CRIMINAL DE CINE

Carlos Eduardo Robledo Puch: el querubí sanguinari

La pel·lícula 'El ángel' retrata la vida de l'assassí en sèrie més popular de l'Argentina

zentauroepp45566888 mas periodico carlos robledo  a sus 20 a os  detenido y enca181025203514

zentauroepp45566888 mas periodico carlos robledo a sus 20 a os detenido y enca181025203514

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

“Un dia sortiré i els mataré a tots”. Va ser l’últim que Eduardo Robledo Puch va dir al tribunal després de ser declarat culpable. I probablement a molts dels presents a la sala se’ls va fer un nus a la gola; abans de complir els 20 anys, aquest home havia comès 11 assassinats, una violació i un abús sexual, dos segrestos i 17 robatoris. Potser no imaginaven que avui, 46 anys, 8 mesos i 25 dies després de posar un peu a la presó, Robledo Puch seguiria entre reixes.

 

Bona part de la mística que envolta l’assassí més cèlebre de l’Argentina té a veure amb la discordança existent entre la crueltat dels seus crims i l’aspecte físic que tenia quan els va cometre. La seva complexió menuda, els cabells rinxolats daurats i l’aparença general querúbica van fer que la premsa l’anomenés ‘l’Àngel de la Mort’, i expliquen el títol de la pel·lícula basada en les seves aventures, que aquest dimecres arriba al cinema. Tal com el retrata ‘El ángel’, Robledo Puch és un jove tan aterridor com seductor, i tan amoral que durant els seus actes més atroços es comporta com si esperés l’aplaudiment del públic. De fet, la pel·lícula es recrea en la seva actitud sense intentar tan sols explicar la seva psicologia. 

D’altra banda, ¿com explicar-la? No s’ha arribat mai a saber què el va portar a matar. Al cap i a la fi, va tenir una infantesa normal. Els pares eren gent treballadora que l’estimava; no li van posar mai la mà a sobre ni el van maltractar. Ell mateix no ha donat mai pistes en aquest sentit. Els metges forenses que el van examinar, en tot cas, el van definir com “amo d’una agressivitat ingovernable i desposseïda de sentiments de culpa”.

Còmplices d’un sol ús

L’historial delictiu de Robledo Puch va arrencar el 1970 amb l’atracament a una joieria; el va executar juntament amb el seu còmplice, Jorge Ibáñez. Un any després, la parella va causar les seves dues primeres víctimes mortals: l’encarregat i el vigilant d’una discoteca, a qui van sorprendre adormits. La seva aliança criminal es va trencar l’agost del 1971, quan Ibáñez va morir en un accident de cotxe que es diu que no va ser un accident. El conduïa Robledo.

Notícies relacionades

Al cap de poc temps, ‘l’Àngel’ es va unir a Héctor Somoza, amb qui va perpetrar diversos assassinats més. El 1972, després de l’homicidi de l’empleat d’una ferreteria, va matar Somoza d’un tret i li va cremar la cara amb un bufador. La policia va trobar el seu document d’identitat entre la roba del mort i el va detenir immediatament. El 1980 se’l va condemnar a cadena perpètua, i des d’aleshores totes les sol·licituds d’accés a la llibertat condicional se li han denegat.

Des de la presó, s’ha declarat nazi i ha assegurat que el seu llibre de capçalera és la Bíblia.  Recentment, ha tornat a fer-se sentir, aquesta vegada a través d’una carta al director d’‘El ángel’, Luis Ortega, en què afirmava sentir-se insultat per la pel·lícula, que sembla atribuir-li una pulsió homoeròtica. El motiu real del seu enuig, això sí, potser és un altre. Com va afirmar en una entrevista, el que ell esperava era que els encarregats de portar la seva vida a la pantalla, a partir d’un guió que va escriure ell mateix, fossin Tarantino i DiCaprio