Kieran Culkin, el germà magnètic de Macaulay

L'actor ha conquistat la crítica amb el seu paper de yuppie 'matusser' a la sèrie de HBO 'Succession'

zentauroepp45475254 mas periodico  kieran culkin  at  succession  premiere at ti181017180745

zentauroepp45475254 mas periodico kieran culkin at succession premiere at ti181017180745 / Diego Corredor MediaPunch

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Costa una mica destacar un sol personatge, una única creació, de l’extraordinària 'Succession' de HBO, sèrie revelació del 2018, una mena de 'King Lear' moderna sobre un magnat mediàtic decadent molt semblant a Rupert Murdoch i una successió que es torna complexa. 

Però amb permís de l’atribolat Kendall (Jeremy Strong) o el cada vegada menys naïf Primo Greg (Nicholas Braun), el personatge que més empremta ha deixat –un rastre d’avarícia, mediocritat i, malgrat tot, atractiu– ha de ser el Roman Roy de Kieran Culkin. Un paio amb tota la fanfarroneria que el patriarca del clan, Logan (Brian Cox), espera d’un dels seus, però també amb tota la incompetència del món a l’hora de prendre decisions empresarials per a Waystar, la particular News Corp de 'Succession'.

No és la primera vegada que Culkin, germà petit de Macaulay, interpreta un personatge com Roman: un home repulsiu que, sense voler, comences a estimar, potser perquè el seu narcisisme es mostra com una cuirassa contra la inseguretat i perquè aviat es veu que fins i tot un miserable pot tenir sentiments. Ja va brodar aquest model a la pel·lícula 'La gran caída de Igby' del 2002 o l’obra de teatre de Kenneth Lonergan 'This is our youth', el revival del 2014 del qual va coprotagonitzar amb Michael Cera i Tavi Gevinson.

Tot per ser bo

Va ser un llarg camí fins a Broadway. Kieran havia començat a actuar, com a bon membre de la dinastia Culkin, des de ben petit, fent publicitat amb només 6 anys. No es va prendre gaire seriosament la seva feina fins que Peter Chelsom, el seu director en la dramàtica 'Un món a la seva mida' del 1998, li va dir en determinat moment que, si us plau, s’esforcés i intentés de fer-ho millor. "Va ser la primera persona que em va parlar com un actor", va recordar Culkin a 'Film Comment'.

Aquella reprimenda de Chelsom sembla que el va impactar i perseguir tota la vida: "No faig això per la fama, ho faig per ser bo", va declarar fa quatre anys a 'The Daily Beast'. Amb 'La perillosa vida dels Altar Boys', revers pervers de 'Cuenta conmigoi', però, sobretot, 'La gran caída de Igby', va demostrar que podia ser bo, molt bo, i superar amb èxit la transició a l’etapa adulta de la seva carrera. Després, confiarien en Kieran autors del nivell d’Edgar Wright ('Scott Pilgrim contra el mundo’), Kenneth Lonergan (la maleïda però exquisida 'Margaret') o Todd Solondz ('Wiener-Dog', en què va fer d’interès romàntic de Greta Gerwig).

Una dinastia marcada

El que no abunda en la seva carrera són els projectes de clara vocació comercial. En part perquè, al contrari que el seu germà Macaulay, no va haver de patir gaire com a mànager el seu pare, Christopher 'Kit' Culkin, un home temut a Hollywood, però també a casa, on segons Mack encara podia ser més agressiu. En la línia de Joseph Jackson, era un home en què semblava que es barrejaven i confonien la recerca de la perfecció (no va deixar llegir targetes Mack quan va presentar 'Saturday night live') amb l’abús sistemàtic.

Notícies relacionades

L’actor frustrat Kit va mirar de viure el seu somni a través de la seva àmplia descendència (set fills en total, cinc noies i dos nois), primer amb el més gran de tots, Shane, vist a Broadway amb el gran Spalding Gray, però en pocs llocs més. Macaulay li robava tota l’atenció a les audicions. Després de l’èxit de 'Sol a casa', els pares (i Kit abans que res) van portar les regnes de la carrera de Mack; es repartien una comissió del 15%.

Macaulay Culkin, el seu germà retirat, en els recents American Music Awards. / Steve Granitz (WireImage)

Rory, un altre Culkin d’èxit, no va patir les males maneres del seu pare: només tenia 6 anys quan la seva mare va guanyar la batalla per la custòdia dels seus fills. Al contrari que l’ara retirat de la interpretació Macaulay (es dedica a la pintura i la literatura i a viure bé), no ha deixat d’actuar des de la infantesa. Després de col·laborar en un parell de pel·lícules de Mack ('El bon fill’ i 'Nen ric'), va sorprendre amb la seva aparició en 'Puedes contar conmigo', el debut com a cineasta de Kenneth Lonergan. Com Kieran, prefereix les pel·lícules independents: fa poc va brillar en l’absolutament recomanable 'Columbus'.

Temes:

Sèries Cine