8-M: ¡Parem!

zentauroepp42367939 combo mas periodico180302200538

zentauroepp42367939 combo mas periodico180302200538

14
Es llegeix en minuts

Una quarantena de personalitats de la política, la cultura, la ciència i l'activisme feminista, LGTBI i trans expliquen la seva posició davant la vaga laboral, de cura de les persones i consum convocada per a dijous, 8 de març. Alerta espòiler: la majoria de les consultades secundaran l'aturada. Aquí en llegim les raons.

Ada Colau. / ALBERT BERTRAN

ADA COLAU. Alcaldessa de Barcelona

«Faré vaga com a dona, com a mare i com a alcaldessa perquè són reivindicacions de sentit comú. Les dones sostenim el món però no volem continuar-ho fent soles, no ens conformem a seguir cobrant un 22,9% menys, a tenir un 31% menys de pensió, a ser sempre minoria en els òrgans de decisió, a tenir por de ser violentades o assassinades. Exigim equitat, visibilitat i respecte». 

ITZIAR CASTRO. Actriu

«Crec que encara hi ha molt de camí per fer perquè les dones puguem accedir a llocs de poder. Per exemple, presidentes de Govern, directores generals d’empreses, estudis de cine o cadenes de televisió. Hem de 

fer molt de soroll. Necessitem visibilitat, que s’aconsegueix amb convocatòries com aquesta vaga».

VIOLETA GARCÍA. Psicòloga especialitzada en violència contra la dona

«Faré vaga i em dedicaré a compartir amb altres dones i cuidar-me a mi mateixa. Considero que l'aspecte més important de la vaga és el relacionat amb cuidar els altres, i m'agradaria que s'allargués més d'un dia. Espero que la manifestació sigui històrica i que els mitjans hi donin espai».

 

Susanna Griso. / josé manuel vidal (Efe)

SUSANNA GRISO. Conductora d''Espejo Público'

«Recolzo aquesta acció i totes les que tinguin com a objectiu l’alliberament de la dona i tenir una societat igualitària. Educo els meus fills contra els estereotips masclistes, encara que costa desconstruir l’imaginari androcentrista que impera a la tele, la publicitat o les revistes. En aquesta revolució encara queden massa batalles».

JULIA NAVARRO. Escriptora

«Dono suport a la vaga. La meva feina consisteix a escriure a casa i el que faci aquell dia no servirà per visibilitzar l'impacte de la vaga, però espero que el seu èxit sigui total, que el país sencer s'aturi. Sense els homes, el món no funciona, però sense nosaltres, tampoc. Les dones hem de posar-nos en valor, i la vaga pot servir per aconseguir-lo».

MONTSE CERVERA. Activista feminista. Ca la Dona

«Tot el meu suport a aquesta vaga feminista que pretén mostrar que, si les dones ens aturem, s’atura el món; d’aquesta manera donem valor a la feina de cuidar de les dones i visibilitzem la necessitat de canviar l’organització del treball, l’economia i les atencions i cures, sense violències ni guerres. Feminisme o barbàrie».

Alicia Giménez Barlett. / Ricard cugat

ALICIA GIMÉNEZ BARLETT. Escriptora

«Preferiria una acció amb un objectiu més acotat. Aquesta reivindicació inclou massa conceptes i quedarà com una cosa merament simbòlica. A més, al ser una convocatòria generalitzada, tindrà un seguiment dissipat que pot confondre. Estic convençuda que existeixen més feministes que les que faran vaga».

MARTA ROVIRA. Diputada d'ERC

«Ens sumem a la convocatòria per visualitzar que sense la feina de les dones el món s’atura. Les societats amb més benestar són les que presenten més igualtat, i les més modernes. Volem una societat igualitària entre homes i dones, igualtat salarial i drets laborals, i on les cures familiars siguin valorades, compartides i reconegudes».

LUCÍA ETXEBARRIA. Escriptora

«Faré vaga. Perquè la violència masclista existeix. Perquè la legislació és ineficaç. Perquè el sistema judicial revictimitza les víctimes. Perquè es qüestiona que no hi ha una violència dominant per part dels homes. Perquè la bretxa salarial és del 30%. Perquè les nostres oportunitats són inferiors. I, sobretot, perquè soc mare d’una filla».

MARÍA BLANCO. Economista

«No recolzo la vaga, ni la secundaré. Em sembla una arma política. Gràcies a ella, la dona és moneda de canvi. No se soluciona res marcant un únic camí de sortida, no es canvia una mentalitat per decret llei. La principal causa de la bretxa salarial és la pobresa. S’ha de crear riquesa perquè la dona tingui autonomia».

Martina Klein. / JOSÉ LUIS ROCA

MARTINA KLEIN. Model

«Soc treballadora autònoma i ara mateix estic cuidant la meva filla. Aquell dia no podré canviar gaire els meus horaris, però estic d’acord amb la convocatòria i hi dono suport al cent per cent. Està bé que es prengui consciència que si les dones parem, el món s’ensorra i la vaga permetrà que això es faci visible. Dones, aixequem la veu».

CARE SANTOS. Escriptora

«Vaig saber que es feia vaga quan ja tenia diversos compromisos. Són lluny de la meva ciutat i, per respecte a les persones amb qui em vaig comprometre, no els cancel·laré. Si ho hagués sabut més aviat, potser hauria seguit la vaga, però no perjudicaré altres persones. El meu suport a la iniciativa serà més espiritual que real».

CARLA VALL. Advocada i assessora

«Faré vaga laboral. Ni treballaré ni cobriré les guàrdies derivades del que pugui passar, com fem sempre les advocades implicades en els drets humans. Respecte a les tasques de cuidar, necessitem poder escollir-ho, que no sigui una llosa davant la qual estem soles. Som interdependents, ens necessitem també des de la calidesa».

NAJAT EL HACHMI. Escriptora

«Faré vaga per la meva mare, que no sap què és el feminisme però ha treballat sense descans durant tota la seva vida i no té res que reconegui la seva feina gratuïta. Per la meva filla, que ha de saber de quina llarga lluita ve com a dona. Pel meu fill, que ha d’entendre que no som res sense que els altres ens cuidin».

Beatriz Gimeno. / ferran nadeu

BEATRIZ GIMENO. Activista LGTBI i feminista. Diputada de Podem a Madrid

«Secundaré la vaga conscient de viure un moment únic, el de la presa de consciència de les dones que aquesta societat neoliberal és incompatible amb la vida digna que tots els éssers humans aspirem a viure i que nosaltres reproduïm sense reconeixement i a costa de les nostres pròpies vides».

SAMANTA VILLAR. Periodista

«És hora que es vegi tota la feina no remunerada ni valorada que fem les dones, sobretot en el terreny de les cures i de la llar. Treballo com a autònoma i veig difícil la manera de visualitzar el meu suport a la vaga. El difondré a les xarxes, faré tot el soroll que pugui i aquell dia faré vaga de cures i tasques a casa, encara que sigui simbòlicament».

Marina Subirats. / el periódico

MARINA SUBIRATS. Sociòloga

«Faré vaga i la faré molt contenta, perquè dones de tot arreu la farem, i això ens fa imparables. Prou de paternalismes i vagues promeses: som la meitat de la població i aportem molt més de la meitat de la feina, i volem un món diferent. ¡Unides ho aconseguirem, ara sí!».

CARMEN ROMERO. Editora i escriptora

«Per mi la verdadera pregunta no és per què fer la vaga del 8 de març sinó per què no. Crec que totes les dones (i també molts homes, que espero que se sumin a la convocatòria) hem d’aprofitar la visibilitat, potser més gran que mai, que tenen les desigualtats».

Inka Martí. / instagram

INKA MARTÍ. Periodista i fotògrafa

«M’uneixo al corrent feminista mundial, però em disgusta que a Espanya s’utilitzi com a eina ideològica de partits. Subscric la necessitat de conscienciació de primitivismes patriarcals establerts com a violència, assetjament, desigualtat salarial i amb tota forma d’abús que patim les dones, els animals i la Terra».

CLARA SÁNCHEZ. Escriptora

«Dono suport a la vaga feminista del 8 de març. Aquest és l'any que les dones estem parlant més que mai alt i clar. ¡¡¡¡Endavant, companyes!!!!».

IRANTZU VARELA. Periodista i activista

«S’ha de fer vaga per denunciar les explotacions de les dones i la violència masclista en el sistema capitalista i heteropatriarcal. Se’ns explota i paga menys en el mercat, se’ns esclavitza a casa obligant-nos a cuidar gratis i se’ns imposa la por al carrer i l’heteronorma al llit».

Elsa Artadi. / (aFP) / jOHN THYS 

ELSA ARTADI. Diputada per Junts per Catalunya

«Les diputades de JxCat ens sumem a la vaga per denunciar la desigualtat entre homes i dones que es manifesta especialment en la bretxa salarial i en l’accés a càrrecs de responsabilitat. Això invisibilitza la dona en molts àmbits i porta a la multiplicació de tasques no remunerades desenvolupades per dones i a la cosificació. També denunciem la violència contra les dones, una plaga que hem de combatre fins a erradicar-la».

CLARA USÓN. Escriptora

«Soc dona, ¿com puc no recolzar aquesta vaga? El 8-M hauria de ser només l’inici d’una mobilització constant, no podem conformar-nos. Si no fos per les sufragistes, les dones seguiríem sense vot. Hem de continuar lluitant i protestant fins a aconseguir un canvi. Els homes no ho faran per nosaltres».

MARÍA ZAMORA. Productora de cine

«La vaga em sembla necessària i urgent, necessitem aprofitar aquest moment en què la societat està demanant un canvi. Això sí, em sembla fonamental fer-ne partícip l’altre 50% de la població. No em refereixo al fet que la secundin però sí que prenguin consciència de la dimensió del problema. aquest és el nostre repte».

Les Kellys Barcelona. / JOAN PUIG

LES KELLYS BARCELONA. Cambreres de planta d'hotel

«Aquest 8 de març farem una vaga pionera que esperem que transformi la consciència social, a tots els nivells, al voltant dels abusos laborals que patim. Volem acabar amb la cessió il·legal entre empreses i promoure l’autoorganització de les treballadores en la defensa dels drets».

ROSA VILLACASTÍN. Periodista

«Soc una de les 2.000 professionals de la comunicació que han firmat el manifest de suport. Aquell dia només treballaré per donar difusió a la convocatòria i reivindicar el que reclama el moviment feminista. No entenc les dones del PP i C’s que es neguen a recolzar-lo. La lluita per la igualtat està per sobre de les sigles».

ALONDRA BENTLEY. Cantant

«Aquell dia actuo dins el cicle Veus Femenines a Ourense, amb Lisa Hannigan, i per això no podré fer una aturada total, però participaré en un projecte que recolza la música feta per dones. Estic a favor de qualsevol iniciativa que reconegui i reivindiqui el paper i els drets de la dona, molts d’ells no reconeguts avui dia».

Marta Sanz. / julio carbó

MARTA SANZ. Escriptora

«Recolzaré aquesta vaga i ho faré celebrant un acte en un centre cultural de la ciutat asturiana d’Avilés, en què conversarem àmpliament sobre les diferents possibilitats que ofereix el discurs feminista en el camp de la literatura, en el de la feina, la malaltia i el dolor de les dones en el món en què vivim. Convertim aquesta jornada en un dia d’autèntica celebració, reflexió i reivindicació».

MAR COLL. Cineasta

«Soc una feminista convençuda que la verdadera igualtat entre homes i dones encara no és una realitat. Tot indica que és el moment de pressionar i demostrar l’amplitud del moviment. He anul·lat cites, i em sumaré a les mobilitzacions, però com a cineasta treballo amb material personal i lligat a la meva vida afectiva». 

Pol Galofré. / el periódico

POL GALOFRÉ. Activista ‘trans’

«Encara que transito pel món com a home transsexual, faré vaga laboral perquè és cert que legalment encara computo com a dona: no he canviat mai el meu nom als documents oficials, ni ho vull fer. Sobre la vaga de cures i de consum, com a persona que viu en masculí, ajudaré les meves companyes en el que necessitin. Les dones mouen el món i s’ha de visibilitzar que és realment molt complicat cobrir totes aquestes tasques invisibles quan aquesta meitat de la població decideix parar».

MAMEN MENDIZÁBAL. Conductora de 'Más vale tarde'

«Recolzo la vaga, absolutament allunyada de les lluites partidistes i perfectament conscient que això que hem començat és una revolució que cap partit polític s’ha d’apropiar. Les dones necessitem la igualtat real i efectiva. Reclamem un canvi de discurs i deixar de ser ciutadanes de segona». 

ELENA MARTÍN. Actriu i directora de cine

«El 8 de març volíem estrenar l’obra de teatre Pool (No water) a la sala Beckett, però hem decidit ajornar-ho. Com més aviat ens adonem que la conciliació i l’empatia són molt més útils per organitzar una societat que l’autoritat i la força, abans sortirem d’aquesta apatia que ho inunda tot».

Carme Ruscalleda. / el periódico

CARME RUSCALLEDA. Xef amb set estrelles Michelin

«El dia 8 de març cau en dijous, que és precisament el dia de festa setmanal al restaurant Sant Pau, però tinc tres compromisos professionals acceptats des de fa setmanes. Són feines de diferents àmbits que es portaran a terme amb la col·laboració d’un equip humà. Si fes vaga, els deixaria penjats».

PATRICIA MERINO. Escriptora

«El 8-M aniré a la manifestació amb la meva filla. La vaga de les tasques de cuidadora és important perquè posa de manifest que la divisió de la feina en remunerada i reconeguda, i invisible, domèstica i no remunerada, és fal·laç i artificial, i va ser creada per fer possible l'acumulació capitalista i l'explotació de les dones». 

EVA GRANADOS. Diputada del PSC

«Faré vaga per denunciar la bretxa salarial, la situació de discriminació sociolaboral i la violència de gènere que patim les dones. Com a socialistes, treballem perquè les dones exercim des de la nostra llibertat el protagonisme de les nostres vides i per aconseguir una societat lliure de masclisme».

Aina Clotet. / joan cortadellas

AINA CLOTET. Actriu

«Faré la vaga, perquè miro la meva filla i vull que creixi amb les mateixes llibertats i oportunitats que els homes. Ens queda tant... No hi ha igualtat. És més, hi ha una desigualtat insultant. No podem continuar sent condescendents amb l'heteropatriarcat. Hauríem de parar el món. La vaga és el mínim que podem fer».

LEA VÉLEZ. Escriptora

«El 8 de març no portaré els meus fills al col·legi, que és la meva verdadera feina diària, ja que a més a més d’escriure, faig 100 quilòmetres cada dia per portar-los al col·le i tornar-los a casa. Jo faig vaga per la conciliació treball-maternitat. Vull un horari europeu en igualtat per a homes, dones i nens».

MARTA BUCHACA. Dramaturga i directora teatral

«El dia 8 surto de comptes, pot ser que la vaga m’agafi parint, cosa que seria preciós i simbòlic. Si no, faré vaga: si les dones parem, es para tot. Perquè, com diu Estelle Ramey: ‘La igualtat arribarà 

quan una dona mediocre pugui arribar tan lluny com un home mediocre’. Perquè encara queda molt per fer».

Cristina Gallach. / JOSÉ LUIS ROCA

CRISTINA GALLACH. Responsable d'Igualtat d'Oportunitats de la UE

«Ni a Bèlgica ni a les institucions europees s’hi ha plantejat la vaga feminista, així que no faré l’aturada, però la meva agenda serà especial. Començaré el dia a les 8, amb una reunió amb la xarxa de dones al Servei d’Acció Exterior. Després aniré a un congrés feminista amb líders empresarials, del sector públic i activistes. Europa avança a pas de tortuga. El 8-M no deixarem de pressionar. No en va, l’eslògan d’aquest any és #pressforprogress.

GEMMA LIENAS. Escriptora

«Sí, secundaré la vaga i la faré només per aquelles raons en què les feministes tenim un ple acord: contra les discriminacions laborals, contra la violència de gènere, per al reconeixement i distribució equitativa a l’hora de cuidar familiars i per la defensa dels drets sexuals i també dels reproductius».

Cristina Rosenvinge. / EL PERIÓDICO

CRISTINA ROSENVINGE. Cantautora

«Aquell dia tinc concert a Barcelona, que vull convertir en una celebració del 8-M. Quan van anunciar la vaga, vaig dubtar sobre si havia de mantenir l’actuació o no. Aprofitaré l’avinentesa per llegir els punts de la convocatòria, que recolzo totalment i absolutament. És hora que les dones mostrem la nostra força. Sento no poder participar aquell dia en la manifestació de Madrid, a la qual mai falto».

CAROLINA LEÓN. Periodista, activista i llibretera

«La societat segueix esperant que siguem les dones les que cuidem. Es fa, diuen, per amor, quan en realitat es tracta d’una coacció més del sistema patriarcal vigent. Tant en la línia familiar com en la subcontractació, s’extreu una plusvàlua del cos i del temps de les dones, i això no  és res més que una forma més de violència».

Rubia Naz. / el periódico

RUBIA NAZ. Portaveu de Pakmir

«Des de la nostra associació, que treballa per la integració de les dones pakistaneses, ens solidaritzem amb la convocatòria. Així que tornarem a alçar la veu per sobre del sistema patriarcal i a lluitar per la visibilitat, la igualtat i la inclusió social, econòmica, cultural i històrica de totes les dones».

ROSA MONTERO. Escriptora

Notícies relacionades

«Seré en un congrés literari a Macau, però parlaré de la convocatòria, que recolzo absolutament. Vivim un moment històric, hem d’aprofitar-lo per visibilitzar la desigualtat que patim, deguda en gran part a nosaltres. És hora que prenguem consciència de la nostra situació per començar a canviar-la».

Aquest reportatge ha sigut elaborat amb la col·laboració de Juan Fernández, Olga Pereda, Núria Marrón i Núria Navarro.

Aquest reportatge ha sigut elaborat amb la col·laboració de Juan Fernández, Olga Pereda, Núria Marrón i Núria Navarro.