Martin Scorsese: 12 curiositats

zentauroepp45348395 mas periodico martin scorsese dirigiendo jo  que noche en 19181009141010

zentauroepp45348395 mas periodico martin scorsese dirigiendo jo que noche en 19181009141010

4
Es llegeix en minuts

El director, amb els seus pares, Charles i Catherine.

Els pares

Arrels sicilianes 

Els seus pares, Charles i Catherine, ell, planxador, i ella, cosidora, tenien les arrels a Palerm, Sicília. El director va explorar la seva història familiar al documental ‘El meu país Italoamericà’ i els va fer aparèixer també en alguns dels seus films: fins i tot el de debut –‘¿Qui truca a la meva porta?’–, ‘Toro Salvatge’, ‘Un dels nostres’ i ‘Casino’. 

Martin Scorsese, al centre, amb el seu germà Frank, a la dreta, i un cosí.

La infància

Va ser un nen malaltís 

Nascut a Nova York, el 1942, va ser un nen malaltís. Com a conseqüència de l’asma que patia, no podia fer esport, així que els seus pares i el seu germà gran, Frank, el portaven sovint al cine. Tenia quatre anys quan, segons recorda, va veure la seva primera pel·lícula:  el western ‘Dol al sol’, de King Vidor. 

La vocació

Va ingressar en un seminari 

“L’església i el cine eren els dos únics llocs on els meus pares em deixaven anar”, ha recordat el director –que vivia amb la seva família a Little Italy– en alguna ocasió. No és estrany que volgués ser sacerdot o cineasta. Els capellans, per sort, van frustrar la seva primera vocació. “Vaig entrar al seminari després de l’escola primària, però em van fer fora per perdonavides”.

Francesca Scorsese, la filla petita del cineasta.

El matrimoni

Cinc dones i tres filles 

El director s’ha casat cinc vegades (Laraine Marie Brennan, Julia Cameron, Isabela Rossellini, Barbara de Fina i Helen Morris, amb qui continua casat) i té tres filles de tres de les seves dones (Brennan, Cameron i Morris). Les tres són actrius, Cathy –que porta el nom de la seva àvia–, de 52 anys, Domenica, de 42, i Francesca, de 18. 

Oliver Stone, alumne de Scorsese a la NYU Tisch School of the Arts.

La docència

Mestre d’Oliver Stone i Spike Lee

Sol recordar un consell del seu professor de cine Haig P. Manoogian: “Rodeu el que coneixeu”. Amb els anys ell mateix va ser professor de la  NYU Tisch School of the Arts. Entre els seus alumnes, Spike Lee i Oliver Stone, que el recorda així: “Era un novaiorquès de cabells salvatges que ens parlava amb molta passió de cine”.

Martin Scorsese, els anys en què va patir una forta addicció a la cocaïna.

Les drogues

A punt de morir 

A finals dels 70, va tenir problemes d’addicció a la cocaïna. El 1978, al no trobar-ne a Canes va volar en un jet privat a París per comprar-ne. En una altra ocasió, a Las Vegas, gairebé mor. Robert de Niro el va ajudar amb un projecte, ‘Toro Salvatge’, i un missatge: “¿Què et passa, Marty?”, li va dir. “¿No vols viure per veure créixer la teva filla?”.

Atemptat contra Ronald Reagan, el 1981.

L’atemptat a Reagan

L’atacant va culpar ‘Taxi driver’

John Hinckley, Jr., que va intentar assassinar el president Ronald Reagan el 1981, va culpar el “taxista” de ‘Taxi driver’ del seu atemptat. Hinckley estava obsessionat amb el personatge de Jodie Foster a la pel·lícula, fet que el va portar a assetjar l’actriu. El delinqüent va atacar el mandatari perquè va creure que això impressionaria la intèrpret.

Martin Scorsese i el seu amic Robert de Niro.

L’amistat

Robert de Niro, més que un actor

Ni van créixer junts ni eren amics de la infància. Tot i que sí que es coneixien de vista, del barri.  Els va presentar Brian de Palma en un sopar de Nadal celebrat a casa del guionista Jay Cook.  Des de ‘Mean streets’, del 1973, han rodat nou pel·lícules junts. L’última, ‘The irishman’, l’estrena de la qual està prevista per a l’any que ve.

Martin Scorsese, amb Francis Ford Coppola, George Lucas i Steven Spielberg, al rebre l’Oscar per 'Infiltrats’.

Els premis

Només un Oscar 

Tot i que sembli mentida, únicament ha guanyat un Oscar a la millor direcció. Per ‘Infiltrats’ (2006). Li van entregar l’estatueta tres gegants de la seva generació: Francis Ford Coppola, George Lucas i Steven Spielberg. En total, ha sigut nominat al premi de l’Acadèmia de Hollywood una dotzena de vegades.

La superstició

El número 11 

En la dècada de 1970, Martin Scorsese va desenvolupar una obsessió. Sentia una gran ansietat cada vegada que en la seva vida apareixia el número 11. La superstició extrema va fer que evités qualsevol cosa que tingués a veure amb aquesta xifra, fins i tot viatjar l’11 de novembre i allotjar-se al pis 11 dels hotels.

El director, actuant amb 'Taxi driver'.

L’actuació

Un director a qui li agrada interpretar

Apareix en la pràctica totalitat de la seva filmografia, des del seu debut a ‘¿Qui truca a la meva porta?’, el 1967.  També ha actuat en pel·lícules d’altres directors. En la fantàstica ‘Los sueños de Akira Kurosawa’, va encarnar el pintor Vincent van Gogh. Surt també a ‘Cannonball’, de Paul Bartel, i a ‘Quiz show (El dilema)’, de Robert Redford.

Robert de Niro i Nick Nolte, a ‘El cap de la por’.

La recomanació

Notícies relacionades

La relació amb Spielberg

Steven Spielberg va estar a punt de dirigir ‘El cap de la por’, el 1991, però va recomanar per al treball Martin Scorsese. Tres anys després, aquest va rebutjar l’oferta de Spielberg per dirigir ‘La llista de Schindler’ i va convèncer el seu col·lega que el millor seria que fos un cineasta jueu qui es posés al capdavant del projecte. Així que la va dirigir el mateix Spielberg.