PREMI PRINCESA D'ASTÚRIES DE LES ARTS

Els actors fetitxe de Martin Scorsese

Robet De Niro i Leonardo DiCaprio encapçalen la nòmina d'intèrprets amb qui el cineasta sol treballar, a part de membres de la seva pròpia família

zentauroepp45423771 mas periodico como actores scorsese181011141452

zentauroepp45423771 mas periodico como actores scorsese181011141452

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

D’entrada sembla difícil imaginar dos actors més diferents entre si que Robert De Niro i Leonardo DiCaprio: l’un vessa una fatxenderia incendiària de carrer; l’altre acostuma a fer la combustió internament. Però s’assemblen en dues coses: tots dos projecten una intensitat ferotge, i tots dos són figures essencials en la carrera de Scorsese. És més, les col·laboracions del director amb cada un d’ells han ajudat a definir les carreres dels tres i les seves respectives evolucions artístiques. 

És cert que les cinc pel·lícules firmades per Scorsese de bracet amb DiCaprio –'Gangs of New York (2002), 'L’aviador' (2004), 'Infiltrats’ (2006), 'Shutter island' (2010) i 'El lobo de Wall Street' (2013)– no han arribat aconseguir l’estatura mítica que a hores d’ara tenen algunes de les vuit col·laboracions amb la seva altra gran musa. Títols com 'Taxi driver' (1976), 'Toro Salvatge' (1980) i 'Un dels nostres’ (1990) s’inclouen entre els millors i més influents del cine modern. En la carrera de DiCaprio, a més, no hi ha cap personatge tan llegendari com Travis Bickle ('Taxi driver'). D’altra banda, temps al temps. 

 

Reunió de companys

Tot i que el paràgraf anterior suggereixi rivalitat entre els dos actors, la realitat és tota una altra. Ja van treballar junts per a Scorsese en el curt 'The audition' (2015) –en què, irònicament, interpretaven actors que competien per un mateix paper per al director–, i està previst que tornin a fer-ho, aquesta vegada en format llargmetratge, en el thriller 'Killers of The Flower Moon'. Fins aleshores, aviat assistirem a l’estrena de 'The irishman', novena pel·lícula que De Niro i Scorsese roden junts.

 

En realitat, la nova pel·lícula funcionarà com una cosa semblant a una reunió de companys de classe. En el seu repartiment figuren també dos dels actors scorsesians per antonomàsia. Un és Harvey Keitel, que en realitat va ser el primer gran soci cinematogràfic del director: va aparèixer a quatre de les seves cinc primeres pel·lícules; l’altre és Joe Pesci, presència volcànica en títols com 'Un dels nostres’ –per la qual va guanyar l’Oscar al millor actor de repartiment– i 'Casino' (1995), i semiretirat des del 1999. Abans d’acceptar el seu paper a 'The irishman', pel que sembla va dir que no a Scorsese unes 50 vegades.

Nepotisme

La filmografia del mestre, així mateix, és plena d’altres noms recurrents, a què resulta molt més difícil posar cara sense recórrer a Google. Com el de Harry Northup, que va interpretar petits papers a les sis primeres pel·lícules del novaiorquès –va debutar a '¿Qui truca a la meva porta?' (1967) donant vida a un violador, o com els de Victor Argo i Murray Moston, que sumen cinc col·laboracions amb Scorsese cada un. ¿I com es pot oblidar, finalment, el deliciós costat nepotista del director? Luciano Charles Scorsese, operari tèxtil de veu ronca, va aparèixer en vuit pel·lícules del seu fill fins que va morir el 1993; la seva dona, Catherine, una encantadora dona de parla cantaire, ho va fer en set, i en totes va improvisar els diàlegs. El jove Martin, a més, els va posar a tots dos al centre del documental 'Italianamerican' (1977). També va treballar amb Illeana Douglas, en dues cintes, mentre va ser la seva parella sentimental.  

Notícies relacionades