Deu coses que s'han de saber de David Broncano

zentauroepp50768364 opini n ilustraci n de tassies   mas periodico191107164506

zentauroepp50768364 opini n ilustraci n de tassies mas periodico191107164506

3
Es llegeix en minuts
Ramón de España
Ramón de España

Periodista

ver +

Als 33 anys, el ‘Mesías de Jaén’ –aquest és el seu sobrenom– s’ha convertit en el còmic més irreverent de la televisió. Pel seu programa, ‘La Resistencia’, han passat gent com Becky G., Andy i Lucas i Gerard Piqué, i el món del cor li trepitja els talons per comprovar si surt o no surt amb l’actriu Adriana Ugarte.

1. El desvergonyiment

Aquesta és la seva especialitat i la seva principal virtut. És capaç de preguntar la primera estupidesa –si és possible, ofensiva– que se li ocorre. Sempre posant la mateixa cara de lluç alegrement conscient d’estar ficant la pota fins al fons. Els seus convidats, entre l’opció de seguir-li el corrent o la de partir-li la cara, solen optar per la primera, ja que sempre tenen una cosa per promocionar i tampoc és qüestió de quedar malament amb algú que t’ofereix la possibilitat de vendre el teu peixet al seu programa. Broncano és l’equivalent audiovisual d’aquell desvergonyit que sempre es cola en els casaments, s’emborratxa i acaba vomitant a l’escot de la núvia. 

2. No és manxec

Últimament, en l’humor espanyol més estimulant, si no ets d’Albacete, no vas enlloc: vegeu els casos de Joaquín Reyes, Ernesto Sevilla i altres integrants de ‘Muchachada Nui’. Tot i que reconeix que el va marcar ‘La hora chanante’, Broncano va néixer a Santiago de Compostel·la, però de petit la seva família es va traslladar a Orcera, a la província de Jaén, on el nostre heroi va viure fins que se’n va anar a estudiar Madrid. D’aquí el sobrenom de Mesías de Jaén, que li va caure al principi de la seva gloriosa trajectòria professional.

3. El seu germà és una persona seriosa

El germà de l’humorista es diu Daniel, és músic, viu a Londres i forma part de la prestigiosa Royal Philarmonic Orchestra.

4. Va començar en la ‘stand up comedy’

El nostre home va presentar la seva sol·licitud d’ocupació com a humorista en viu a Paramount Comedy, que li va deixar fer-se el graciós en la televisió entre el 2008 i el 2014. Ja apuntava maneres amb el seu humor incòmode, i el públic no sabia de vegades com reaccionar davant de la seva peculiar manera de prendre’s la vida. Una gran part de l’audiència es preguntava d’on hauria sortit aquest subjecte.

5. L’incident diplomàtic

El 2010, va aconseguir tensar les relacions entre Espanya i el Paraguai durant el Mundial de futbol. Ho va aconseguir inventant-se una nena paraguaiana de vuit anys que feia set que treballava explotada i que havia contret totes les malalties possibles. La seva família s’havia hagut de treure el (poc) menjar de la boca que tenia per comprar-li una samarreta de la selecció nacional del Paraguai. Broncano va suplicar a la selecció espanyola que es deixés guanyar davant seu per fer feliç la pobra nena, cosa que va motivar una protesta del Govern paraguaià per ofenses a menors.

6. Del teatre a la ràdio

Broncano es va estrenar en la ràdio de difusió nacional el 2011, com a col·laborador del programa ‘Hoy por hoy’. D’allà va passar a ‘A vivir que son dos días’, fins a aconseguir el 2014 el seu propi programa, ‘La vida moderna’, juntament amb Ignatius Farray Quequé.

7. De la ràdio a la tele

Broncano va tornar a assaltar la televisió el 2016 gràcies a la popularitat adquirida en la ràdio. Ho va fer com a col·laborador d’Andreu Buenafuente en el programa ‘Late motiv’, en què, a més d’empipar els convidats, se li permetia molestar el presentador amb els seus comentaris graciosos, superant el Follonero. Des del 2018, Broncano és al capdavant del seu propi programa de televisió, ‘La Resistencia’. 

8. Tres Ondas

Els va obtenir el 2015 (‘A vivir que son dos días’), el 2018 (‘La vida moderna’) i el 2019 (’La Resistencia’). Ningú descarta que li caigui un quart un dia d’aquests.

9. ¿La nòvia?

Notícies relacionades

Ha negat diverses vegades que surt amb l’actriu Adriana Ugarte –l’última, a través d’un tuit aquesta setmana. Si al final fos que sí, els qui ja l’odiaven, ara l’escanyarien amb les seves pròpies mans. Que una dona tan atractiva li vegi la gràcia a aquest tio amb permanent expressió de banaula ha causat certa alarma social a Espanya.

10. ¿El que fa és posthumor?

No, però, sigui el que sigui, és ben estrany.