ACTRIU REVELACIÓ

Rosa Salazar: la guerrera llatina

El magnetisme de la protagonista d''Alita: Ángel de combate', d'origen peruà, l'ha situat en el punt de mira de Hollywood

zentauroepp47004300 file photo  cast member rosa salazar poses at the premiere f190219181559

zentauroepp47004300 file photo cast member rosa salazar poses at the premiere f190219181559 / Mario Anzuoni

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

És la nova sensació de Hollywood gràcies a la seva participació en la superproducció d’aventures 'Alita: Ángel de combate’, dirigida per Robert Rodríguez i produïda per James Cameron. El seu nom és Rosa Bianca Salazar i, tot i que en la pel·lícula la veiem a través d’un complex dispositiu d’efectes digitals que inclouen uns ulls desproporcionats, la veritat és que la seva força expressiva i el seu carisma l’han situat en el focus d’atenció dins d’una indústria àvida de noves incorporacions. Té les idees molt clares i potser per això ha fet seu el discurs d’apoderament femení que desprèn la pel·lícula per reafirmar les seves arrels llatines en un nou Hollywood obert a la diversitat racial. 

 

Malgrat que l’hàgim vist principalment encarnant personatges adolescents, Salazar té 33 anys i al seu darrere té una història de lluita i reafirmació personal poc convencional. Va néixer a Washington D. C., on es va establir el seu pare, d’origen peruà. D’ell va aprendre que les coses s’aconsegueixen amb molt sacrifici i esforç i que encara queden moltes barreres per fer caure si ets llatí als Estats Units. Després de la separació dels seus progenitors, la seva mare va començar una nova relació que la va separar definitivament de la seva família fins que als 15 anys es va emancipar i va començar a viure per si mateixa. Reconeix que va estar a punt de convertir-se en una 'homeless’, però no se’n penedeix, perquè aquestes experiències la van fer més forta a l’hora de prendre decisions. Va treballar en qualsevol cosa que l’ajudés a mantenir-se, va ser missatgera, assistent personal, passejadora de gossos, fins que va decidir mudar-se a Nova York per convertir-se en actriu. 

Un caprici

Va començar fent esquetxos per a la web de comèdia CollegueHumor, però la seva carrera va començar de veritat a agafar forma quan es va traslladar a Los Angeles. El 2011 va obtenir els seus primers papers secundaris, a 'Parenthood' i en la primera temporada de la sèrie de Ryan Murphy 'American horror story: murder house'. Volia donar-se un caprici amb el seu primer sou i es va comprar una bossa d’Alexander Wang, però la seva consciència de classe la va impulsar a tornar-la l’endemà.

Creu que dones
como Salma
Hayek i Jennifer
López han sigut
crucials per a
l’acceptació racial

Van ser anys durs, d’aprenentatge, de càstings interminables, fins que el seu esforç va començar a donar els seus fruits i gairebé de manera simultània va rodar dues pel·lícules d’acció adolescent, 'Insurgent’, de la sèrie 'Divergent’, i 'El corredor del laberinto: Las pruebas’. En totes dues va demostrar el seu fort caràcter, una cosa que es va convertir en el trampolí perquè es fixessin en ella James Cameron i Robert Rodríguez, que necessitava trobar la protagonista d’'Alita'. Els dos van quedar sorpresos amb l’energia i la vitalitat que desprenia l’actriu i van saber que havien trobat la persona adequada.

Nova generació

Rosa Salazar es mostra orgullosa que una pel·lícula de 200 milions de dòlars estigui encapçalada per una dona llatina. Li encanta la ciència-ficció, tot i que li agradaria alternar amb el cine independent i treballar amb més dones darrere la càmera. De moment, ho ha aconseguit a 'La profesora de parvulario', de Sara Colangeno, i en l’original de Netflix 'A ciegas’, de Susanne Bier, juntament amb Sandra Bullock

Notícies relacionades

Pertany a una nova generació d’actrius que, com la seva companya de repartiment Eliza González, s’està encarregant de trencar amb els estereotips dins de la indústria. Per a ella, dones com Jennifer López o Salma Hayek han sigut fonamentals per obrir les portes de Hollywood a la tolerància i l’acceptació racial. 

Però sap que encara queda molt per fer. Per això no li agrada el concepte de superheroïna. Wonder woman està bé, però prefereix Alita, perquè el seu veritable poder neix del seu interior, del seu esforç, de la seva constància i del seu treball. 

Temes:

Cine Manga