L'HOME RERE LA LÍDER DE LA CDU

Helmut Karrenbauer, el sacrificat marit de l'hereva de Merkel

El marit d'AKK va deixar la seva carrera d'enginyer de mines per centrar-se en els seus fills i la llar

zentauroepp46209348 helmut karrenbauer  el marido de akk181211131616

zentauroepp46209348 helmut karrenbauer el marido de akk181211131616

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Estic desconcertat i molt feliç. És el que volia per a ella. Tot i que això encara signifiqui 'Helmut sol a casa'”. Amb un estrepitós aplaudiment, els 1.001 delegats reunits en el congrés d’Hamburg felicitaven la guanyadora. El conservadorisme alemany celebrava la 'fumata' blanca després d’elegir l’hereva d’Angela Merkel. Amb llàgrimes al rostre, Annegret Kramp-Karrenbauer es convertia el divendres 7 de desembre en la nova presidenta de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU).

Lluny dels focus, entre el públic, un home envermellit per l’emoció aplaudia amb orgull. Després de la ressaca de la victòria, Helmut Karrenbauer confessava al ‘Rheinische Post’ amb certa ironia la seva alegria pel triomf definitiu de la seva dona, amb qui fa 34 anys va contreure matrimoni. Una pletòrica trajectòria a la qual ell ha contribuït des de l’ombra.

Enginyer de mines de formació, Helmut va conèixer Annegret el 1983 en un club gimnàstic. En la seva primera cita van anar a veure motocicletes, una de les seves passions junt amb el ciclisme i la lluita lliure. Un any més tard, la parella es va casar i es va instal·lar a Püttlingen, un petit municipi ubicat en el també petit estat federat de Sarre. Ella tenia 22 anys.

Ell, a la cuina; ella, a l’hemicicle

Va ser allà des d’on AKK va posar els fonaments de la seva meteòrica carrera. Aquell mateix any, va començar a estudiar Dret i Ciències polítiques, carreres que va compaginar amb el seu càrrec com a regidora de la localitat i, des de 1985, amb la vicepresidència de les joventuts de la CDU. Conscient de la passió de la seva dona, Helmut Karrenbauer va renunciar a la seva carrera per dedicar-se a la llar i a la família. La parella va tenir dos fills i una filla: Tobias (1988), Laurien (1991) i Julian (1998). “No soc un home de carrera”, va confessar el 1998 al ‘Süddeutsche Zeitung’.

En lloc d’adoptar completament el cognom del seu marit, una mica tradicional a Alemanya, Annegret també va conservar el del seu pare, Kramp, professor d’escola que va morir un any abans de les seves núpcies. El 1999 va ser elegida com a diputada del parlament de Sarre i, un any més tard, va entrar en el govern regional com a titular de la cartera d’Interior, la primera dona que ocupava un càrrec d’aquest pes en la història d’Alemanya, i posteriorment d’Educació.

Després d’anys creixent dins del partit, tocava fer el salt. El 2011 va ser elegida presidenta regional del seu estat natal, encapçalant una coalició tripartida junt amb els liberals (FDP) i els verds i després amb els socialdemòcrates (SPD). AKK va mantenir el càrrec fins aquest febrer, quan va ser elegida secretària general de la CDU.

Lluny dels focus

Seguint el model de Joachim Sauer, marit de la cancellera Angela Merkel, a Helmut li agrada estar a segona fila, allunyat de l’exposició mediàtica. El 2015, el ‘Frankfurter Allgemeine’ en va parlar en un article titulat ‘Un home, cap paraula’.

Notícies relacionades

La parella és coneguda a Sarre per la seva proximitat. Fins ara, el telèfon de la família apareixia en el directori de Püttlingen, una cosa que canviarà a causa de qüestions de privacitat i seguretat. Abans, i amb Annegret habitualment fora de casa a causa de la feina, Helmut s’encarregava també de respondre a les trucades i atendre els dubtes dels ciutadans. “Va ser un cop de sort conèixer aquest home”, va explicar ella al ‘Bild’. “Hi ha confiança perquè cadascú pugui viure la seva pròpia vida”.

El seu caràcter reservat el va portar a involucrar-se cada vegada més amb l’educació dels nens mentre la seva dona es projectava cap al cim de la política alemanya. Tot i que afirmava no ser “un mestre de la cuina”, els seus fills es declaren fans de les seves patates. Aquest Nadal, Helmut i Annegret estaran junts i en família per revisar “aquest any ple d’esdeveniments”.