Quatre iniciatives contra el canvi climàtic

zentauroepp47428440 mas periodico coches electricos en oslo190322175504

zentauroepp47428440 mas periodico coches electricos en oslo190322175504 / jk-rostov ru

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Dels cotxes elèctrics a les quotes per contaminar, aquí es presenten quatre iniciatives que lluiten contra el canvi climàtic.

1/ OSLO (NORUEGA)

La capital elèctrica del món 


Va ser rebatejada com la “capital elèctrica del món” després d’instal·lar centenars de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. La iniciativa forma part d’un paquet d’incentius que busca reduir a zero el transport basat en combustibles fòssils i que inclou peatges gratuïts, accés a carrils reservats, descomptes fiscals i aparcament gratuït. La flota de cotxes elèctrics ha augmentat de forma espectacular.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

2/ CALIFÒRNIA (EUA) / QUEBEC (CANADÀ)

Corredor en què les emissions tenen un cost


El 2014, Califòrnia (EUA) i el Quebec (Canadà) van establir el mercat més gran d’emissions d’Amèrica del Nord i el primer a operar a escala  subestatal. Posar un cost a la contaminació és una de les vies més prometedores per reduir emissions. Les 'taxes sobre el CO²', es consideren una manera eficaç per protegir dels seus competidors els països que apliquen regulacions.

El riu Waal, als Països Baixos. / Arxiu

3/ RIU WAAL, NIMEGA (PAÏSOS BAIXOS)

Un disseny contra les inundacions d’ús veïnal


La ciutat de Nimega, situada als Països Baixos, està exposada a les inundacions del riu Waal, el més gran de l’Estat. Per contenir els danys, l’administració va intervenir desplaçant un dic i dissenyant un canal nou. L’operació va crear, de fet, una nova illa i un parc urbà. El projecte té el nom significatiu de ‘Room for the River’ (Espai per al Riu). A més de gestionar millor les inundacions, ha impulsat noves oportunitats per al lleure i una millor interacció amb la comunitat circumdant, que ha participat en aquesta iniciativa.

Illa de Taro. / Arxiu

4/ TARO, ILLES SALOMÓ

Notícies relacionades

Adaptació preventiva a l’augment del nivell del mar


Choiseul, poble de l’illa de Taro, va ser el primer a desplaçar la seva població (prop de mil persones) fins a un altre lloc a causa de la pujada del nivell del mar, el 2014. A les illes Salomó (situades al Pacífic), el nivell màxim són amb prou feines dos metres sobre la superfície de l’oceà. A causa d’aquesta circumstància, el Govern ha optat per desplegar un pla d’adequació que, entre altres mesures, inclou el desplaçament ordenat de la població. Es tracta d’una forma extrema d’adaptació preventiva als efectes del canvi climàtic.