ÍDOL EN DUBTE

Luis Miguel explica la seva veritat

El cantant es defensa dels atacs d'examors i exaliats en una telesèrie autobiogràfica produïda per Netflix

zentauroepp38275145 file   in this march 11  2012 file photo  mexican singer lui180426123842

zentauroepp38275145 file in this march 11 2012 file photo mexican singer lui180426123842 / FELIPE DANA

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els últims anys del Sol de Mèxic -així es coneix l'artista al seu país- havien estat una desfilada de petites relliscades, rumors sobre el seu estat de salut i declaracions poc amables per part d'examors i exaliats. Una d'aquelles relliscades es va fer viral el 2015: la famosa caiguda del rei del bolero durant una actuació a la ciutat de Palenque, al sud de Mèxic.  

A finals d'aquell mateix any, van començar les cancel·lacions de concerts: en va abandonar un després de tres temes, dient que no aguantava l'aire condicionat; un mes després, va cancel·lar la gira que l'havia de portar pels Estats Units, i el març de l'any següent, tots els que estaven programats a l'Auditorio Nacional de Mèxic.

Mentre la rumorologia es disparava, els seus portaveus al·ludien als seus problemes de , patologia auditiva que comporta molestos xiulets a les orelles. Ja el novembre del 2015, Luis Miguel explicava al diari argentí : "És una situació complicada. Han de pensar que jo vaig començar amb nou anys aquesta carrera: amb la música, els decibels, els concerts. Són més de trenta anys exposat a sons molt forts".

L'estiu del 2016, antics amors i col·laboradors es posen d'acord a restar-li mèrits com a persona. La seva exdona, Aracely Arámbula, l'acusa de mal pare al diari colombià: "Ell és un pare absent. Tant de bo que si algun dia vol recuperar el temps perdut, no sigui massa tard". I a la mexicana, el seu antic productor, Arturo Velasco, assegura que "va matar tots els seus amics en la vida", i afegeix: "Ha acabat amb la seva gent més propera, alguna cosa anava malament a la seva vida i ja li arribaran les factures".

El seu pare, Luisito Rey, es va obsessionar a convertir el seu fill en l'estrella que ell mai no havia arribat a ser.

Davant d'aquest panorama, Luis Miguel es va veure obligat, després de molt de silenci, a parlar. A través d'un , per ser concrets. El de , en el qual afirmava: "Durant dècades moltes persones han parlat de la meva vida, però ha arribat el moment que la meva veritat surti a la llum".

Glamur dels vuitanta

Estrenada a Netflix el passat dia 22 (no es podran veure tots els episodis d'una vegada, sinó un cada setmana),. és la luxosa manera que ha triat Luis Miguel d'explicar la seva versió dels fets.

Aquesta «primera i única història oficial sobre el cantant», tal com es descriu en una nota de premsa, és un biopic de factura impecable, interpretat amb ferocitat per Diego Boneta (en el paper del cantant) i, sobretot, Óscar Jaenada (com el pare de l'artista, i també el seu mànager durant molts anys).

És fàcil preguntar-se si una història de Luis Miguel supervisada per Luis Miguel farà honor a la veritat: sovint les històries no autoritzades són més fidels als fets que les oficials. Però almenys pel que fa a la relació amb el seu pare, l'artista no sembla haver-se passat amb el sucre. La sèrie explica com Luisito Rey va començar a obsessionar-se a convertir el seu fill en l'estrella que ell no va arribar a ser mai, i va provar de prendre un control total no només de la seva carrera, sinó també de la seva vida, de les seves parelles.

En la recta final de la temporada es tractarà la misteriosa desaparició de Marcela, la mare de l'artista

"Per arribar al cim un ha de fer molts sacrificis", diu el Luis Miguel ficcional al tràiler de la sèrie. "Quan hi arribes, t'adones que és un lloc solitari". En el primer episodi veiem com Luisito no va que deixar que la xicota del seu fill, Mariana (encarnada per Paulina Dávila), protagonitzés el clàssic videoclip dels anys vuitanta , potser perquè creia que un festeig seriós i evident no ajudava el negoci.

Aquest videoclip és la base de la trama del pilot de , una sèrie que promet ser més glamurosa que i oferir el triple de girs. Plaer culpable de la temporada? Plaer i prou.

Cas sense resoldre

Segons el que suggereix el tràiler, en la recta final de temporada es tocarà la misteriosa desaparició de Marcela, mare de Luis Miguel, vista per última vegada el 1986.

Notícies relacionades

Hi ha diverses teories principals sobre el seu parador: una diu que està internada en un psiquiàtric i no reconeix el seu fill; una altra, que hauria començat una nova vida a Gran Canària; i una tercera, que hauria mort (segons Telemón, potser durant un tiroteig).

L'obsessió per aquesta desaparició continua viva i potser mou moltes persones a veure la sèrie, tot i que probablement la veritat sobre on és Marcela no surti a la llum; si és que es algú ho sap. El que sembla clar és que no, Marcela no és una sensesostre a Buenos Aires, com es va escampar per la tele llatinoamericana després de l'aparició d'un vídeo sospitós a Youtube. La mateixa captaire es va encarregar ben aviat de negar el vincle, però les càmeres, per descomptat, van continuar insistint un temps.

Temes:

Netflix Música