Berlusconi i Lario: el divorci que no s'acaba mai

L'ex primer ministre italià i la seva exdona batallen per una pensió de manutenció d'1,4 milions d'euros mensuals

zentauroepp41978741 berlusconi180209202504

zentauroepp41978741 berlusconi180209202504

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Sabia que no t’havies casat amb mi per amor", es llegia en una de les últimes vinyetes que han inspirat Silvio Berlusconi i Veronica Lario, en què també apareixien disputant-se una bossa plena de diners. Fa temps que va caure el teló sobre el matrimoni d’aquesta antiga actriu i el controvertit ex primer ministre italià, després de 19 anys (1990-2009) de casats. De tota manera, l’epíleg que està escrivint la batalla judicial entre "el dragó" -com el va arribar a anomenar ella en alguna ocasió, indignada per les aventures extraconjugals del polític, de 81 anys- i aquesta dona de 61 és públic i molt àcid.

Veronica no es rendeix, titulaven aquesta setmana els diaris, fins i tot els més seriosos, exaltats pel to que ha adquirit el divorci. Aquesta vegada, la notícia era que Veronica no acceptava la sentència  dels jutges del Tribunal d’Apel·lació de Milà, que al novembre van establir que la dona no tenia dret a una pensió de manutenció ("al ser econòmicament autònoma"). La xifra en disputa són els 1,4 milions d’euros al mes que el tribunal de primera instància havia imposat a Berlusconi com a pensió.

Notícies relacionades

Els lletrats de Lario han contraatacat dient que la dona va deixar "la seva exitosa carrera com a actriu per dedicar-se completament a les tasques de la llar i a l’educació dels seus tres fillsBarbaraEleonora Luigi". La decisió de Veronica, a petició del seu llavors marit, va aportar a Berlusconi la possibilitat de vendre "la imatge de família feliç que tan sovint va explotar" en les seves campanyes, asseguren els lletrats. El fet, afegeixen els advocats en la seva apel·lació davant el Suprem, és que Berlusconi va poder seguir "amb total llibertat" amb "les seves tasques empresarials i polítiques".

"Una faula italiana"

Tot ha sigut possible, a la vegada que increïble, en la unió de Lario i Berlusconi. El 1990, el seu casament va ser qualificat de "faula italiana" per la revista Sorrisi e Canzoni, de la qual ell era propietari. I el llibre Una historia italia­na, de 125 pàgines i amb fotos de la família, fins i tot va ser enviat el 2001 als votants italians amb motiu de la campanya electoral. Va ser aleshores, però, quan Berlusconi va començar a aparèixer enmig d’un vaivé de noies que entraven i sortien de les seves mansions i de les seves llistes electorals. "He suportat amb respecte i discreció els inevitables contrastos i moments dolorosos que una relació llarga comporta", li va escriure Lario el 2007. Però el seu comportament, afegia, s’havia tornat "lesiu" contra la seva "dignitat" i li va exigir disculpes. Va ser llavors quan va trencar amb el seu marit, avui aparellat amb una jove napolitana, Francesca Pascale, mig segle més jove que ell.