ACTRIU 'ON FIRE'

Claire Foy, 'reina' dels Emmy

El paper d'Isabel II a 'The Crown', a més de coronar-la en els premis de la tele li ha donat l'oportunitat d'irrompre en el cine per la porta gran. Pròximament la veurem a 'First man' i 'Millennium', aquesta última basada en l'èxit de Stieg Larsson.

zentauroepp45116383 mas periodico ilustracion de tassies ilustraci n sobre  clai180920130654

zentauroepp45116383 mas periodico ilustracion de tassies ilustraci n sobre clai180920130654

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

“No se suposava que passaria això”. Somrient, amb un vestit llarg de color rosa pàl·lid, incrèdula encara, la britànica Claire Foy rebia dilluns passat a Los Angeles, contra tot pronòstic, el premi Emmy a la millor actriu. La recompensa final amb què culminava la seva impecable interpretació de la jove Isabel II en la sèrie 'The Crown'. Dues temporades i 20 episodis, pels quals ja va obtenir un Globus d’Or, que han llançat a la fama internacional qui era una desconeguda del gran públic. Avui la seva cara és familiar a desenes de milions d’espectadors a tot el món. “Han sigut els dos anys i mig més extraordinaris de la meva vida”, va declarar al recollir el trofeu.

Per a Claire Foy, de 34 anys, el drama dels Windsor ho ha canviat tot. “Em van donar un paper que no vaig pensar mai que tindria l’oportunitat d’interpretar”. Un personatge complicat, perquè el seu caràcter i rang requeria distanciament, les emocions contingudes, amb prou feines esbossades i molta subtilitat alhora, per no caure en una excessiva fredor. A la pantalla, els grans ulls blaus de Foy ho deien tot, igual com el to de la veu, amb una entonació i un accent que va treballar amb un professional. Una aposta professional arriscada. Tot girava entorn d’ella i la seva “impecable” actuació, com va recordar el guionista Peter Morgan

Racons de la reialesa

L’anterior incursió de Foy als racons de la reialesa va ser el 2015, quan va interpretar Ana Bolena en la prestigiosa sèrie 'Wolf Hall', de la BBC. Amb fama de bona professional i de treballar intensament, la seva era llavors una carrera discreta, en una dotzena de sèries de la televisió britànica i unes quantes pel·lícules. Amb 'The Crown', l’enlluernadora producció de Netflix, de més de 100 milions d’euros, va arribar la gran oportunitat, tot i que les circumstàncies personals no van ser les millors.

Va tenir una 
adolescència 
dolorosa, 
marcada pel
divorci dels seus 
pares i les 
malalties

Foy estava embarassada d’Ivy, la seva única filla, quan es va presentar al càsting de la sèrie. El rodatge va començar cinc mesos després de donar a llum. “El primer dia de filmació em vaig trobar enmig de les muntanyes d’Escòcia, amb els pits inflats i sense possibilitat de baixar per donar menjar al meu nadó”, ha comentat després. Sis dies a la setmana de feina intensa i només diumenge per respirar. Durant la filmació, a més, el seu marit, l’actor Stephen Campbell, de 40 anys, que havia superat un càncer, va veure com la malaltia retornava. La parella s’ha divorciat recentment després de set anys de matrimoni.

Artritis juvenil

La malaltia va ser precisament la que va empènyer Foy per la via de l’art dramàtic. Era la menor de tres germans en una família anglesa de classe mitjana, sense cap connexió amb el món de l’espectacle, i els seus pares es van divorciar quan ella tenia vuit anys. Més que l’escola, la seva passió era l’esport i el ballet, però als 13 anys va haver d’abandonar-ho tot, víctima d’una artritis juvenil que la va obligar a portar crosses durant un temps. El següent cop va arribar quatre anys més tard quan els metges li van descobrir un tumor en un dels ulls, que va acabar sent benigne. “Em vaig adonar que havia de fer el que jo volgués a la vida”, ha declarat recordant aquella dolorosa adolescència. “Si tot això no m’hagués passat, no sé si hauria tingut prou valor per jugar-me-la i dir que volia estudiar drama”.

Després d’aprendre art dramàtic a Liverpool i Oxford, es va traslladar a Londres. A Peckham, el barri més bohemi de la ciutat, va compartir casa amb cinc aspirants a actors més, treballant en tot el que anava sortint, entre audició i audició. Avui viu amb la seva filla en una senzilla vivenda al barri de Wood Green, però qualsevol dia pot ser que acabi instal·lada a Hollywood.  Té el mateix agent que Anne Hathaway.

Encadenant rodatges

Dos mesos després d’acabar 'The Crown', l’actriu va canviar radicalment de registre encadenant els rodatges. A les ordres del director Steven Soderbergh, es va transformar en una pacient paranoide tancada en una institució mental. La pel·lícula, 'Perturbada', presentada recentment al festival de Berlín, es va filmar en només 10 dies amb un iPhone. Aquesta tardor veurem Foy al film de Damien Chazelle, 'First man', com a dona de Neil Armstrong, el primer home que va trepitjar la lluna. Al novembre estrenarà la seva primera pel·lícula de gran pressupost, 'Millennium: El que no et mata et fa més fort’, basada en la novel·la del suec Stieg Larsson, on té el paper de la vigilant Lisbeth Salander.

Notícies relacionades

Claire Foy ha deixat enrere les toves catifes del Palau de Buckingham, però al món del cine arriba amb molta força.