Nosaltres, els Johnson: l'extravagant clan del 'premier' britànic

zentauroepp49802942 the johnson family  from far left  boris  leo  rachel  charl190912152248

zentauroepp49802942 the johnson family from far left boris leo rachel charl190912152248

6
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Stanley Johnson era l’any 1964 un estudiant becari de 23 anys, quan la seva dona, Charlotte, de 22, va donar a llum a un hospital de mala mort a Nova York el seu primer fill. Li van posar el pompós nom d’Alexander Boris de Pfeffel Johnson.  Els seus li dirien Al, fins que, a l’arribar a l’escola a Eton, ell mateix va decidir dir-se Boris i així es va quedar. Un any després va arribar al món la seva germana Rachel. Més tard vindrien Leo i Jo. 

La infància dels germans Johnson va ser caòtica. Continus trasllats entre diferents països i ciutats, Nova York, Londres, Washington, la campanya anglesa, Brussel·les, amb l’absència gairebé permanent del pare, la mare hospitalitzada sovint per depressió i les criatures en mans d’una infinitat de mainaderes, que duraven molt poc.

Amb 11 anys, va viatjar amb la seva germana de Brussel·les a l’internat anglès, es van equivocar de tren i van acabar a Moscou

Boris, amb 11 anys, i Rachel, amb 10, viatjaven sols en tren i vaixell des de Brussel·les fins a l’internat a Anglaterra. Una vegada, com explicava Sonia Prunell al seu llibre ‘Just Boris’ (Simplement Boris), «a la tornada d’unes vacances escolars es van equivocar de tren i van anar en un amb destinació a Moscou en lloc de Brussel·les. Rachel ho relata rient, però ella i Boris es van haver d’enfrontar als contratemps de la vida a una edat molt primerenca». Rachel seria també la que estaria més a prop del seu germà petit, Jo, després del divorci dels seus pares. Aquesta situació de desemparament va forjar sens dubte el sentit de protecció i la forta solidaritat que ha regnat entre els germans.

Al clan dels Johnson la lleialtat sempre ha sigut inqüestionable. Les seves diferències, en estil i opinions, mai fins ara havien trencat aquest codi d’honor. Els quatre germans, amb Stanley, l’extravagant patriarca de 79 anys al capdavant, ocupen un lloc especial en la vida del país. Exemple d’una certa classe alta molt anglesa i cosmopolita alhora, des de fa anys, al palmarès de la política, el periodisme o els ‘reality shows’, sempre hi ha un Johnson pel mig. Amb l’arribada de Boris a Downing Street culminava l’ambició del més polèmic de tots ells. No ha fet falta gaire temps perquè la família es fracturi. La plantada de Jo, abandonant el Govern tan brutalment dirigit pel seu germà, ha sigut una destralada pública.

D’esquerra a dreta, Stanley, Rachel i Jo. / STEFFAN ROUSSEAU (AP)

Anglesos de classe alta, al palmarès de la política, el periodisme o els ‘reality shows’ sempre hi ha un Johnson pel mig

De Londres a l’Afganistan amb moto

Stanley Johnson és una personalitat desbordant i incombustible. Ningú és més anglès que ell, tot i que el seu avi, Amil Kemal Bey, era turc. Casado en segones núpcies i pare de dos fills més, Stanley ha sigut el que amb hipocresia passada es denomina un faldiller, tret heretat pel seu primogènit. Va treballar per al Banc Mundial i la Comissió Europea, raó per la qual els seus fills es van educar a Brussel·les i parlen perfectament francès. Ha sigut diputat al Parlament Europeu i va intentar sense èxit l’escó a Westminster.

És autor de diversos ‘thrillers’, un d’ells portat al cine i protagonitzat per John Hurt, i ha publicat les seves memòries, ‘Stanley I Presume’. Sent estudiant a Oxford va guanyar fins i tot un prestigiós premi de poesia. Viatger, en una ocasió va realitzar amb moto el recorregut entre Londres i l’Afganistan. Amb un afany de protagonisme mai satisfet, més recentment ha participat en diversos ‘realities’ i altres programes de televisió. Habitual en els actes de Boris, tot i que partidari de la permanència del Regne Unit a Europa, va canviar d’opinió i va recolzar la sortida, pensant en la carrera del seu fill.

Boris i Jo: rumbs paral·lels

Malgrat la diferència d’edat i de caràcter, la vida del més gran i el menor dels germans ha seguit rumbs paral·lels, en el periodisme i la política. Boris va brillar com el més carismàtic, el més popular de tots, estimat o detestat a parts iguals i amb una ambició personal per sobre del respecte a qualsevol moral establerta. Jo, tímid i discret, té la reputació de ser un professional seriós, fiable i molt intel·ligent. Tots dos van estudiar a Eton, on Boris va buscar amics entre els cadells de l’aristocràcia i les grans fortunes. Es va fer inseparable de Charles Spencer, el germà de la princesa Diana de Gal·les. A la universitat d’Oxford, Boris va elegir llengües clàssiques, d’allà les llatinades o les referències a algun déu grec que es permet en els seus desembastats discursos. Jo va preferir la història moderna.

L’única dona del clan, Rachel, també periodista, és habitual en debats, programes de televisió i festes mundanes

Després de la graduació, Boris va entrar a ‘The Times’. Va ser acomiadat fulminantment quan feia pràctiques, per inventar-se la cita d’un historiador. La falta de fiabilitat en el que diu, fa o escriu ha sigut una de les seves constants. Amb el ‘Daily Telegraph’ va ser corresponsal a Brussel·les, on els enganays sobre falses regulacions i exageracions sense sentit van sembrar la llavor de l’antieuropeisme entre els britànics més conservadors. Pur ’’fake news’. Com a alcalde de Londres es va guanyar una gran popularitat amb les seves bufonades. La seva vida personal ha sigut atrafegada. Una companya d’universitat, filla d’un milionari, va ser la seva primera dona. La unió va durar sis anys. La segona, l’advocada Marina Wheeler, de qui s’està divorciant, era una amiga d’infància i la mare de quatre dels seus fills. D’una infidelitat patològica, fora del matrimoni ha tingut almenys un altre fill més reconegut.

Notícies relacionades

Quant a Jo, «és el més alt, el més ros i el més intel·ligent», segons el seu germà Leo. Casat amb una periodista de ‘The Guardian’, va treballar com a inversor al Deutsche Bank. Més tard va ser corresponsal del ‘Financial Times’ a París i Nova Delhi. El 2010 va aconseguir l’escó amb els conservadors i va ocupar llocs en els governs de David CameronTheresa May i el seu germà Boris, fins a la sonada ruptura.

Rachael i Leo

L’única dona del clan, Rachel, periodista també, és habitual en debats, programes de televisió i festes mundanes. Opositora ferotge al ‘brexit’, en públic sempre ha recolzat amb la seva presència Boris. No així el seu germà Leo, amb la reputació de ser el més esquerrà i l’únic que no és ni ros, ni tory. Després d’una carrera a la City, col·labora en programes d’innovació a la BBC. Sempre s’ha distanciat de la publicitat que genera la seva parentela. «L’últim que volen els seus lectors és un altre Johnson», li va respondre a un periodista que el volia entrevistar. 

Els germanastres: «ni cabell pallós, ni verborrea en llatí»

El 1981, dos anys després de divorciar-se de la seva primera dona, Stanley Johnson va tornar a casar-se. En aquesta ocasió, amb Jennifer Kidd, una editora, amb la qual va tenir uns altres dos fills, Julia, de 37 anys, i Maximilian, de 33. Els germanastres mai s’han entès bé i les dues branques de la família mantenen les distàncies. Julia, de 38 anys, va fer una incursió musical amb un grup de pop trip hop, un gènere musical autòcton de Bristol i més tard va gravar dos discos en solitari. Ha escrit alguna novel·la i està casada amb el financer Calum Gray. La política no li interessa i ha deixat clara la seva distància amb els altres Johnson.  «M’he allunyat de qualsevol comparació professional amb els meus parents, els del cabell pallós, el nas romà i la verborrea en llatí», ha declarat. Maximilian és un home de negocis amb base a Hong Kong i està casat amb una brasilera.

Temes:

Boris Johnson