CASAMENT REIAL DISSABTE A WINDSOR

Qui és Meghan Markle? La feminista que vol 'resetejar' Buckingham

zentauroepp41323262 file photo  britain s prince harry poses with meghan markle 180511140621

zentauroepp41323262 file photo britain s prince harry poses with meghan markle 180511140621 / Toby Melville

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Meghan Markle caminarà aquest dissabte, 19 de maig, cap a l’altar davant de la mirada hipnòtica del món. La 'princesa de Hollywood’ estrena paper en una nova sèrie, com a esposa del príncep Enric Windsor. Un romanç impredictible entre dues vides oposades. El 'càsting' inesperat d’una dona amb criteris propis, molt allunyats de les convencions i la mansuetud de les dames de palau. La núvia ha trencat les regles establertes per a les aspirants a ingressar a la família reial britànica. No només és americana, divorciada i feminista, és també una actriu professional que va cultivar la seva carrera i una activista compromesa amb les causes en què creu. Sap la brillant californiana on s’ha ficat? Acabarà sotmesa al motllo de la cort o serà la que condueixi  la monarquia britànica al segle XXI?

Meghan Markle és una dona d’avui dia. Està acostumada a dir en veu alta el que considera just, perquè va créixer «amb la consciència social de fer tot el que es pugui i parlar quan alguna cosa està malament», segons ha declarat. Llicenciada en Relacions Internacionals, a més de fer treball humanitari per a les Nacions Unides i World Vision Canada, va  fer servir la celebritat com a actriu per donar suport a la candidata demòcrata Hillary Clinton. A Donald Trump el va tractar de «misogin» i el va acusar de ser una figura que sembra «confrontació».

Lectora de Noam Chomsky

A la seva pàgina web, que ja va tancar, va recomanar un llibre del pensador i esquerrà radical Noam Chomsky.  També va declarar públicament la seva oposició al Brexit. Què passarà quan hagi d’aplicar la màxima tan britànica que, com als nens, els membres de la família reial se’ls ha de veure però no sentir?  «Veig venir un veritable problema en els propers mesos i anys», afirma l’historiador i biògrafd’Isabel II Robert Lacey: «Un problema existencial».

Des que anunciessin el seu compromís a la tardor, Enric i la seva promesa han recorregut el país i han participat amb gran èxit en diversos actes públics. Càlida, repartint abraçades en contra del protocol i les distàncies que marquen els Windsor, l’americana no vol conformar-se amb somriure i portar vestits cars. A la primera aparició al costat de la seva futura cunyada, la duquessa de Cambridge, Meghan va deixar clar que farà campanya per «potenciar les dones» i va exaltar moviments com Time’s Up i #MeToo. Al costat d’Enric s’ha compromès a defensar els drets dels gais. Meghan serà també el primer membre de la família reial britànica de raça mixta i està orgullosa d’aquesta part essencial de la seva personalitat.

"Ser de la reialesa és una mica com actuar"

«Té una gran confiança en si mateixa, és molt eloqüent, una dona jove molt llesta. Sempre està preparada per a la càmera, a la qual no tem,» assenyala l’escriptor Andrew Morton, que acaba de publicar una biografia de Meghan. «Ha posat a la catifa vermella. Sap el que s’ha de fer en les aparicions públiques», prossegueix. «El seu pare era director d’il·luminació i li va ensenyar  tot això. És una professional consumada i, francament, ser un membre de la reialesa és una mica com actuar. Ets a l’escenari un temps i després et treus el maquillatge i te’n vas a casa».

En aquest enllaç són molts els que creuen que és Enric qui hi surt guanyant. Segons el parer de Morton, «és ell que està desesperat per trobar algú que digui el ‘sí, ho vull’, perquè sap que és molt difícil entrar en aquesta família. Tothom parla del glamur, però no existeix aquest glamur». El casament és l’últim pas en la transformació del príncep, que ha anat abandonant la imatge de 'playboy', borratxo i llibertí que durant anys el va perseguir.

"En cinc anys el planta", diu Germaine Greer

Notícies relacionades

El canvi va començar amb la seva incorporació a les tropes britàniques a l’Afganistan. Més recentment va arribar la seva pròpia confessió del problema emocional que va suposar la mort de la seva mare, la princesa Diana, un trauma d’infantesa que es va negar a afrontar durant anys, fins que finalment va demanar ajuda psicològica. La relació amb la madura i emancipada actriu americana de 36 anys, tres més que ell, va completar la transformació. «No hi ha cap dubte. Des que va lliscar l’anell al dit de Meghan Markle, el príncep Enric és diferent», assegura 'Tatler', la revista de les elits, que atribueix a «una font, molt, molt pròxima de la família reial» un categòric dictamen. «Amb Guillem i CatalinaGuillem porta la batuta. Amb Meghan i Enric, ella els pantalons». 

Meghan no és la Ventafocs, però corre el perill d’acabar sent La Bella Dorment i quedar empresonada per les cotilles de palau.  La feminista Germaine Greer aposta que s’avorrirà de la família reial i "plantarà" Enric «en el termini de cinc anys». 

El casament reial, en 10 curiositats

1.- <span style="font-size: 1.6rem;"><strong>Educada com a catòlica</strong>, Meghan Markle ha estat batejada i confirmada a <strong>l’Església anglicana</strong>. </span>

Temes:

LGTBI Feminisme