Bilal Hassani, l'eurovisiu que divideix França

zentauroepp46645979 mas periodico  bilal hassani instagram190124182626

zentauroepp46645979 mas periodico bilal hassani instagram190124182626

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Bilal Hassani és un producte genuí de la generació mil·lenista, un fenomen ungit per Youtube, on els vídeos de l’androgin cantant que aspira a representar França al Festival d’Eurovisió acumulen 58 milions de visites sense haver editat encara ni un sol àlbum.

Quan era adolescent va obrir un compte a Twitter per seguir els seus ídols –Nicki Minaj, Beyoncé, One Direction o Nick Jonas– i els seus amics el van animar a obrir un canal a Youtube després d’haver-se donat a conèixer a 'La Voz Kids' quan tenia 14 anys. Els va fer cas i ara els seus fans són un exèrcit que el segueixen des del Magrib fins als Estats Units passant pel Canadà i Ghana.

 

 

El seu truc: la proximitat amb els seus admiradors i la seva espontaneïtat a l’admetre que és com és i que això és el que hi ha. La mateixa naturalitat amb què el 23 de juny del 2017, vigília de la marxa de l’orgull gai, va penjar a les xarxes ‘Hold your hand’, una balada que va escenificar la seva sortida de l’armari als 17 anys. "No ho vaig pensar gaire. La relació que havia creat amb la gent que em seguia era tan honesta... Si havia parlat amb els meus amics i la meva família, també podia parlar amb ells”, admet. 

Estudiant de piano, guitarra, dansa clàssica, teatre i cant des dels 8 anys, als 13 va entrar en una escola de comèdia musical de París i fa anys que publica les seves pròpies composicions a internet. Els seus vídeos arrenquen amb un “Bonjour Paris!” i són tan variats com les seves perruques de colors i el seu maquillatge: cançons, experiències fallides, confidències o respostes a comentaris d’internautes.

Tovalloles al cap

En una entrevista recent a BFMTV va confessar que als 5 anys ja es posava tovalloles de platja al cap, i que va ser gratificant fer el pas de mostrar-se amb perruques a internet perquè abans només les utilitzava en privat. «Ara sento que soc jo al 100%». Una peça que a l’escenari, diu, és com la seva «capa de superheroi».

Hassani, a qui la premsa compara amb la vencedora de l’edició del 2014 d’Eurovisió, l’austríaca Conchita Wurst, també es vol dirigir als joves i a les mares amb fills "atípics" que no s’ajusten als cànons socialment establerts, per recordar-los a través de les seves cançons que és important ser un mateix i no deixar-se intimidar per la mirada dels altres.

 

 

Concurs de transvestits

Però no és tot entusiasme entorn de l’aspirant eurovisiu. “¿Podem recordar que Eurovisió és un concurs de cançons? Perquè sembla un concurs de disfresses i de transvestits. No tinc res en contra d’aquest noi, que fa una pinta simpàtica, però es jutgen les cançons”, va arribar a dir la periodista Catherine Rambert al canal de televisió C8.

Notícies relacionades

Un comentari que va tenir la rèplica instantània de l’associació Stop Homofobia, que acudirà als tribunals per respondre a l’allau de crítiques que pateix a les xarxes socials el jove artista de 19 anys. El mateix Hassani va presentar una denúncia el novembre passat després de rebre amenaces de mort tenyides d’homofòbia i apologia del terrorisme. “De vegades les ignoro, de vegades responc amb serietat per calmar les coses i de vegades les afronto amb humor”, recordava a BFMTV.

“La meva diferència és que molta gent em critica, em diuen coses horribles i intenten humiliar-me, però jo mantinc el cap ben alt i passo a una altra cosa, perquè prefereixo ser positiu”. És el que diu a ‘Roi’, el clip vist més de tres milions de vegades a Youtube, un tema compost amb Madame Monsieur, el duo que va representar França a Eurovisió l’any passat, i que Hassani espera interpretar a Tel Aviv el maig vinent. Si no ho aconsegueix, almenys veurà el seu primer disc editat a l’abril.