'Generació Greta': sis adolescents en lluita contra l'statu quo

zentauroepp46055978 afp pictures of the year 2018     marjory stoneman douglas h190329101257

zentauroepp46055978 afp pictures of the year 2018 marjory stoneman douglas h190329101257 / JIM WATSON

6
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Cap d’ells té més de 18 anys,però han viscut prou per adonar-se dels atropellaments que els envolten i disposen de la gosadia necessària per plantar-los cara. Com l’activista climàticaGreta Thunberg, els revolucionaris del segle XXI són joves sense por que es declaren enrebel·lia contra el món heretat.

Emma González. 19 anys. Lluita antiarmes (EUA)

D’altres van decidir limitar-se a sospirar alleujats al veure que les bales havien xiulat a prop sense fregar-los. No obstant, aEmma González(a dalt, a la foto), estudiant del centre de secundària Marjory Stoneman Douglas de Parkland, a Florida, la condició de supervivent d’atemptat estudiantil li quedava petita, així que va decidir agafar el micròfon i demanar la paraula en la marxa que es va celebrar a la seva localitat després queun noi assassinés 17 menors en el seu institutamb un fusell d’assalt. El seu discurs enèrgic, directe i tallant com un tret, passa per ser un dels manifestos més inspiradors de la lluita antiarmes dels Estats Units.

Va passar el març del 2018 i des d’aleshoresGonzález s’ha erigit en una de les figures més destacades d’aquest moviment pacifista. Ha rebut el recolzament públic d’infinitat de ‘celebrities’, ha sigutportada de la revista ‘Time’i ha firmat multitud d’articles de premsa contra la venda d’armes en els quals, a més, s’ha declarat orgullosa del seu origen cubà i de la seva bisexualitat. En un d’aquests assajos, raonava el seu pas endavant: “No hem d’esperar que les nostres veus s’escoltin,nosaltres hem de ser el canvi que necessitem”.

L’australià Will Connolly, al llançar l’ou al conservador Fraser Anning per uns comentaris xenòfobs.

Will Connolly. 17 anys. ‘Egg boy’. Antiracisme

A l’era de les xarxes socials, un ou i un telèfon intel·ligent poden ser suficients per entrar per la porta gran en l’activisme social. És l’únic que ha necessitat l’australiàWill Connolly, de 17 anys, qui des del passat 15 de març és considerat un heroi mundial de la lluita contra el racisme gràcies a l’ou que va llançar al senador xenòfob del seu país,Fraser Anning. El seu mòbil i les càmeres de la tele van registrar el moment en què l’ou s’estavellava contra la coroneta del polític mentre aquest culpava els immigrants de l’atemptat que va costar la vida de 50 musulmans a Nova Zelanda. 

La resta va ser la viralitat de les xarxes: en qüestió d’hores, l’ou antiracista es tornava ubic, el rostre de la nova icona imberbe, batejat de forma espontània comEgg Boy, apareixia en cartells i grafitis reivindicatius per tot el món, i els dòlars plovien sobre el compte de ‘crowdfunding’ que va obrir un admirador per costejar la seva defensa legal, i que ell ha donat a la víctimes de l’atemptat. “El que vaig fer no va estar bé, però aquest ou ha unit la gent”, ha reconegut. 

L’activista climàtica Anuna de Weber, en una concentració.

Anuna de Weber. 17 anys. Activista climàtica (Bèlgica)

El crit pel clima llançat per l’adolescent suecaGreta Thunbergcomença a generar èmuls per tot el planeta. La seva replicant més avantatjada té un any més que ella, 17, i viu a la localitat flamenca de Mortsel, pròxima a Anvers. Advertida de la proposta llançada per l’escandinava de celebrar una vaga escolar tots els divendres per protestar pel menyspreu que els governants mostren cap al canvi climàtic, la belgaAnuna De Weberva decidir fer la mateixa crida en el seu entorn mitjançant un vídeo que es va fer viral. 

Sorprenentment, el primer dia van secundar la seva vaga ecologista 3.000 joves. Va començar a agitar les consciències dels belgues a començaments d’any i, des d’aleshores, la seva veu no ha parat de créixer. Alguns dijous –dia proposat per ella per manifestar-se pel planeta–ha aconseguit reunir 30.000 personespreocupades pel medi ambient. El seu missatge ha acabat calant en la política nacional i els líders del seu país, en ple període preelectoral, li han obert les portes dels seus despatxos per escoltar-la i incorporar les seves propostes als seus programes. 

Jazz Jenning, en una concentració LGTBI.

Jazz Jenning. 18 anys. Activista trans (EUA)

Des que té 5 anys,Jazz Jenningestà escalant dos Himàlaies, un cap a dins i un altre cap a l’exterior. Quan va començar a parlar, va deixar molt clar a la seva família que ella era una nena, no un nen. Podria haver-se dedicat a recórrer el complex procés de transició de gènere en la més estricta intimitat, com aconsella la delicadesa del seu cas, però va decidir afegir a aquest repte un altre que no és menor: retransmetre el seu creixement com a nena i adolescent transgènere davant de les càmeres.

Des d’aleshores, la seva història ha servit, més que cap altra, per donar visibilitat als menors trans (només el seu compte d’Instragram té més de820.000 seguidors). Va començar a recórrer platós detelevisió, va obrir un canal deYoutubeper relatar les seves experiències, va protagonitzar unasèriecentrada en la seva vida, va publicar unllibre de memòriesi va crear una fundació per recolzar adolescents en la seva situació. Fins i tot va servir d’inspiració per a la fabricació de la primeranina de joguina transgènere. La normalitat era això. Els nois i noies que ara afronten el que ella ha viscut, es troben amb aquesta feina feta.

L’activista palestina Ahed Tamimi / mohamad torokman (reuters) 

Ahed Tamimi. 18 anys. Activista palestina

No haver conegut cap altra situació quel’ocupació de l’Exèrcit israelià ha dotat la palestina Ahed Tamimi d’una valentia que no té límits. Ha crescut envoltada de tanquetes, està acostumada als tocs de queda i no l’espanten els fusells dels soldats. Ho proven les escenes que ha protagonitzat des que era nena, que l’han convertit en una icona de la lluita per l’alliberament del seu poble. 

El 2012, amb només 11 anys, unaimatge seva alçant el puny i cridant-li a la cara a un militar israeliàva donar la volta al món. Tres anys més tard, els reporters la van fotografiar mentreprovava d’alliberar el seu germà del soldat que atrapava el seu braç enguixat. El 2018, una càmera va registrar labufetada que li va deixar anar a un uniformata la porta de casa seva, a Nabi Saleh, Cisjordània. Elpreu d’aquesta agressió van ser sis mesos de presó i un judici militar amb 12 càrrecs,però tampoc tem la justícia israeliana. Té 18 anys i la força de qui no té por. 

L’activista índia Payal Jangid. / youtube

Payal Jangid. 17 anys. Contra els casaments de menors (Índia)

Els grans canvis comencen amb petites accions, de vegades en llocs remots. Payal Jangidva néixer a la petita localitat de Hinsla, a l’estat indi de Rajasthan, on elsmatrimonis forçosos i l’explotació infantilformen part de la quotidianitat. Aquesta era el seu destí, però als 10 anys es va revelar contra el casament que els seus pares van voler imposar-li en contra de la seva voluntat. Amb el coratge que li va donar aquella victòria, va decidir fer del seu cas una bandera i el 2012 va crear el primer Parlament Infantil del seu país per conscienciar els pares de la necessitat de portar els menors a l’escola ierradicar els matrimonis infantils, objectiu que va acabar aconseguint a la seva comunitat.

Notícies relacionades

La seva lluita va transcendir les fronteres de Rajasthan i va rebre el recolzament de diverses organitzacions internacionals dedicades a defensar els drets dels nens. Nomenada amiga honorària de l’oenagé sueca World Children’s Prize,fins i tot els Obama es van interessar pel seu cas quan van viatjar a l’Índia. Les seves aspiracions són més modestes: ara té 17 anys iplaneja fer-se mestraper continuar educant els menors de la seva localitat.