Camila Cabello: la somiadora del pop

La cantant nord-americana amb arrels cubanes cotitza com a nova estrella llatina i desafia Trump amb el seu missatge proimmigració

zentauroepp41834076 camila cabello arrives for the 60th grammy awards on january180201204408

zentauroepp41834076 camila cabello arrives for the 60th grammy awards on january180201204408 / ANGELA WEISS

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Diumenge passat, a la cerimònia de la 60a edició dels premis Grammy, Camila Cabello pujava a l’escenari del novaiorquès Madison Square Garden per presentar ni més ni menys que U2, lluint perfecta i segura de si mateixa en el seu paper d’enèsima encarnació del somni americà. Moment en què va recordar la seva condició d’«orgullosa immigrant cubanomexicana, nascuda a l’est de l’Havana», i va aixecar una gran ovació. 

La noia no es va tallar i va procedir a sumar-se al debat al voltant dels dreamers, com s’anomenen els nens, avui adults, que van arribar un dia als Estats Units acompanyant els seus pares indocumentats. Aquests somiadors «van aixecar el país» i «mai es van rendir», va afegir ella apuntant als plans de l’administració de Donald Trump en matèria de política migratòria. Més aplaudiments.

Veu de ‘talent show’

No hi ha dubte que Camila Cabello és decidida. El 3 de març farà 21 anys, però ni és nova a la indústria del pop ni es pot dir que la fama l’hagi descol·locat. Tot al contrari: és això exactament el que buscava des que, a punt de fer els 15 anys, quan la seva mare li va demanar quin regal volia per al seu aniversari, va respondre que el seu permís per presentar-se a la preselecció del programa The X Factor. I encara que no va guanyar el concurs, va aconseguir una cosa potser millor: ser elegida per integrar-se en un ambiciós grup de noies, Fifth Harmony, amb el qual va gravar un parell de treballs que van guanyar discos d’or i platí.

A la cançó bandera del seu primer disc canta «el meu cor és a l'Havana» amb ritme de 'son' cubà

Nascuda, en efecte, a Cuba, a la humil localitat de Cojímar, que forma part del municipi de La Habana del Este, Camila Cabello es va traslladar de petita amb els seus pares a la Ciutat de Mèxic, i d’allà a Miami. De tot aquest trànsit li ha quedat un domini natural de la llengua castellana amb un accent llatí poc localitzable i que denota moltes influències solapades (corren per internet vídeos en què es delecta imitant els accents dels diferents països hispanoparlants). 

 

Notícies relacionades

Fifth Harmony la va portar de gira més enllà dels Estats Units, a llocs com Barcelona, al Sant Jordi Club, on va actuar l’octubre del 2016. Llavors hi havia maror a l’interior del quintet: les seves companyes no portaven bé que hagués gravat pel seu compte un single amb Shawn Mendes, I know what you did last summer, i el distanciament es veia venir. Dos mesos després, Camila anunciava la seva marxa de Fifth Harmony, grup que ha tirat endavant sense ella (amb molta menys fortuna comercial). En una actuació de l’any passat per a MTV, les seves ofeses companyes van muntar un gag sortint a un escenari a la penombra, lluint cinc siluetes, una de les quals va sortir violentament disparada pels aires. Bon rotllet.

L'atracció del sud

Res que pogués afectar la decidida Camila, que va debutar en solitari el maig passat amb la cançó Crying in the rain, perfilant un registre pop amb empelts d’electrònica i r’n’b. Però va ser el següent, Havana, el que la va projectar amb força a través d’una sensual cadència de son cubà, rubricada amb el missatge de «my heart is in Havana» («el meu cor és a l’Havana»). Aquesta cançó és el reclam de Camila, el seu primer disc llarg al seu nom, llançat aquest mes de gener. Convidada en una part de l’última gira de Bruno Mars i catapultada com a cara fresca de l’star system nord-americà lluint llatinitat sense complexos, Camila Cabello dona un sentit espectacular al seu parlament als Grammy, quan va recordar que els seus pares la van portar «sense res a les butxaques, llevat d’esperança».