AMB LLICÈNCIA PER MANAR

Barbara Broccoli: la cap del 007

La superproductora exerceix el seu càrrec al capdavant de la saga James Bond amb mà de ferro

zentauroepp49889743 london  england   february 07  barbara broccoli attending a 190919163845

zentauroepp49889743 london england february 07 barbara broccoli attending a 190919163845 / Mark R Milan

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Des que sembla definitiu que l’actor Daniel Craig no tornarà a interpretar l’agent 007 un cop s’acabi el rodatge de ‘No time to die’, cada vegada se senten més les veus dels que consideren que, encara que pogués semblar inadequat, qui s’hauria d’encarregar de donar vida a l’espia més famós del món hauria de ser una dona. És una opinió comprensible en aquests temps necessitats de gestos feministes però que oblida que la persona més poderosa a l’univers James Bond –una de les franquícies més populars i lucratives de la història del cine– ja és una dona. 

L’actual James Bond, Daniel Craig, en una imatge publicitària.

Barbara Broccoli és la cap d’Eon Productions,  la companyia que ha produït totes les pel·lícules pertanyents oficialment a la saga de 007 des que el seu pare, Albert Broccoli, va comprar els drets d’adaptació al cine de les novel·les d’Ian Fleming  sobre l’agent. Quan el 1995 el vell magnat va cedir el control de l’empresa a la seva filla i al seu germanastre, Michael G. Wilson, probablement ni ell mateix s’hauria imaginat que avui, a la sisena dècada de vida, la sèrie seguiria a l’apogeu, principalment gràcies a ella. 

 

«Tothom tem Barbara»

En efecte, encara que tot el que es relaciona amb les pel·lícules de Bond –cada línia de diàleg, cada decisió de càsting, cada acció de màrqueting, cada tuit promocional– els correspon a tots dos, Wilson és el primer que admet que la seva germana és la capitost real del negoci i que ho porta amb mà de ferro: «Tothom tem a Barbara», ha afirmat. Per convertir-se en la productora més poderosa que Hollywood ha conegut mai, al cap i a la fi, es necessiten dots de comandament.

Tres dels actors que han encarnat l’agent 007. D’esquerra a dreta, Timothy Dalton, Roger Moore i Pierce Brosnan. / AP (ALASTAIR GRANT)

Un altre requisit per mantenir-se en aquesta posició tan privilegiada és la capacitat de reacció. I la saga Bond l’ha posat a prova diversos cops últimament, com quan l’anglès Danny Boyle va renunciar a dirigir ‘No time to die’ només unes setmanes abans de l’inici del rodatge, o quan Craig va assegurar que preferiria tallar-se les venes abans que tornar a encarnar el personatge. O ara, que hi ha qui exigeix a 007 un canvi de sexe. «És un home. Va ser escrit com un home i així es continuarà representant. El necessari no és convertir personatges masculins en femenins, sinó crear més personatges femenins i construir històries que se’ls adeqüin». Ho va declarar a ‘The Guardian’ fa uns mesos –poc abans d’incorporar Phoebe Waller-Bridge, creadora de la telesèrie ‘Fleabag’, a l’equip de guionistes de ‘No time to die’. 

Notícies relacionades

 

Causa feminista

No és que Broccoli no estigui compromesa amb la causa feminista. Està vinculada al moviment Time’s Up des que es va crear i ha finançat la majoria de les investigacions en què se sustenta. Així mateix, s’ha passat els últims dos anys dedicant el temps que Bond li deixa lliure a produir pel·lícules sobre dones i dirigides per dones. I, tot i que d’una banda sembla descartat que la primera pel·lícula de 007 que produirà després de ‘No time to die’ la protagonitzi una actriu, no hi ha cap motiu pel qual no hi pugui haver una directora al comandament. Això també seria un gest.