Les noies també són 'skaters'

La directora Crystal Moselle porta al cine, convertida en un híbrid entre drama i documental, la vida d'un grup de noies que practiquen 'skateaborad' a Brooklyn

zentauroepp45871530 mas periodico  skate kitchen181115125020

zentauroepp45871530 mas periodico skate kitchen181115125020

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Crystal Moselle no imagina pel·lícules, se les troba pel carrer. Fa uns anys, la fins aleshores directora d’anuncis i curts anava passejant pel Lower East Side novaiorquès quan es va creuar amb sis joves vestits com els gàngsters de 'Reservoir dogs'. ¿Però què diables? Després de parlar amb ells, va descobrir que eren germans i que havien sigut criats en un gairebé complet aïllament; la seva única finestra al món van ser les pel·lícules. Va explicar la seva gran història al documental 'The wolfpack', gran premi del jurat a Sundance.

Un altre dia, Moselle anava en la línia G del metro, sortint de Brooklyn, quan va quedar fascinada per la conversa entre dues noies 'skaters’. Allà mateix els va preguntar si volien fer una pel·lícula amb ella. "Sempre m’he deixat inspirar per gent que conec casualment", ens explica la directora en conversa telefònica. "El que més em va cridar l’atenció d’aquelles dues noies era que patinessin. Vaig créixer amb molts 'skaters’ al meu voltant, però tots eren petits". De la "química instantània" amb Nina Moran i Rachelle Vinberg va néixer 'Skate kitchen', híbrid de ficció i documental al voltant del (veritable) col·lectiu de noies 'skaters’ que dona títol al film. Dilluns, dia 19, arriba a Movistar+, a Movistar CineDoc&Roll (22.00 h) i sota demanda.

La seva pròpia història

¿Què tenen en comú els nois de 'The wolfpack' i les noies de 'Skate kitchen'? ¿Quina classe de personatges interessen a Moselle? "M’atreu la gent amb la seva pròpia perspectiva de les coses –explica–, que sap crear la seva pròpia història. I que s’apassiona amb el que els interessa". En el cas dels germans Angulo, la passió era el cine: recreaven escena per escena les seves pel·lícules favorites. En el cas de Nina, Rachelle i la resta del col·lectiu, és el monopatí, plataforma a un mode de vida aliè a l’'statu quo'.

Des del principi, diu Moselle, "les noies van veure amb bons ulls la idea de fer una pel·lícula". El seu col·lectiu és inclusiu: a les noies que es queden mirant se’ls ofereix una taula i se’ls ensenya uns moviments. Una pel·lícula serviria, potser, per inspirar les noies que somien patinar en qualsevol altre lloc del món. "És el millor que podria passar amb la pel·lícula, sens dubte. Que inspirés les noies. I els nois".

No, no hi ha rancor amb l’altre gènere, tot i que el nom 'Skate kitchen' s’originés com a al·lusió irònica als comentaris que alguns deixaven a Moran i Vinberg en els vídeos d’exhibició que penjaven a Youtube: frases sexistes en la línia de "¡Ei, hauria de tornar a la cuina!".

Organisme viu

Pel que sembla, les components de 'Skate kitchen' es van entregar a la pel·lícula amb generositat i confiança; es van ‘engoril·lar’ amb el tema, per utilitzar argot 'skater'. "Jo tenia ganes de col·laborar-hi", diu Moselle. "Per sort, elles també". Els seus personatges són versions revisades de si mateixes: de la molt directa i ‘hippy’ Nina, de la més taciturna Rachelle, de la videògrafa Kabrina 'Moonbear' Adams, de les encantadores bessones Brenn i Jules Lorenzo... Les coses que els passen són, així és, coses que els han passat a elles. En certa manera.

Fotograma de 'Skate kitchen' en el qual apareixen les noies del grup xerrant entre pirueta i pirueta.

Notícies relacionades

"Vaig passar molt temps amb elles donant voltant per allà. Em fixava en històries que explicaven i prenia notes, per després, potser, donar forma a un argument amb les anècdotes. Hi ha escenes molt escrites i altres de molt improvisades, en les quals només els donava un esbós de la situació". Per moments, com aquesta escena sobre l’ús dels tampons, a l’espectador li pot fer la sensació d’estar ficat en una reunió entre amigues que no hauria d’estar presenciant. La intimitat és radical.

'Skate kitchen' és abans un organisme viu, una col·lecció de moments capturats en el temps, que una pel·lícula dramàtica tradicional. Però hi ha una història. Rachelle és Camille, una noia de Long Island que sembla trobar el seu lloc al món en una 'crew skater' de noies. Tot es complica quan comença a sentir coses per un noi (Jaden Smith, el gran fill de Will) que, per desgràcia, ja havia estimat una amiga del grup. Hi haurà llàgrimes.

Temes:

Cine Nova York