Amor gai a la Casa Blanca

El marit de Pete Buttigieg, alcalde d'un poble d'Indiana, s'ha convertit en el seu principal 'cheerleader' en la carrera per les primàries demòcrates

zentauroepp48115878 las vegas  nevada   may 11  chasten glezman  l  kisses his h190517120041

zentauroepp48115878 las vegas nevada may 11 chasten glezman l kisses his h190517120041 / Ethan Miller

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Les primàries per escollir el candidat demòcrata que disputarà la presidència a Donald Trump el 2020 no començaran fins al gener, però la freqüentada carrera entre els aspirants porta mesos en marxa. Entre la vintena de candidats en lliça s’han fet un forat, contra tot pronòstic, l’alcalde d’una petita ciutat d’Indiana, Pete Buttigieg (dreta, a la foto que encapçala aquest article), un veterà de l’Afganistan, que parla set llengües, va estudiar a Harvard i Oxford, i es presenta com la gran esperança demòcrata per recuperar els estats de l’Oest Mitjà que Trump els va arrabassar el 2016. Fill d’un immigrant maltès i cristià practicant, Buttigieg també és el primer candidat obertament gai de la història del país i, amb l’ajuda del seu marit, s’ha convertit en la gran sensació de les últimes setmanes. 

La revista ‘Time’ els va dedicar una portada a començaments de mes en què apareixen tots dos retratats espatlla contra espatlla. “La primera família”, deia el titular, fent un joc de paraules amb el nom que reben les parelles presidencials i amb la novetat que suposaria tenir un matrimoni homosexual a la Casa Blanca. Les actituds del país cap a l’homosexualitat han canviat significativament les últimes dues dècades, malgrat la involució impulsada per l’Administració Trump. Amb el seu predecessor es van legalitzar els matrimonis del mateix sexe i es va obrir la porta de l’Exèrcit a gais i transsexuals, que fins aleshores només podien servir si mantenien la seva identitat oculta. 

Detall de la portada de 'Time', amb la parella. Pete Buttigieg (dreta) i Chasten Glezman.

Pastilla per ser heterosexual

Buttigieg es va criar en una de les regions més conservadores del país i durant bona part de la seva vida va haver de lluitar contra el rebuig i la culpa que persegueix molts gais. “Si hagués existit una pastilla per ser heterosexual, me l’hauria empassat abans que em donessin el got d’aigua”, va dir en una entrevista. Tot allò és història. Pete, com es fa dir en campanya, va conèixer el seu marit, Chasten Glezman, a través d’una aplicació de cites el 2015. Durant unes quantes setmanes es van trucar a través de Facetime fins que Glezman va agafar el cotxe i es va presentar en un pub irlandès de South Bend, la ciutat de 102.000 habitants de la qual Buttigieg és alcalde des del 2011. 

Notícies relacionades

Poc després va escriure una carta a un diari local per fer pública la seva homosexualitat, un pas no exempt de riscos perquè estava en plena campanya de reelecció per al seu segon mandat. Va guanyar els comicis amb el 80% dels vots. 

Tres anys després, Pete (37 anys) i Chasten (29) es van casar, un matrimoni que en aquesta campanya està servint per normalitzar les parelles del mateix sexe. Avançant-se a les queixes que li plouran des de l’Amèrica cristiana més ultramuntana, representada pel vicepresident Mike Pence, Buttigieg els ha contestat que “el seu problema no és amb mi, és amb el seu Creador”.  En gran manera, el paper de visibilització l’està assumint el seu marit, professor d’humanitats i teatre en un institut. A cop de naturalitat, ironia i molts mems, Chasten s’ha convertit en tot un fenomen a Twitter, on presumeix de marit davant dels seus més de 320.000 seguidors. I mentrestant la candidatura de Buttigieg continua agafant embranzida: les enquestes el situen entre els quatre primers, tota una gesta per a un alcalde de cognom impronunciable i completament desconegut fins fa dos dies.