Degustació de paisatges oblidats

L'ecoinnovadora Àngela Puigrrodón rescata productes de la terra en desús per tornar-los a la taula

zentauroepp42062241 mas periodico lubina sobre rissoto de ortigas y jugo de guis180213194107

zentauroepp42062241 mas periodico lubina sobre rissoto de ortigas y jugo de guis180213194107 / natalia cedres

2
Es llegeix en minuts

La globalització ha marginat productes del territori carregats de propietats que poblaven les taules dels nostres avantpassats. Àngela Puigrrodon, «activista» de la seva recuperació –i d’ampliar la biodiversitat i recolzar els productors locals–, treu de l’arca del gust cinc hortalisses i un destil·lat.

Alguns els ofereix l’equip del xef M. Dardouchi de Krisalia Catering, una empresa que serveix gastronomia amb consciència. 

Ortiga. / El periódico

ORTIGA ('Urtica dioica' i 'urtica urens') 

Calci, ferro, magnesi, zinc i vitamines A, B, C i E

«És una mala herba amb poder urticant, sí. Però creix espontàniament, consumeix poca aigua i el seu sabor recorda el gra de blat, tot i que lleugerament més dolç».

dea: llobarro amb risotto d’ortigues i suc de pèsols amb menta. 

Salsafí. / el periódico

SALSAFÍ ('Scorzonera hispanica')

Alta en fibres, baixa en calories 

«És una arrel pròpia de la Selva, la Garrotxa i el Gironès que afavoreix la formació de bífidus i té propietats diürètiques. En gastronomia és molt versàtil, la seva textura és suau i el seu sabor, molt subtil. Acompanyen molt bé en guarnició».

Idea: ànec a la pequinesa amb cremós de salsafí.

Nyàmera. / el periódico

NYÀMERA ('Helianthus tuberosus')

Rica en potassi i inulina (fibra probiòtica)

«Cosina del gira-sol i desplaçada per la patata, no es proposa com un producte oblidat, sinó com un tubercle per ser reinterpretat als fogons. Es cultiva al Berguedà i la seva forma recorda la del gingebre, encara que té un color entre blanc i rosaci».

Idea: braves de nyàmera.

Espigall. / el periódico

ESPIGALL, de la col brotonera ('Brassica oleracea')

Vitamines A, B9 i C, calcio 

"Aquesta germana de la col, originària del Garraf, tenen un valor energètic molt baix i un alt contingut en fibra. Va estar a punt de desaparèixer i es va recuperar a finals del segle passat. (No bullir més enllà de 20 minuts perden vitamina C)".

Idea: Caneló farcit d’espigalls a la catalana i oli de nous. 

Llavors de cànem. / el periódico

LLAVORS DE CÀNEM ('Cannabis sativa')

Manganès, vitamina E i fibra 

«El 37  per cent és proteïna. Beneficia la Terra i la salut. La majoria de plantacions són a Andalusia, però a Besalú (Garrotxa) hi ha un productor, Ibercanem, que investiga els seus usos culinaris i terapèutics».

Idea: postres veganes de cànem i xocolata.

Ratafia Corriols, de Santa Coloma de Farners. / el periódico

RATAFIA

Potenciador de la sobretaula

Notícies relacionades

«La base de la ratafia catalana és la nou verda. Porta el paisatge al got i convida a disfrutar de la sobretaula».

Idea: la Corriols, elaborada amb 50 herbes de les Guilleries per Anna Selga, va néixer per reivindicar el no a la MAT.