10 coses que has de saber de Jean-Paul Gaultier

L''enfant terrible' de la moda s'acomiada de les passarel·les després d'una carrera de 50 anys marcada per la provocació, la llibertat i el compromís

zentauroepp51872826 t ssies  10 cosas que hay que saber de jean paul gaultier  m200122175445

zentauroepp51872826 t ssies 10 cosas que hay que saber de jean paul gaultier m200122175445

3
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

Del dissenyador francès sempre seran indissociables dues peces que han marcat la moda contemporània: la cotilla i el ‘kilt’. Però al creador, anomenat l’‘enfant terrible’, se li deu molt més que perfums, alta costura i ‘prêt-à-porter’. Provocació, diversió, llibertat i compromís han marcat el seu art i la seva vida. 

1. TÉ ORÍGENS HUMILS

Va néixer el 1952 a Arcueil, un suburbi de París, fill únic d’un pare comptable i una mare caixera. La seva àvia materna, Marie Garrabé, li va inculcar l’interès per la moda. Autodidacta, va temptejar la sort enviant esbossos a les ‘grandes maisons’. Finalment, Pierre Cardin el va contractar com a assistent el 1970. 

2. LA FAMÍLIA EL VA RECOLZAR EN ELS SEUS INICIS

Per a la seva primera col·lecció, creada el 1976 a casa seva, va comptar amb l’ajuda de les dones de la seva família: la seva cosina va fer les parts de ganxet i la seva mare i l’àvia van cosir. 

3. LA SEVA PRIMERA MUSA VA SER UN PELUIX

Amb 7 anys va reclamar una nina als seus pares per confeccionar-li vestits. S’hi van negar al·legant que no era una joguina per a un nen. Lluny de veure el seu propòsit frustrat, va convertir el seu os de peluix, Nana, en model. Per resoldre la seva absència de corbes, va confeccionar pits amb cartolines, inspirant-se en la llenceria clàssica. Un primer esbós del que seria una peça clau de la seva firma.

4. MADONNA I LA COTILLA DE PITS CÒNICS

Madonna va lluir en el seu triomfal ‘Blond Ambition Tour’ (1994) una agosarada cotilla amb pits cònics dissenyada per Gaultier. A més de propulsar-lo a la fama, aquesta peça ha sigut recurrent en diferents col·leccions del francès, cosa que indica el seu gust per l’estètica eròtica.

Madonna, amb una de les cotilles icòniques de Jean-Paul Gaultier.

5. FASCINAT PELS TANCAMENTS

Va ser mal estudiant en la seva etapa escolar, tot i que després li va saber treure’n partit a aquella època. Fascinat pels sistemes de tancament de les carteres, els va integrar als seus primers ‘kilts’, peça icònica de la seva línia per a homes. 

6. DE LA GRAN PANTALLA A LA PASSAREL·LA

La cèlebre ‘marinière’ (samarreta de ratlles blaves, emblema del ‘prêt-à-porter JPG’ i èxit de vendes) s’inspirava en la pel·lícula ‘Querelle’ (Rainer Werner Fassbinder, 1982), en la qual l’actor Brad Davis llueix un jersei amb aquesta estètica. No és l’única vinculació que ha tingut amb el món audiovisual: va firmar el vestuari futurista de la pel·lícula ‘El cinquè element’, dirigida per Luc Besson. Més de 1.000 peces confeccionades en cinc anys d’intens treball. El vestit de tires blanques lluït per l’actriu Milla Jovovich és considerat de culte tant pels ‘fashionistes’ com pels cinèfils. També va dissenyar el vestuari de ‘Kika’, de Pedro Almodóvar, i va vestir Kurt Cobain i la seva banda Nirvana al videoclip ‘Heart-shaped box’ de l’àlbum ‘In utero’. 

7. ÉS EUROFAN I PARTICIPA EN EL FESTIVAL

Forma part de la delegació francesa del certamen. A més d’haver firmat nombrosos vestits lluïts pels concursants del país veí, el 2018 es va estrenar també com a escenògraf del xou. 

8. COMPROMÈS I MILITANT

Més enllà de la moda i la cultura, ha aprofitat les passarel·les i la seva fama internacional per donar visibilitat a col·lectius i causes, i trencar tabús: obertament gai; defensor del matrimoni homosexual (el 2005 va presentar la col·lecció ‘Le mariage homosexuel’); reivindica el mestissatge cultural; ha participat en campanyes de prevenció del VIH; i ha contractat en diferents ocasions models trans.

9. DEIXEBLES I MUSES NO CANÒNIQUES

Notícies relacionades

Martin Margiela Nicolas Ghesquière, dos noms que també han marcat la moda de les últimes dècades, van treballar en els seus inicis com els seus assistents. Rossy de Palma, Madonna, Arielle Dombasle, Beth Ditto, Laeticia Casta i Dita von Teese són només algunes de les seves muses. Totes destaquen per la seva extravagància i per incomplir els cànons habituals de bellesa i de la moda. 

Rossy de Palma, en una desfilada de Gaultier del 2015. / yoan valat (EFE)

10. LA PASSAREL·LA ABAIXA EL TELÓ

Dimecres passat, coincidint amb el seu 50è aniversari al món de la moda, va celebrar, a París, l’última desfilada de la seva carrera anunciant que, a partir d’ara, se centrarà en nous projectes i llançant «petons» als seus seguidors. 

Temes:

Moda