Eugenia Martínez de Irujo obre la fossa sèptica

zentauroepp46043796 mas  periodico ilustracion  de  tassies t ssies dibujo mar a181127173002

zentauroepp46043796 mas periodico ilustracion de tassies t ssies dibujo mar a181127173002

5
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Eugenia, la petita dels sis fills de la duquessa d’Alba –i l’única noia– va complir dilluns 50 anys i, pim pam, va revelar que Jesús Aguirre, el capellà roig que va enlluernar la seva mare quan aquesta –caprici del destí– en tenia 50, era un mal tipus. "Em va cridar al seu despatx –jo tenia 11 anys– i va dir que si li passava alguna cosa a la meva mare, que segons ell estava malalta del cor, cosa que era mentida, jo en seria la culpable".

Així va obrir la fossa sèptica familiar en la gimcana televisiva de Jesús Calleja que, a jutjar pels seus assoliments –Blanca Suárez va destapar que va ser assetjada quan sortia amb Miguel Ángel SilvestreMercedes Milá va parlar de la seva depressió i va ensenyar el cul; Ágatha Ruiz de la Prada va dir que havia enganyat Pedro J.– hauria d’estar patrocinada per Aero Red.

El cert és que l’òptica de la duquessa de Montoro coincideix amb la que va abocar Manuel Vicent a 'Aguirre, el magnífico' (2011), un llibre que va publicar quan la cap de la Casa d’Alba era viva i que la va posar feta un basilisc. "És un personatge digne de ‘La corte de los milagros’ de Valle-Inclán", va escriure el valencià. "Mai vaig conèixer un home tan apassionat i intel·ligent", el va defensar Cayetana en una carta oberta.

Cayetana d’Alba i Jesús Aguirre, el dia del seu casament, el 1978. / efe

El llit en disputa

Quan l’exjesuïta va desembarcar en la vida dels Alba, concretament el 16 de març del 1978, va canviar –a pitjor– la dinàmica emocional dels fills que encara seguien sota el sostre de Liria. "¿La mare es casarà amb un sacerdot?", es van sobresaltar quan encara no havien digerit la mort del pare, Luis Martínez de Irujo. "Fernando i jo no el vam veure morir. Ens ho van dir una setmana després –va explicar a aquest diari Cayetano Martínez de Irujo, el cinquè de la prole. La meva mare, filla única, era l’emperadriu i tenia molta feina, però el meu pare va tenir germans i això el feia més pròxim. Era l’única persona que em donava calor humana. Quan va morir, tot va perdre el sentit".

Mare i filla, en una imatge del 1975, any i mig després de la mort de Luis Martínez de Irujo.

Aquesta confessió va posar dels nervis la duquessa d’Alba –em consta–, però anys després, en un acte promocional de Tous, firma per a la qual treballa Eugenia, ella va reconèixer que qui li va donar afecte va ser "Nani Margarita", però que al morir el seu pare –tenia 3 anys– Cayetana va consentir una proximitat més gran. "La vaig notar molt unida a mi –va confessar EL PERIÓDICO. Jo ho comparo una mica amb quan em vaig separar, ¿no? Omples aquest buit que sents amb la teva filla. En aquell període la meva mare i jo dormíem juntes i a mi em feia molta il·lusió".

Aguirre va acabar amb aquesta pràctica, i moltes d’altres. I la seva ombra es va projectar durant 20 anys. Els fills grans no la van patir. I els petits van encarar la situació de maneres diferents. "Jacobo ha sigut el rebel passiu, i jo, el rebel actiu –va afirmar a aquest diari Cayetano. Ell va sortir per la porta del darrere [...], i en el meu cas la meva protecció van ser les dones, que m’han estimat i recolzat". Però Eugenia, que es va menjar el padrastre de cap a peus, va sortir amb unes boges ànsies de llibertat. "En certes coses m’identifico amb Cayetana que va pintar Goya –em va explicar. Era molt d’amistats bohèmies, com jo. ¡Em moriria en una reunió de banquers o empresaris! No m’agraden les normes. Procuro fer sempre el que vull".

La duquessa de Montoro, amb la diadema d’Eugenia de Montijo. / MARCELO DEL POZO (REUTERS)

Rivera i altres ‘hits’

Ho ha demostrat. Segurament és la més solta dels Alba. Va encarnar el mite de l’aristòcrata i el torero a l’enamorar-se de Fran Rivera, fill de Paquirri i Carmen Ordóñez, membres del gotha del 'cuore'. Fins i tot el seu supercasament al Palau de Liria, el 1998, amb la corona d’Eugenia de Montijo  que acaba de repescar per a un reportatge de ‘Harper’s Bazaar’, la duquesseta va experimentar el mateix que Audrey Hepburn a 'Vacances a Roma'. Emocions. "Una vegada vaig anar a veure Fran, que estava allotjat en un hotel a Madrid –va confessar a aquest diari. Li vaig dir: 'Quan arribi, et truco i baixes; seré al cotxe tal, de tal color'. Va baixar, va arribar al cotxe i, de sobte, van sortir uns dits de dins d’una bossa d’esport que colpejaven el vidre. ¡Era jo! I em va portar a l’hotel a la bossa d’esport. ¡Ser petita va ser la meva salvació! ".

Van tenir una filla, Tana, ara major d’edat. I van partir peres. Segons la versió d’ell durant la tramitació de la nul·litat, tot i que la separació es va confirmar el 2002, el matrimoni va aguantar amb prou feines un any i mig. Llavors Eugenia es va centrar en la seva filla, i es va veure fugaçment amb el Litri, i va tenir flirtejos amb 'preppies' com Colate Vallejo-Nájera, Gonzalo Miró i Vicente Dalmau, i un vist i no vist amb José Coronado.

Cayetana d’Alba i Eugenia, el 2010. / J.J. Guillen (EFE)

També es va convertir en el bastó de la seva mare en l’últim tram de la seva vida. Va ser-hi quan Cayetana va passar pel quiròfan per implantar-li una vàlvula al cervell. Va ser-hi quan el funcionari de la Seguretat Social Alfonso Díez Carabantes va propiciar un sanedrí familiar per assegurar que els 3.000 milions d’euros en joc no anessin a parar a la seva butxaca.

Eivissa i Las Vegas

Notícies relacionades

Després de la mort de la matriarca, en el repartiment de l’herència li va tocar la casa de Punta Galera, una finca d’Eivissa batejada com a S’Aufabaguera. Molt 'boho chic’, com ella. I l’any passat es va casar a Las Vegas amb Narcís Rebollo, fundador de Vale Music –discogràfica que va ser-hi en els primers refilets d’'Operación Triunfo' – i avui president d’Universal Music per a Espanya i Portugal.

El casament pop a Las Vegas dels Rebollo-Martínez d’Irujo. / instagram

A diferència del fill de Paquirri, escarmentat del model 'món per montera' de Carmina i tip d’una dona discreta i casolana, Rebollo entén les seves extravagàncies (a començaments del 2000 ell mateix es passejava en un Mercedes amb tapisseria 'animal print' i tele enfilada al quadro de comandaments). Així que li va semblar ideal casar-se amb Eugenia fa un any a la Little White Chapel, ella disfressada de Marilyn, ell d’Elvis; o que la duquessa tingués un porc vietnamita com a animal de companyia–, o que faci un cameo en la sèrie de Paco León 'Arde Madrid’ o celebri el seu aniversari a la banyera i pengi el seu 'nude party' a Instagram. Tot, als antípodes de l'actitud jesuítica