UN COMPLEMENT EN AUGE

Els turbants fan furor

No només els utilitzen famoses i 'royals', també els els encasqueten núvies, convidades i modernes

zentauroepp48808111 mas periodico combo turbantes190626183027

zentauroepp48808111 mas periodico combo turbantes190626183027

5
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

Beyoncé és molta Beyoncé. El que diu, fa o lluu pot fer tremolar vertiginosament els índexs de vendes d’un modelet o un accessori. Per això, quan l’any 2016 es va marcar un tremend cop de màrqueting amb el llançament sorpresa del que molts descriuen com la seva obra mestra, 'Lemonade', un disc que parla sense embuts de les infidelitats del seu marit, el raper Jay-Z, els estilismes que lluïa en fotos i videoclips promocionals van ser examinats amb lupa a la recerca de qualsevol missatge subliminar.

L’aposta aleshores de Queen B –com la coneixen els seus fans– per lluir turbant, interpretat com una marca de poder pel port que atorga (el cap ben alt), va provar un precedent: la tornada d’aquest complement al primer pla després d’anys relegat a les calaixeres de complements 'demodés'.

De Holllywood a la cort

Des d’aleshores, Beyoncé s’ha passejat pel món amb una infinitat d’aquests complements, demostrant sovint una  predilecció pels d’inspiració afrocaribenya (reconeixible pel seu prominent nus en la part frontal). La seva germana i companya d’ofici, Solange Knowles, també recorre de forma habitual a aquest accessori per als seus ‘looks’ de carrer i d’escenari, en la seva gran majoria elaborats amb teles wax, els tradicionals estampats africans. Els observadors de moda interpreten l’aposta de les germanes com una clara reivindicació dels seus orígens i de sororitat (recordem que a Beyoncé se li deu el famós crit de «Girls run the world»). 

El turbant és un emblema del feminisme i de les lluites contra les discriminacions racials que es va començar a utilitzar durant el moviment pels drets civils als EUA en els 60.

Una interminable llista de rostres famosos del paper cuixé s’han sumat a aquesta tendència en els últims anys. Des de 'royals' a estrelles de Hollywood practiquen el 'no-sense-el meu-turbant’. Això sí, cada una va amb el seu model fetitxe, que sol reafirmar el seu estil personal. Perquè, per a gustos, els turbants. Poden ser llisos o amb estampats, amb detalls com a 'paillettes' o de pedreria, 'vintage', amb obertura ventall o d’estil diadema, distingit, romàntics, exòtics, reivindicatius o amb origen ètnic, per exemple.

Bandana, retro, clàssics...

Mentre l’actriu Eva Mendes és una d’habitual dels turbants d’estil bandana, Jennifer López sol adornar el seu cap a l’estil pirata, amb mocadors de firmes de luxe que testifiquen el seu poder adquisitiu com és costum entre els magnats del hip-hop; Rihanna, Lupita Nyong'o i Alicia Keys solen decantar-se per tocats caribenys acolorits; Amal Clooney porta turbants sofisticats i clàssics; Alessandra Ambrosio, fidel al seu estil ‘hippy distingit’, llueix sovint mocadors acolorits per completar el seu look; Taylor Swift aposta pels de línia retro, i Lady Gaga va impactar amb un diví estil 'vintage' amb un turbant de vellut blau que recuperava l’estil de les dives de Hollywood dels anys 50.

La xeica Mozah bint Nasser de Catar, una de les dones més elegants del planeta. / AP

Però si hi ha un rostre 'celeb' que llueix com ningú els turbants, aquesta és la carismàtica reina Màxima d’Holanda. Entre els seus favorits en la matèria hi ha el conegut com a 'Jackie', elegant i minimal. D’una de real a l’altra. Victoria Federica, la filla de la infanta Elena i Jaime de Marichalar, que molts s’empenyoren a posicionar com la nova 'it girl' nacional, també s’ha passejat per la Feria de Abril de Sevilla amb un turbant diadema de color rosa pàl·lid, molt més juvenil i modern que la folklòrica mantellina que va lluir en el seu primer acte oficial a la plaça de toros de la Real Maestranza.

Kate Moss, estel·lar en la gala del MET del 2009, quan va aparèixer amb un turbant metal·litzat de seda. / EVAN AGOSTINI (AP)

Les precursores

Però allò d’adornar els cabells amb turbants no és una cosa nova del tot. Grans dives de la història de les arts i la noblesa són les autèntiques responsables que aquest accessori passés de ser un complement cultural o religiós propi de certes comunitats del continent africà, americà o asiàtic (les voltes, formes i posició dels nusos dels turbants tenen diversos significats i poden indicar des d’una condició social fins a un estat civil o una data assenyalada) a un autèntic 'fashion must'.

Grace Kelly lluïa el turbant casquet com ningú.

Firmes de luxe
com Fendi,
Louis Vuitton,
Marc Jacobs i
Gucci han
integrat aquesta
peça en les seves
col·leccions

Parlem de Coco Chanel, que solia cobrir-se el cap amb un discret model negre d’una volta; Grace Kelly, que lluïa el turbant casquet com ningú; Brigitte Bardot, fan de la bàsica diadema o, fins i tot, Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy, Joan Collins...

Altres icones de la moda que han fet del turbant una autèntica senya d’identitat en un passat més recent són, entre d’altres, la malaguanyada Amy Winehouse, fidel als mocadors nuats en el seu maxi monyo com una de les claus del seu estil; Kate Moss, estel·lar en la gala del MET del 2009, quan es va plantar al costat del dissenyador Marc Jacobs coronada amb un turbant metal·litzat de seda; Sarah Jessica Parker, amb el casc arc de Sant Martí rotllo disc que va lluir en la segona entrega de 'Sexe a Nova York'; la xeic Mozah bint Nasser de Catar, una de les dones més elegants del planeta i que compta amb una impressionant col·lecció de turbants casquets dels millors dissenyadors de moda... Però, el duel de turbants no només és a la catifa vermella.

Brigitte Bardot, fan de la bàsica diadema.

Les marques

Firmes de luxe com Fendi, Louis Vuitton, Stella McCartney, Missoni, Marc Jacobs, Gucci o Ágatha Ruiz de la Prada han integrat aquesta peça en les seves col·leccions més recents. Com sempre, les cases de moda accessible es van fer ressò d’aquesta tendència creant turbants per als caps desposseïts de sang blava.

Entre el comú dels mortals, la seva versió més popular és, sens dubte, el format diadema per la seva facilitat a l’hora de lluir-lo i combinar-lo. Perfecte per als qui adopten l’estil boho, ha sigut un 'must' en els festivals musicals més 'cool' com Coachella.

Notícies relacionades

Ara diuen els experts que la tendència també està a incloure el turbant en el 'look' nupcial. Tan sols s’ha de fer un cop d’ull a Instagram amb l’hashtag #Bridalturban per comprovar aquesta 'trend alert'. Sí, una vegada més, Beyoncé tenia raó.