10 coses que s'han de saber d'Amenábar

El director, amb 17 candidatures per 'Mientras dure la guerra', es torna a preparar per assaltar la gala dels Goya

zentauroepp51209526 mas periodico tassies 10 cosas que hay que saber de alejandr191205181025

zentauroepp51209526 mas periodico tassies 10 cosas que hay que saber de alejandr191205181025

4
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

El fuster de capçalera d’Alejandro Amenábar està encantat amb l’olfacte creatiu del seu client més il·lustre: pel·lícula que estrena, prestatge que ha d’afegir a la prestatgeria on guarda la seva llarga col·lecció de guardons. Ja està a punt la taula que haurà d’allotjar les estatuetes que recollirà el pròxim 25 de gener a la gala dels Goya, que acompanyaran els nou capgrossos que atresora. Aquestes són deu curiositats més del rei midas del cine espanyol:

1.- És espanyol xilè

Òbviament, no conserva records, però els seus quinze primers mesos de vida els va passar a Santiago de Xile, on va néixer el 31 de març de 1972. L’estiu següent, pocs dies abans del cop d’estat de Pinochet, els seus pares es van traslladar amb el menut Alejandro i el seu germà, tres anys més gran que ell, a Madrid, d’on era originària la seva mare.

2.- Al nen li agradava explicar històries

El cineasta ha explicat que a casa seva eren més de llegir que de veure la tele, així que de petit es va aficionar a devorar llibres d’aventures i a escriure relats de por. Als 15 anys va descobrir el cine i alguna cosa li va cruixir al cap. Amb els diners que va guanyar treballant de reposador en un magatzem, es va comprar la seva primera càmera de vídeo domèstic quan encara anava a l’institut.

3.- La universitat, una excusa

De la Facultat de Ciències de la Informació de la Complutense es diu que el més interessant passa al seu bar, no a les seves aules. Amenábar dona fe que és així. El seu pas per la universitat li va servir per conèixer els seus primers companys del món audiovisual -Mateo Gil, guionista de les seves primeres pel·lícules, i Carlos Montero, creador de ‘Física o química’, amb qui va compartir pis-, i per localitzar la seva ‘opera prima’, ‘Tesis’, que va rodar als passadissos de la facultat. Però el cineasta no va arribar a acabar la carrera. Li tenia tanta tírria que va anomenar el dolent de ‘Tesi’ com el seu professor més odiat: Castro. 

4.- Malsons de cine

Tenia 24 anys quan va irrompre com un llampec en el cel·luloide nacional. L’èxit de ‘Tesis’ –7 premis Goya, inclòs el de millor pel·lícula del 1996 i millor director novell– va concentrar sobre el seu nom una expectació que va intentar satisfer l’any següent amb ‘Abre los ojos’, l’enrevessat argument de la qual va somiar entre malsons una nit de febre gripal.

5.- L’amic de Tom i Nicole

En el cine, com en la vida, una cosa porta l’altra. Tom Cruise va al·lucinar quan va veure ‘Abre los ojos’, va comprar els drets per fer la versió americana -’Vanila sky’- i, de retruc, la seva dona llavors, Nicole Kidman, va acabar protagonitzant el tercer film de l’espanyol, ‘Los otros’ (2001). La cinta es va rodar en anglès, però el fantasmal casalot estava ubicat a Cantàbria.

6.- And the oscar goes to...

Si els Oscar són l’Olimp del cine mundial, Amenábar va arribar a divinitat amb 32 anys. El 28 de febrer del 2005, el seu nom i el de la seva pel·lícula, ‘Mar adentro’, van sonar al Kodak Theatre de Los Angeles. El premi a la millor cinta de parla no anglesa va impulsar el perfil internacional de la seva obra. No en va, les seves dues pel·lícules següents –’Ágora’ (2009) i ‘Regresión’ (2015)– les va rodar en anglès.

7.- Músic autodidacte

Amenábar és incapaç de llegir una partitura, però de la seva intuïció musical, que va desenvolupar pel seu compte i sense anar al conservatori, ha sortit la banda sonora de la majoria de les seves pel·lícules i de ‘La lengua de las mariposas’, l’obra del seu mentor i padrí, José Luis Cuerda, que va obtenir el Goya a la millor música el 1999 (un altre capgròs per a la seva col·lecció).

8.- Casat i divorciat

Gelós de la seva vida privada, el 2004 es va animar a sortir de l’armari i va proclamar la seva homosexualitat en una revista. El 2015 es va casar amb el seu nòvio, David Blanco, del qual es va separar tres anys més tard i es va divorciar fa uns mesos.

9.- L’home anunci

Notícies relacionades

La mirada de cine d’Amenábar també ha donat rendiments en la publicitat. Seus van ser els espots de la campanya estiuenca de la cervesa Estrella Damm de 2015 i de la Loteria de Nadal del 2017.

10.- Als tribunals

La seva última pel·lícula s’ha convertit en matèria judicial. Els cinc membres de la formació ultra España 2000 que van provar de boicotejar la seva projecció a València han sigut multats amb 3.000 euros cadascun. Prèviament, la Plataforma Patriótica Millán Astray havia denunciat el cineasta per perjudicar la imatge del seu líder.