ASSESSORA D'IMATGE

Així és Daikyri, l'ombra de Rosalía

La germana de la cantaora és la responsable de la transgressora estètica de la creadora del gran èxit 'Malamente'

zentauroepp45961763 mas periodico pili vila daikyri instagram181121195139

zentauroepp45961763 mas periodico pili vila daikyri instagram181121195139

3
Es llegeix en minuts
Marta Altarriba

El seu pas ferm per la recent gala d’entrega dels Grammy Llatins, on cinc nominacions i dues estatuetes van coronar a Rosalía com l’artista més prometedora del país, venia avalat per la seguretat de portar la responsable de la seva imatge i estètica tan allunyada dels tòpics del flamenc: la seva germana Pili Vila Tobella, coneguda artísticament com a Daikyri. La seva germana, la seva estilista i la seva millor amiga. Sens dubte, qui mereix tota la seva confiança i el consell de la qual és sagrat per a aquesta jove catalana de Sant Esteve Sesrovires, catapultada a la fama pel seu àlbum 'El mal querer', coproduït amb El Guincho, mesos després d’estrenar una sèrie de vídeos al seu canal de Youtube.

 

Va ser, sense dubtar-ho gens, a la seva germana a qui es va abraçar quan va rebre els dos premis. Daikyri, emocionada, la va felicitar. Però immediatament els seus ulls van repassar de dalt a baix el 'look' de l’artista perquè el seu arriscat escot no li jugués una mala passada a l’escenari que aigualís aquest feliç moment. Havia sigut ella qui havia seleccionat acuradament els quatre models diferents que Rosalía va lluir a la gala: un de Yolancris per a la catifa vermella i quatre del seu dissenyador de capçalera, Palomo Spain, per a la cerimònia i les entrevistes posteriors. És també ella que li suggereix combinar unes extremades ungles de gel amb sabates transparents d’'stripper' o xandall.

“Rosalía és la
millor amiga
que m’ha donat
la vida i estic
per tot el
que necessiti”

I és que Daikyri té un paper fonamental en la seva vida. «La meva mare i la meva germana són els meus pilars. Estan allà sempre, com un far, són dones molt fortes, que m’inspiren i que sempre m’acompanyen en totes les aventures que els proposo i tinc molta sort de poder comptar amb elles”, ha explicat Rosalía en una recent entrevista.

Per a ella i Daikyri, treballar juntes no és més que una prolongació dels seus jocs de nenes en una casa plena de revistes de moda, pel·lícules i llibres, on la Pili va fer la seva primera presa de contacte amb la fotografia i la composició des del seu vessant més 'amateur', retallant revistes per crear ‘collages’.

Rosalía (esquerra) i Daikyri, la seva germana. / INSTAGRAM

30.000 seguidors

Actualment, aquesta faceta creativa es plasma en el seu compte d’Instagram, on té gairebé 30.000 seguidors, que és la cartera que representa aquesta artista gràfica, que tant presumeix d’abdominals i cul ferm com ens mostra el seu chihuahua o el seu fill. I sí, és mare malgrat estar en la vintena.

Així que ella mateixa confessa que la xarxa social li permet ser l’adolescent que la seva maternitat primerenca li va impedir ser pel fet d’haver de cuidar el seu fill sent encara molt jove. Tot i que li apassiona la fotografia, ella sempre parla d’“imatges”, ja que no ha treballat mai amb una càmera, sinó que va començar a aficionar-se gràcies al mòbil i a Instagram, la xarxa social a la qual deu la fama que ha assolit.

Confessa que
Instagram li
deixa ser l’
adolescent
que no va ser
pel fet d’haver
tingut un fill
molt aviat

En l’àmbit professional, podríem considerar que és l’altre 50% responsable de l’èxit de Rosalía, treballant a l’ombra perquè tot quedi perfecte. “M’encarrego de coordinar, que tot quedi en consonància, de buscar els dissenyadors, elegir els colors...”, ha explicat la germana de la cantant. Si per a la guanyadora de dos Grammy Llatins, l’altra part del tàndem té un important pes específic, la Pili tampoc escatima elogis a l’hora de parlar de la seva germana petita. “(Rosalía) és la meva millor amiga”, assegura contundent. “És la millor amiga que m’ha donat la vida i estic aquí per a tot el que necessiti i ella també em dona un munt d’oportunitats”, acaba sense ocultar l’orgull.

Notícies relacionades

La seva dedicació amb Rosalía és pràcticament el 100% de la seva faceta laboral, tot i que Daikyri conserva col·laboracions amb altres artistes, com La Zowi, o en fanzins (revistes especialitzades per a fans) com 'Qtness Overload', de l’editorial Pettirosso Press. I, ¿qui sap? Potser aviat pot complir el seu somni de dedicar-se als videoclips o treballar al Japó...