encenedor. Cada grup té el seu ‘fanlight’ corporatiu: el d’EXO  és platejat; el de Blackpink, rosa; el de NCT, verd.

Formalitat

Delirant a ulls de l’occidental. No només per les reverències, o pel protocol del menjar, la feina i els regals, i les gairebé inexistents mostres d’afecte en públic, sinó perquè fins i tot els verbs no es conjuguen d’acord amb el subjecte sinó amb el grau de familiaritat, l’edat i l’estatus de l’interlocutor.

G


‘Gangnam style’

A menys que hagis viscut sota una pedra durant l’última dècada, hauràs ballat –o cavalcat– aquest ‘hit’ viral de PSY(acumula 3.000 milions de descàrregues). Molt abans dels temes de bandes capdavanteres com BTS i Blackpink, Corea del Sud ja exportava amb èxit aquesta rodanxa de K-pop amb ADN eurodance. El títol es refereix a Gangnam, el barri ‘pijo’ de Seül i, per extensió, a l’estil de vida dels nou-rics.

  

 

 

  

H


‘Hallyu’

Una cosa així com ‘Onada coreana’. Posa nom a la popularitat creixent de la cultura contemporània sud-coreana a la resta del món des dels Jocs Olímpics de Seül, el 1988. El geopolitòleg nord-americà Joseph Nye va batejar aquest colonialisme cultural com a ‘soft power’, que abans van practicar amb èxit els EUA amb els seus Levi’s, el seu Malboro i el seu Hollywood.

‘Han’

‘El cor té arrels’, vindria a ser la traducció, tot i que es tracta de l’esmunyedís sentiment col·lectiu d’opressió i aïllament davant adversitats que resumeix el batec patriòtic dels sud-coreans.

Dos joves amb el tradicional ‘hanbok’, al palau de Gyeongbokgung de Seül. / ed jones (afp)

Hanbok

El vestit tradicional coreà. Es pot llogar per hores per fer un tomb (observeu a la foto superior el calçat poc ortodox). Si el portes posat en un palau, l’entrada és gratis.

I


Internet

Corea del Sud és líder en el nombre de connexions de DSL i el primer país del món a oferir una xarxa de telefonia mòbil 5G, que el 2034 injectarà 525.000 milions d’euros de beneficis a l’economia mundial.

J


Japonesos (i xinesos)

Per un grapat de raons històriques, no els cauen bé. S’ofenen si els hi confons.

Víctimes de la segona guerra mundial demanen al Japó una disculpa. / AHN YOUNG-JOON (AP)

K


Kakao talk

L’equivalent al Whatsapp d’aquesta banda del món.

‘K-Beauty’

És una societat patriarcal que empeny les dones a cuidar-se per agradar. Així que la relació amb la cosmètica és quasi religiosa i el negoci, rodó. Segons la Korean Cosmetic Association, les empreses del sector van facturar gairebé 12.000 milions d’euros el 2018. La màscara facial és el ‘best-seller’ –les venen fins i tot als museus– i n’hi ha d’infinites textures, propietats i olors.

  

 

 

‘K-drama’

És com es coneixen els serials o telenovel·les de Corea, que a més de drama poden contenir comèdia, acció i molt més. Gràcies a les noves plataformes, ara són més accessibles a Espanya. ‘Oh my ghost’ (Netflix) és una bona porta d’entrada.

  

 

 

‘K-pop’

Després de ser de consum local durant dècades, el pop fet a Corea del Sud ha envaït el món. Més que pop, és hiperpop: ritmes accelerats i acumulació de melodies en temps poc melòdics. Les bandes del moment són BTSBlackpink i NCT, els membres de les quals porten unes vides inhumanes.

Karaoke

El ‘noraebang’ (karaoke) és el passatemps nacional. ¿Els agrada el cant? No. Subministren habitacions privades amb ‘amenities’, la millor combinació per a desinhibir-se (que falta els fa).

Kim Jong-un, el veí del nord, en una imatge eqüestre. / REUTERS

Kim Jong-un

El veí del nord i els seus míssils són el malson recurrent. Amb tot, el president sud-coreà, Moon Jae-in, intenta fer les paus.

Kim Yu-Sin

(595-673). Llegendària figura militar, és venerat per haver unificat els tres regnes: Shilla, Goguryeo i Baekje.

Kimchi, el plat estrella. / Arxiu

Kimchi Platet a base de col xinesa fermentada, xili i espècies que acompanya el 95% dels menjars. Crema les papil·les però, diuen, «neteja els intestins». 

Koo In-hwoi

(1906-1969). El fundador de LG va començar en plena guerra de Corea fabricant raspalls per als cabells, va guanyar pes amb les ràdios i es va coronar amb la telefonia, els aires condicionats i els televisors. La corporació de l’electrònica de consum va facturar 48.021 milions d’euros el 2019

N


Naver

El cercador d’internet de referència. Capitalitza tres de cada quatre consultes. 

P


Park Geun-hye

Samdeog-dong, 1952. Expresidenta de Corea del Sud entre el 2013 i el 2017 que va passar per un procés d’‘impeachment’ després de l’acusació de tràfic d’influències i frau protagonitzat per la seva amiga íntima Choi Soon-sil, coneguda com la ‘Rasputina’.

Park Geun-hye, l’expresidenta acusada de corrupció. / Kim Hong-Ji (AP)

R


Rum-rum quan mengen

Mostra de cortesia cap al cuiner o l’amfitrió. És un sorollet similar a quan et poses alguna cosa cremant a la boca i succiones l’aire de l’exterior amb l’esperança que el conjunt es refredi.  

S


Samsung

(significa ‘tres estrelles’) El fundador, Lee Byung-chul, va iniciar la firma el 1938 exportant peix sec, fruita i verdura cap a Manxúria i Pequín i el seu fill Lee Kun-hee l’ha convertit en un conglomerat empresarial que controla l’electrònica de consum –la seva gamma Galaxy juga a la primera divisió de la telefonia mòbil–, els hospitals, els hotels i fins i tot ciutats.

Estand de Samsung en el Mobile World Congress del 2019. / GABRIEL BOUYS (AFP)

‘Sasaeng’

Fan extrem d’una celebritat. El grau d’assetjament és tal –juraments de sang, trucades de matinada i intents de segrest inclosos– que el 2011 el Govern va promulgar la llei d’Ofenses Menors per protegir les estrelles.

Fans d’artistes de ‘k-pop’. / Arxiu

‘Sogaeting’

Cita a cegues institucionalitzades. Les organitzen els amics en comú. ‘Seon’ és la modalitat en què els pares contracten un emparellador amb bons contactes per facilitar el millor candidat.

Soju

El licor nacional. I la beguda alcohòlica més venuda del món, segons l’informe Millionaire’s Club. El país té la taxa més alta de consum d’alcohol per càpita, i el soju copa el 97% del mercat de begudes alcohòliques.

Son Heung-min

Chuncheon, 1992. L’esportista sud-coreà més famós és una estrella de la Premier a les files del Tottenham, però al seu país fins i tot els ídols han de fer una mili llarga. Per a un futbolista d’elit hi ha dues vies: arribar als vuitens de final del Mundial o guanyar els Jocs Asiàtics. Aquesta última bala, el setembre del 2018, va ser una final Corea del Sud-Japó. El drama va durar fins a la pròrroga, quan Son i els seus companys van doblegar els japonesos per 2-1. Son mai va cridar tant per la victòria.

  

 

 

Suor

Els fabricants de desodorant es moren de fàstic. Els coreans tenen una mutació genètica –el gen ABCC11 concretament– que fa que no les aixelles no els facin pudor.

T


Taekwondo

El Camí del Puny i la Puntada de Peu és un esport de combat nascut de l’afany d’un grup de mestres coreans de comptar amb un art marcial propi en un moment, a mitjans del segle passat, en què l’odi a tot el que era japonès convertia en sospitosa la pràctica del judo o el karate. Tot i que són diverses les ‘kwan’ (escoles) que s’atribueixen la paternitat de l’invent, la figura més important en el desenvolupament i expansió del taekwondo va ser el general Choi Hong Hi, que el va introduir amb rang d’ensenyament obligatori a les acadèmies militars i les escoles de policia de Corea del Sud, va promoure gires d’exhibició pel món, va lluitar pel seu reconeixement com a esport olímpic i fins i tot va tenir les ganes de publicar una enciclopèdia del taekwondo ¡de 15 volums!

Exhibició de taekwondo infantil a Insa-dong, barri de Seül. / Arxiu

Turisme

Des del 2011, els sud-coreans s’han llançat en massa a descobrir l’ampli món, amb predilecció per Europa. Uns 600.000 van visitar Espanya el 2019. Gaudí i el camí de sant Jaume els tornen bojos.

U


‘Ulzzang’

Estereotip unisex de bellesa: ulls grans, llavis petits, pont nasal alt i blancor de llet desnatada. Una tendència que han exportat a la resta d’Àsia.

L’estereotip de bellesa: ulls grans, boca petita i blancor lletosa. / Arxiu

W


Notícies relacionades

Won

És la moneda del país. Un won són 0,00078 euros. Un won és igual a 0,00078 euros. El salari mitjà mensual net s’acosta als 2.000 euros al mes. Comprar una vivenda al centre, uns 9.500 euros el metre quadrat. El litre de llet, 1,9; el pa, 2,32 el quilo, i una cervesa, 3 euros. 


Estoc de wons, la moneda sud-coreana. / Arxiu