PERFIL

Toñi Moreno: futura domadora de 'canis' i 'chonis'

L'intercanvi de programes amb Emma García no li ha semblat gens bé a una de les reines catòdiques de la llàgrima fàcil.

zentauroepp45578976 mas periodico to i moreno por tassies para web181024162225

zentauroepp45578976 mas periodico to i moreno por tassies para web181024162225

4
Es llegeix en minuts
Ramón de España
Ramón de España

Periodista

ver +

En aquest noble ofici del periodisme, de vegades el director del diari de torn li agafa per fer canvis que no s’entenen gaire bé. Verbigràcia: posar el cap de cultura a encarregar-se d’esports i viceversa. Se suposa que així es demostra que la redacció està plena de cracs que serveixen per a qualsevol cosa. En qualsevol cas, és una decisió de règim intern que no afecta en absolut els lectors: mai s’ha vist una manifestació de ciutadans indignats perquè a en tal l’han tret d’esports i han posat al seu lloc en tal altre. Però a la tele tot és diferent. 

Fixem-nos en el que ha passat amb l’intercanvi de cadires entre Toñi Moreno i Emma García. La primera presentava a Tele 5 'Viva la vida' i comptava amb una base de fans nombrosa i vehement que s’ha enfadat moltíssim perquè Paolo Vasile l’envia a Cuatro a encarregar-se de 'Mujeres y hombres y viceversa’, i han posat la senyoreta García al capdavant de 'Viva la vida'. Res, un canvi de destí que als profans ens sembla irrellevant, però que ha enfonsat la pobra Toñi en un abisme de dolor des d’on plora aquests últims dies. Sembla que Emma García s’ho ha pres tot amb més filosofia, però no es descarta que ho agraeixi perquè estigui de tronistes, 'canis' i 'chonis' fins al capdamunt. I és que, encara que es tracti de dos programes d’entreteniment, 'Viva la vida' i 'Mujeres y hombres y viceversa' no tenen gaire a veure.

La cara amable

L’especialitat de María Antonia Moreno Morales (El Prat de Llobregat, 1973) –en art Toñi Moreno– és el que Graham Greene anomenava 'El factor humà'. I 'Mujeres y hombres y viceversa' va principalment de sexe, de lligat, de marcar territori, fer el fatxenda i destacar perquè algun dia et caigui una participació en algun 'reality' d’aquests en què es cobra una milionada. 'Viva la vida' no fabrica 'celebrities', evita les discussions i mira d’oferir la cara amable de l’entreteniment basat en les misèries humanes. En aquest sentit, és un programa una mica antic, com la seva presentadora, que recorda més Encarna Sánchez o, fins i tot, la imaginària Elena Francis, que aquestes lleones que últimament són les reines del 'prime time'. Toñi Moreno no aprofita ni la seva condició sexual per fer-se la moderna –pertany al model Miguel Bosé de discreció exagerada–, i quan Laura Pausini li va preguntar una vegada en directe si li agradaven les dones, va respondre que les dones, no, però que la cantant italiana sí.

És una 
presentadora
a l’antiga que 
podria haver 
triomfat a
la tele dels
anys seixanta

En un món en què t’has de fer veure una mica per triomfar –vegeu el cas exemplar de Jorge Javier Vázquez-, Toñi és la reina de la bona educació, la bona fe i la bona intenció. O això sembla. Si tot és una interpretació, la bona dona es mereix un Oscar, ja que només li falta presentar els seus programes asseguda en una llitera per convertir-se en la confident favorita d’Espanya: Toñi és una presentadora a l’antiga que podria haver triomfat a la tele dels anys seixanta. Llàstima que no s’avingui amb María Teresa Campos, ja que té tots els números per convertir-se en la seva substituta natural.

Del Prat a Sanlúcar

María Antonia Moreno Morales fa que dedica a aquesta feina des de la infantesa. Literalment. Quan tenia set anys, els seus pares van tornar al seu Sanlúcar de Barrameda natal i ella es va estrenar a la ràdio local amb 12, i poc després va passar a Tele Sanlúcar. El seu hàbitat natural com a adulta ha sigut Canal Sur, on va tenir les primeres experiències amb programes com 'Andalucía directo' o '75 minutos’ i on ara arrasa amb 'Gente maravillosa'. Abans, hi va haver alguns acostaments a Antena 3, amb 'Libertad vigilada' (2006), i a TVE, amb 'Entre todos’ (2013-2014) i 'T con T', que va tancar en només dos mesos per falta d’audiència (¡una relliscada la té qualsevol a la vida!, que diu el refrany). Reclutada per Tele 5, va tornar a arrasar amb el programa que ara li prenen, 'Viva la vida', malgrat la ferma defensa del seu càrrec per part de Los Morancos i altres personatges fonamentals de la vida pública espanyola.

Notícies relacionades

Jo crec que la pobra no ho passarà bé amb el personal que hi ha 'Mujeres y hombres y viceversa', que li semblaran, probablement, uns pagesots i unes de desvergonyides. El programa, a més, no passava pels seus millors moments d’audiència, i per això Toñi s’enfronta a un doble problema: acostumar-se al nou hàbitat –que Emma García controlava amb una encertada barreja de displicència i cinisme– i incrementar el 'share'. Com a mestra nova en una aula plena d’estúpids, Toñi haurà de posar ordre o ser devorada i deprimir-se més del que ja ho està. ¡Com ets, Paolo! 

 

Temes:

Cuatro Telecinco