Anar al contingut
La famíla Getty se sent atacada

Frazer Harrison

UNA SAGA QUE FA PARLAR

La famíla Getty se sent atacada

Al milmilionari clan no ha encaixat bé que s'airegin les seves misèries en el cine i a la tele

NOELIA SASTRE

Els Getty són coneguts per moltes coses. Sobretot per la fortuna que el patriarca va fer amb el petroli a la primera meitat del segle XX, però també pel museu a Los Angeles, el centre d’investigació, l’institut de conservació, l’agència de fotografia, les generoses donacions a diferents causes i les tragèdies que des dels anys 70 han fuetejat aquesta dinastia americana amb 28 membres de diverses generacions. Els seus 5.000 milions de dòlars col·loquen aquest clan entre els 50 més rics dels Estats Units. I com sol passar en aquests casos, l’excentricitat, les drogues i els suïcidis esquitxen una història familiar de difícil digestió per als protagonistes, amb l’afegit d’un segrest el 1973 a Itàlia que va acabar amb l’orella tallada del net de J. Paul Getty, conegut a Roma com «el hippy daurat», que llavors tenia 16 anys. 

Aquell episodi s’ha explicat de dues maneres en els últims mesos. Com a pel·lícula dirigida per Ridley Scott, titulada 'Tots els diners del món’ ('All the money in the world') i protagonitzada per Christopher Plummer en substitució de Kevin SpaceyMichelle Williams Mark Wahlberg. Com a sèrie de FX, 'Trust’, amb Donald Sutherland i Hilary Swank al capdavant. La cobdícia, l’avarícia i la disfuncionalitat són molt presents en totes dues. 

Un altre relat

I és clar, la família no està contenta. Per això Ariadne Getty, neta, filla i germana de J. Paul Getty I, II i III, respectivament, ha rebut un reporter de 'The New York Times' a la seva casa de 24 milions de dòlars a Beverly Hills per explicar-li que vol canviar el relat «del que estan explicant sobre nosaltres, perquè la nostra família està sent atacada». «Soc molt introvertida i supertímida; aquesta no és la meva zona de confort», diu Getty al diari novaiorquès, en una confessió similar a la que va fer el seu germà després del famós segrest dels 70 a la revista Rolling Stone. El periodista observa un lleuger accent italià en aquesta dona nascuda a Roma fa 55 anys. En tenia 11 quan el seu avi va pagar tres milions de dòlars per l’alliberament de J. Paul Getty III, després de reduir el preu del rescat. 

 ARIADNE. Filla de J. P. Getty I. Ella i els seus dos fills, August i Nats, lideren la protesta contra les produccions audiovisuals que retraten la seva família.

En la seva intenció de mostrar-se totalment abocada amb la lluita pels drets LGTBQ, a Ariadne Getty li acompanyen els seus fills August i Nats (foto al capdavant). Els dos homosexuals. Ell dissenyador de moda, ella artista. «És fastigós. Ens estan demonitzant», diuen els germans de 24 i 25 anys. «No representa els nostres valors», repeteixen sobre la sèrie de FX, la segona temporada de la qual volen frenar tant sí com no. Per a això han contractat l’advocat més agressiu de Hollywood, que ja prepara la seva batalla contra la cadena.

Obsessió pels diners

Però per entendre d’on venen s’ha de retrocedir fins a l’avi, conegut per la seva obsessió amb els diners i els negocis, col·leccionista d’art i de dones. Es va casar cinc vegades, va tenir cinc fills. Va deixar 660 milions de dòlars al Museu Getty després de la seva mort, el 1976. Vint anys abans va posar en marxa el J. Paul Getty Trust, la institució artística amb més fons del moment, que opera la fundació i els instituts d’investigació i conservació. 

BALTHAZAR. L’actor és besnet de J. Paul Getty I i fill de J. Paul Getty III, germà d’Ariadne. Casat, i amb quatre fills, va tenir un escandalós ‘affaire’ amb Sienna Miller.

«És fastigós. Ens estan demonitzant», es lamenten els germans August i Nats Getty

Els fills i els nets van heretar la seva passió per l’art. Gordon com a compositor i filantrop. J. Paul Getty II com un dels grans benefactors dels museus britànics. Després d’una joventut de festes, drogues i alcohol entre Itàlia i el Marroc, tres matrimonis i la mort per sobredosi de la seva segona esposa, es va instal·lar al Regne Unit, on va aconseguir la nacionalitat el 1997 i va donar diversos milions al partit conservador abans de morir el 2003. Getty II va tenir cinc fills. La vida del més gran va estar sempre marcada per les seqüeles del segrest. Va morir el 2011 en una cadira de rodes. Mark va fundar Getty Images i, com el seu pare, dona part de la seva fortuna a la National Gallery de Londres. El seu net Balthazar, actor i exparella de Sienna Miller, és en la junta directiva de The Lunchbox Fund, ONG que reparteix menjar a les escoles de Soweto.

Contra Trump

En la seva conversa amb el diari novaiorquès, els fills d’Ariadne Getty diuen sentir-se atacats per una Administració, la de Trump, que mina els drets de gais i transsexuals. La seva mare ajuda la causa amb recolzament financer a organitzacions LGTBI com Glaad. 

«Estic terroritzada amb l’odi que s’ha destapat amb aquest govern. Molts que abans no s’atrevien a dir res demostren ara el seu rebuig d’aquesta comunitat discriminada. M’enfurisma tant que no puc dormir». A més de donar milions de dòlars al Centre LGTB de Los Angeles, Getty ha aportat 15 milions a Glaad per crear un institut que entrena voluntaris als Estats Units. L’objectiu és utilitzar les xarxes socials a favor de la igualtat i contra l’homofòbia. A començaments d’any va viatjar fins a Suïssa per presentar, al Fòrum Econòmic de Davos, una investigació que demostra com està descendint l’acceptació social de l’homosexualitat. 

Ariadne només parla de les seves causes. Silenci sobre la família, encara que una portaveu assegura que manté una relació pròxima i cordial amb la resta del clan. Quan li pregunten per què ha triat involucrar-se fins aquest nivell amb Glaad (és a la junta directiva i serà l’amfitriona en els sopars per recaptar fons a tot el món) afirma que necessitava fer caure els seus propis murs. «He dit que no tantes vegades, que m’he sentit aïllada, sola». La complicada vida dels Getty.