UNA CÒMICA MOLT SERIOSA

Michelle Wolf: humor a boca de canó

Després de la intervenció de la còmica al sopar de corresponsals de la Casa Blanca, es va desencadenar una tempesta de correcció política. Com ella mateixa va dir quan alguns van començar a esbufegar o contenir l'alè, haurien d'haver sabut qui contractaven.

zentauroepp43120328 washington  dc   april 28   comedian michelle wolf attends t180504160049

zentauroepp43120328 washington dc april 28 comedian michelle wolf attends t180504160049 / Tasos Katopodis

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L'humor  no és una ciència exacta però Michelle Wolf sí que hi troba una cosa comparable a un experiment científic quan escriu les seves rutines còmiques.  Perfeccionista, en competició amb si mateixa, aquesta dona de 32 anys que a la seva època universitària va ser una  atleta brillant i després de llicenciar-se en quinesiología va treballar per alsector financer i per a un laboratori de bioquímica, es pren molt seriosament com plasmar les seves idees en acudits. Potser per això no deixa que res ni ningú l'allunyi del que està intentant aconseguir ni de la seva fórmula. I els resultats de la seva dissecció de realitats polítiques, socials i culturals, realitzada des d'una perspectiva de dona sense complexos ni disculpes, són dignes d'estudi. Representen, a més, una alenada d'aire fresc al panorama de la comèdia als EUA, que ha estat dominat per homes i on fins ara molts dels grans noms femenins (com Ellen DeGeneres) havien optat per un humor més amable i, també, menys molest i incòmode que el seu.

Wolf s'ha vist embolicada en una tempesta de polèmica per la seva intervenció dissabte passat al sopar anual de periodistes que cobreixen la Casa Blanca. Molts dels nuvolots que han descarregat aquesta tempesta han estat plens d'una correcció política en la qual no és difícil veure gotes (o cabals)d'hipocresia. És beneita, per exemple, la interpretació que Wolf va atacar l'aspecte de la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, quan va dir que «crema els fets i amb les cendres es pinta l'ombra d'ulls perfecta» o quan la va comparar amb el personatge de la tia Lídia d'‘El conte de la serventa' (una dona que accepta un rol opressor i explotador d'altres dones en un sistema pervers). «Parlava de la seva personalitat i crec que diu molt de la nostra societat que immediatament es pensi que parlava del seu aspecte», ha explicat la mateixa Wolf. «Si hagués estat un home s'hauria pensat que parlava sobre les seves habilitats, però com que parlava d'una dona es diu que parlava del seu aspecte».

Incendiària

Com va dir també ella mateixa al Hilton, quan van començar a sentir-se esbufecs o alens continguts, els qui li van encarregar el bolo haurien d'haver investigat una miqueta més qui contractaven. Perquè des que va decidir dedicar-se professionalment a la comèdia, Wolf ha demostrat en diverses ocasions la forma i el fons del seu concepte d'humor. Quan HBO va estrenar el seu especial ‘Nice Lady' (amb un pòster on se la veu davant d'una explosió i llançant un encenedor), un crític a ‘The New Yorker' la va comparar amb George Carlin. I això són paraules importants al parlar de com ser capaç d'assenyalar, en clau d'humor intel·ligent, la indignació i la ràbia davant de barbaritats polítiques i socials.

Notícies relacionades

Les crítiques a Wolf li aniran de primera per promocionar ‘The break',la sèrie que estrena el maig a Netflix. I són també combustible per alimentar una determinació que ha mostrat sempre. Quan després d'haver passat per Wall Street treballava al laboratori químic va fer que l'acomiadessin per poder dedicar-se de ple a l'humor. S'havia començat a formar en improvisació i va fer el salt a l'escena novaiorquesa de l'‘stand-up' i en uns mesos va aconseguir fitxar com a guionista al ‘late night' de Seth Meyers (que l'ha definit com a «deliciosament cruel»). Va passar un parell d'anys al ‘The Daily Show' amb Trevor Noah. I ha continuat endurint-se laboriosament, escrivint acudits perquè Chris Rock els digués al presentar els Oscar o com a telonera de Louis CK sense deixar d'acudir a fer ‘stand up' fins a 15 o 20 vegades per setmana en temples com el Comedy Cellar.

"No canviaria ni una paraula"

Wolf ha assegurat que «no canviaria ni una paraula»del que va dir dissabte. «Encara existeixen nocions preconcebudes de com es presenten públicament les dones i no entro en aquesta casella», ha dit també. I la seva convicció fa eco a declaracions que va fer a ‘The Village Voice' quan estrenava l'especial d'HBO. «No podem ser dones agradables. S'ha acabat ser educades, fer coses per agradar als altres sense raó perquè això és per al que se'ns va educar».

Temes:

Humor