INTEL·LECTUAL MEXICANA

Beatriz Gutiérrez: l'anti primera dama

L'esposa del president Andrés Manuel López Obrador renega del paper de «dona de», sobretot, diu, «si és sinònim de privilegis, ostentació i abús de poder»

zentauroepp44253115 mas periodico beatriz gutierrez muller180712130346

zentauroepp44253115 mas periodico beatriz gutierrez muller180712130346

3
Es llegeix en minuts
Témoris Grecko
Témoris Grecko

Periodista

ver +

La pròxima ‘primera dama’ de Mèxic refusa utilitzar el títol i disfrutar dels privilegis de les primeres dames del país. L’argument de Beatriz Gutiérrez Müller, esposa d’Andrés Manuel López Obrador (AMLO), és que estar casada amb el president no ha de donar a una dona un lloc superior al de la resta de les ciutadanes. 

Així, trenca una tradició tan arrelada que es repeteix en tots els nivells: tot i que no es tracta de càrrecs existents en la legislació, els governadors dels estats i els alcaldes solen donar a les seves parelles o filles el lloc de primera dama, amb un tracte de dignitat burocràtica, ús del títol de presidenta del DIF (Sistema Nacional per al Desenvolupament Integral de la Família, institució pública d’assistència social) de la seva localitat i maneig de recursos amb discrecionalitat gairebé absoluta. 

No és l’únic que la diferencia de les seves predecessores: Gutiérrez Müller és, entre les dones dels presidents mexicans de l’època contemporània, la que compta amb més preparació i assoliments acadèmics, la que té l’obra personal més sòlida i la més dotada a nivell artístic.

Companya

Les ‘primeres dames’ mexicanes han tingut rols de fort protagonisme. La del mandatari sortint Enrique Peña Nieto (2012-2018), l’actriu de telenovel·les Angélica Rivera, va ser part d’un escàndol quan una investigació periodística va revelar que ella i el president vivien en una mansió de 7 milions de dòlars, propietat d’un acabalat constructor que rebia contractes públics multimilionaris de governs del seu marit. Rivera va aparèixer en un vídeo renyant els qui, a l’assenyalar el conflicte d’interessos, es ficaven en la seva vida privada.

Té una gran preparació i assoliments acadèmics: doctora en Lletres, és autora de diversos llibres i monografies

La de Felipe Calderón (2006-2012), Margarita Zavala, és vista com el fallit instrument del seu espòs per tornar al poder, mitjançant una candidatura presidencial desaprofitada aquell mateix any. Com la de Vicente Fox (2000-2006), Marta Sahagún, va ser la de més intervencionisme en la vida política. Va reclamar per a ella i el seu marit reconeixement com a «parella presidencial» i va orquestrar maniobres de finançament de campanyes socials d’extrema dreta encobertes com a operacions de filantropia.

“No faig servir les meves relacions personals per a usdefruit propi”, ha declarat Beatriz Gutiérrez, que s’ha distanciat d’aquests exemples. El seu paper, acostuma a explicar, serà el que ha tingut durant 12 anys, des que es va casar amb AMLO, el de companya, i abandonarà “la idea que només és un ornament: aporta, canvia coses, crea, lluita tots els dies per un millor país”.

No ha resultat fàcil estar sempre al costat de l’enemic més gran del sistema corrupte que preval a Mèxic: “Som una família molt espiada des de fa dècades”, ha dit, ja que “aquí no serveix la denúncia. El telèfon intervingut, els comptes bancaris. Saben el que dipositem, el que no dipositem. En fi, ho saben tot d’un opositor i per tant de la seva família”.

Es va casar amb el president el 2006, tres anys després que ell envidués, i tenen un fill en comú

Rocío Beltrán Medina, primera esposa d’AMLO i mare dels seus tres fills grans, va morir el 2003 a causa d’una malaltia crònica. Beatriz Gutiérrez va ingressar un any després a l’equip del llavors cap de Govern del Districte Federal (avui Ciutat de Mèxic), es van casar el 2006 i van tenir un fill, Jesús Ernesto, el 2007.

‘Cuídame tu’

Nascuda el 1969, Gutiérrez és llicenciada en Ciències de la Comunicació, mestra en Lletres Hispanoamericanes i doctora en Teoria Literària. És autora de diversos llibres i de monografies sobre personatges com Bernal Díaz del Castillo, Hernán Cortés, Francisco de Quevedo o Francisco I. Madero. A més, ha compost diversos temes que ella mateixa interpreta: el més recent, que va llançar durant aquesta campanya electoral i que va dedicar a la gent que lluita, és ‘Cuídame tu’.

 

Notícies relacionades

Inicia aquesta nova fase provant de desterrar el concepte de ‘primera dama’. “A Mèxic és difícil”, reconeix. “Però en algun moment s’ha de començar a erradicar, sobretot si és sinònim de privilegis, ostentació i abús de poder”.