ASSESSORA DE MODA

Samantha Burkhart: l'estilista de les noves 'caps'

Les seves clientes -Billie Eilish, Poppy, Kesha... i, ara, Rosalía- formen part de l'aristocràcia del pop. Cantants, marques i revistes especialitzades se la rifen

zentauroepp48065049 samantha burkhart stylist190508155134

zentauroepp48065049 samantha burkhart stylist190508155134

2
Es llegeix en minuts
Marta Altarriba

Fins fa uns mesos, Rosalía confiava només en la seva germana Daikyri (el nom artístic de Pili) per triar l’estilisme amb què pujar a l’escenari. Amb ella, mà a mà, va dissenyar un estil transgressor i particular que mantenia l’essència de la cantant. Daikyri va ser la responsable de l’original 'look' que va lluir a la catifa vermella dels premis Grammy llatins i amb què va pujar a l’escenari. Aquesta exposició a l’aparador internacional va fer que es fixés en ella Samantha Burkhart, l’estilista de Billie Eilish, Kesha, Poppy, Diplo i Sia. Ha sigut ella que la va vestir a Coachella i en la recent gala dels Latin Billboard.

Rosalía, arribant a la gala dels Billboard llatins. / AP (ERIC JAMISON)

Burkhart tenia molt clar que volia ser artista i va estudiar Belles Arts abans de mudar-se a Los Angeles per acabar de formar-se a l’Art Center. El seu primer contacte amb el món de la moda va ser per casualitat, quan la seva millor amiga li va proposar si volia col·laborar en l’estilisme de Mariah Carey. «¿Què és una estilista?», li va respondre sorpresa. En alguna entrevista no ha tingut objecció a reconèixer que ni tan sols sabia el que era un 'showroom’. Malgrat la seva inexperiència, es va presentar com a ajudant d’una estilista, que a les 24 hores havia acomiadat el seu primer assistent. «Va ser emocionalment caòtic», ha recordat. 

Sia, la primera

Després d’aquesta primera experiència en el món de la moda, va descobrir que el que realment li venia de gust era treballar per a la gent de la música. «Vaig deixar la meva carrera com a artista i vaig decidir que volia ajudar-los a expressar-se visualment». Cinc anys després, quan ja havia sigut mare, va considerar que havia arribat el moment de llançar-se pel seu compte. ¿El més difícil? Trobar grans clients. El primer de molts va ser Sia.

Billie Eilish, al Festival de Coachella.

Rosalía ha encaixat fàcilment en el seu estilisme. Versàtil i atrevida, s’arrisca amb pantalons de làtex i amb qualsevol aposta que Burkhart li posi sobre la taula. «Aporta tanta personalitat a les coses que es converteix en una capa de tot», assegura d’ella l’estilista. Un exemple és el 'look' multicolor de cap a peus de Louis Vuitton que lluieix en el vídeo de 'Con altura'. «No volia que se sentís cursi, així que em vaig centrar a barrejar peces icòniques de dissenyadors ‘vintage’ amb una moda més contemporània i actual», ha explicat l’estilista. ¡I el seu propi parell d’arracades ‘made in Spain’! 

Referent de capçalera

En una dècada, Burkhart s’ha convertit en un referent de capçalera per a sessions de fotos de grans editorials, caràtules d’àlbums, campanyes publicitàries i compareixences a la catifa vermella dels més prestigiosos esdeveniments. El seu treball ha sigut publicat a prestigioses revistes com ara 'Rolling Stone', 'Billboard', 'Elle Czech' i 'The New Yorker', entre d’altres.

Poppy, arribant a la gala dels Iheart Radio Music Awards. / WIREIMAGE (TONY BARSON)

Notícies relacionades

Aquesta dona, que combina la roba amb el bricolatge i és capaç de col·locar diamants d’imitació en uns ‘shorts’, pensa seriosament a dedicar-se a dissenyar cases. «És exactament el mateix, només que la casa no t’envia missatges de text a les 11 de la nit preguntant-te per les arracades que ha de portar l’endemà», diu fent broma.