CENTENARI D'UNA DIVA PRE-#METOO

Rita Hayworth: marcada pels abusos sexuals del seu pare

Les contínues violacions que va patir per part del seu progenitor van causar en ella un enorme sentiment de culpa que va arrossegar tota la seva vida

zentauroepp45391389 mas periodico  rita hayworth en gilda181010200124

zentauroepp45391389 mas periodico rita hayworth en gilda181010200124

7
Es llegeix en minuts
Teresa Cendrós
Teresa Cendrós

Periodista

ver +

Orson Welles, el seu segon marit, solia recordar que en certa ocasió, Rita Hayworth li havia confessat: “¿Saps?, l’única felicitat que he tingut en la vida ha sigut amb tu”. I aquesta revelació de la que havia sigut una de les dives més grans del Hollywood daurat, i que ho havia tingut tot: bellesa, èxit, fama i diners, li va fer reflexionar sobre la veritable naturalesa d’aquella dona magnètica a qui ell tan malament havia tractat mentre va durar el seu matrimoni: “Si allò era felicitat, com devia ser la resta de la seva vida...”. 

Violada pel seu pare, des de molt petita i fins a l’adolescència, utilitzada, assetjada i maltractada, psicològicament o físicament (o de les dues formes alhora), pels seus marits (en va tenir cinc) i amants, i esclavitzada per l’engranatge immisericordiós dels estudis de cine i els seus taurons, Rita Hayworth va acabar alcoholitzada i va morir d’una malaltia mental degenerativa. Dimecres vinent es compleix un segle del naixement de l’actriu, morta el 1987, 31 anys abans que esclatés a la meca del cine el cas Weinstein i milions de dones a tot el món llancessin el crit #MeToo. En la seva època, ella “també” va ser una víctima.

Un pare depredador i una mare alcohòlica

Eduardo Cansino va ser un ballarí espanyol de pa sucat amb oli que va començar la seva carrera als Estats Units formant parella amb la seva germana Elisa fent-se anomenar els Dancing Cansinos. Mentre actuaven en la comèdia musical Follow me, va conèixer una cridanera corista de 19 anys, Volga Hayworth, amb qui es va casar d’amagat de la família d’ella, gent tradicional que regentava una impremta a Washington. Quan la noucasada es va embarcar en la gira del seu flamant marit i la seva cunyada per teatres de varietats del país, es va adonar d’una situació incòmoda per a ella: que els espectadors creguessin que Eduardo i Elisa eren marit i muller, una cosa que ells fomentaven, i que, anys després, es repetiria amb la nova parella que van formar Rita i el seu pare.

L’actriu, amb el seu pare i violador, Eduardo Cansino.

El 17 d’octubre de 1918, a Brooklyn, Volga va donar a llum una nena, que va voler anomenar Maggie, com la seva mare, tot i que Eduardo preferia Carmen, com la seva. Al final, la van batejar com a Margarita (Maggie en espanyol) Carmen, tot i que el pare sempre la va anomenar tossudament amb aquest últim nom. L’any següent, el matrimoni va tenir Sonny, i tres anys després, Vernon. De tots tres, l’única que va heretar talent pel ball va ser la nena. Fascinat pel món del cine, Eduardo va arrossegar la seva família a Los Angeles, però el crac del 1929 va trencar els seus plans i llavors va decidir convertir la seva filla en la seva nova parella de ball. El 1931, la va treure de l’escola i se la va emportar a recórrer casinos i antres. La nena tenia només 12 anys, i allà va començar la seva desgràcia. Eduardo va començar a abusar sexualment d’ella amenaçant-la amb pallisses si no se sotmetia a ell. Per aquella època, Volga ja bevia. Acohòlica, frustrada i econòmicament dependent del seu marit, no va moure un dit per protegir la seva filla. Durant tota la seva vida, Rita es va sentir “dolenta i indigna” quan, en realitat, havia sigut la víctima d’un depredador.  

Un marit desaprensiu i “macarra”

A començaments de 1934, va tenir l’oportunitat d’entrar en el món del cine, i ho va fer amb un número de ball “eròtic” en una pel·lícula de la Fox protagonitzada per Spencer Tracy, La nave de Satán. La productora li va escurçar el nom, deixant-lo en Rita, i li va oferir un breu contracte. 

Rita Hayworth, abans que el seu marit de llavors, Eddie Judson, l’obligués a sotmetre’s a sessions d’electròlisi per matar l’arrel del cabell del front.

Va ser llavors quan la va començar a festejar un fals empresari petrolier anomenat Eddie Judson, un paio fosc, quarantí, que vestia com un dandi i que ja portava tres matrimonis a les espatlles. Rita, que aleshores tenia 17 anys, va veure en ell el seu salvador, l’home que podia alliberar-la del seu pare. Va passar a ser el seu representant –el que li va negociar un contracte lleoní amb la Columbia, que va exigir que l’actriu canviés el seu cognom pel de soltera de la mare– i, després, el seu marit. Però les coses no van ser com ella esperava. “Jo em vaig casar per amor, però per a ell va ser una inversió”, va dir l’actriu un temps després.

Judson vivia d’ella, la va modelar al seu gust, sotmetent-la a doloroses sessions d’electròlisi per matar l’arrel del cabell del front i aclarir-la, i a severes cures d’aprimament. I, molt pitjor encara, la pressionava perquè es fiqués al llit amb els homes que podien ajudar-la a ascendir. En particular, Harry Cohn, el Weinstein del moment. Mentrestant, ell li era infidel. “Era un veritable macarra”, va assegurar Orson Welles anys més tard. Tot i viure atemorida per ell, va acabar demanant-li el divorci. I, després d’un parell d’anys d’esgotadores tensions i conflictes, es van separar el 1943.

El geni a qui va estimar més que a cap altre home 

Després d’un idil·li amb Victor Mature, l’estrella es va enamorar perdudament d’un jove talentós anomenat Orson Welles, que ja havia dirigit ‘Ciutadà Kane’ i ‘El cuarto mandamiento’, i havia emès per la ràdio la mítica ‘Guerra dels mons’. Welles, que arrossegava dos sonats fracassos sentimentals –un matrimoni i un seriós idil·li amb Dolores del Río–, va organitzar una festa només per conèixer-la. Al principi, ella, que havia abandonat l’escola als 12 anys, es va sentir intimidada pel geni, l’educació i la cultura de Welles, però aquest es va obsessionar amb ella i se la va anar guanyant. Es van casar tot just aconseguir Rita el divorci, i un any després van ser pares de Rebecca. I, no obstant, la vida en rosa va durar poc. 

Al costat d’Orson Welles i la filla de tots dos, Rebecca.

El naixement de la nena no va retenir Welles (que ja tenia dos fills que amb prou feines veia) al costat de Rita. El cineasta estava ficat cada vegada en més projectes i en més aventures extraconjugals. La principal en aquells anys va ser la que va mantenir amb Judy Garland. Rita se sentia tan desgraciada que va començar a beure i va decidir acceptar el paper de protagonista de ‘Gilda’, un personatge que la sexualitzava i del qual creia haver escapat al casar-se amb Welles. Quatre anys després del casament, el mateix en el qual va rodar a les seves ordres ‘La dama de Xangai’, es va divorciar d’ell.  

 

Dos ‘playboys’: un magnat i un príncep persa

Després de Welles, va iniciar una relació amb el magnat texà Howard Hughes, del qual es va quedar embarassada. L’aventura va acabar amb un discret avortament. I en un viatge poc temps després a França va conèixer el que seria el seu tercer marit, Alí Khan, fill de l’Agakan, un príncep amb fama de vividor i conqueridor, casat i amb dos fills. L’afer va portar a la diva no poques crítiques morals i amenaces de boicot a les seves pel·lícules, malgrat que Alí Khan ja havia anunciat que pensava divorciar-se. Es va quedar embarassada, fet que va precipitar els tràmits i el casament, que es va celebrar a la Costa Blava el maig de 1949.  Set mesos després va néixer, a Suïssa, Yasmin.

L’estrella amb el seu tercer marit, el príncep Alí Khan.

La fama de promiscu i tabolaire d’Alí Khan era totalment certa. I, dos anys després del seu casament, Rita es va escapar –temia que l’Agakan li arrabassés Yasmin–, amb les seves dues filles rumb a Nova York.

L’actriu, amb la seva filla Yasmin, fruit de la seva relació amb Alí Khan.

Un maltractador i un aprofitat

Notícies relacionades

De tornada a casa, va tenir una efímera aventura amb Kirk Douglas. “Intuïa que hi havia alguna cosa del seu interior que jo no podia solucionar; solitud, tristesa; no ho sé, una cosa que em deprimia. Vaig haver de deixar-la”, explicaria l’actor temps després. “Després d’Alí, Rita va començar a caure per un pendent molt inclinat”, va dir Welles sobre aquell moment. Un pendent que va incloure dos marits alcohòlics, el primer Dick Haymes, un mal cantant argentí que la pegava, i, el segon, un presumpte productor, James Hill, una espècie d’imitació del primer marit, un altre aprofitat.

Rita Hayworth, amb el seu quart marit, Dick Haymes.

L’actriu, amb el seu cinquè marit, James Hill.

Als 68 anys, l’Alzheimer –que se li va declarar molt aviat– es va emportar la vida de Rita, a qui Yasmin va cuidar en la seva última etapa. L’home amb qui havia sigut més “feliç” mai va deixar de ser el seu amic. Quan uns anys abans de la mort de la seva exdona, la va visitar i se li va acostar per fer-li un petó, ella no el va reconèixer. “La sang se’m va glaçar a les venes”, va dir Welles.