Anar al contingut
El Wikileaks dels 70

'LOS ARCHIVOS DEL PENTÁGONO'

El Wikileaks dels 70

La nova pel·lícula de Spielberg, 'Los archivos del Pentágono', viatja al 1971 per recordar els intents de Richard Nixon de silenciar unes filtracions que revelaven les mentides del Govern dels EUA

Nando Salvà

En un món on el significat de la paraula veritat és cada vegada més difús, la professió periodística s’enfronta a un des­afiament sense precedents: combatre les fake news i els tuits tòxics amb informació veraç i contrastada. Per això sembla que és un moment idoni per a l’estrena d’una pel·lícula que parla del paper instrumental que una premsa independent juga per mantenir a ratlla els que manen.

Los archivos del Pentágono, la nova pel·lícula de Steven Spielberg, celebra una de les victòries més importants en la història del periodisme: la filtració l’any 1971 dels anomenats Papers del Pentàgon, un document de 7.000 pàgines que detallava la història secreta de l’actuació dels Estats Units a l’antiga Indoxina des de la segona guerra mundial, i revelava un encobriment governamental que implicava quatre presidents del país.

  

Protagonitzada per Meryl Streep i Tom Hanks en la pell dels caps editorials de The Washington Post, la pel·lícula recrea la batalla legal que tant aquell rotatiu com el New York Times van lliurar per publicar un material que l’Administració Nixon volia mantenir silenciat: un munt de fotocòpies subministrades al Times per Daniel Ellsberg, un assessor del Departament d’Estat nord-americà incapaç de suportar que el seu govern seguís enviant tropes al Sud-est Asiàtic tot i saber que el conflicte estava perdut.

El gran engany

Els documents deixaven clar, per exemple, que el Govern de Harry S. Truman havia proporcionat ajuda militar a França en la lluita contra els comunistes a la guerra d’Indoxina; que posteriorment Ike Eisenhower va treballar secretament per soscavar el règim del Vietnam del Nord, i que el successor de Kennedy a la Casa Blanca, Lyndon B. Johnson, no només va intensificar la guerra contra aquell país, sinó que també va organitzar operacions militars clandestines a Cambodja i Laos, al mateix temps que declarava que els Estats Units no augmentarien la seva presència a la zona. El poble americà no havia tingut mai tanta consciència d’haver sigut enganyat.

Katharine Graham, amb Bobby Kennedy, el 1968. / AP

La filtració també va produir una confrontació mai vista entre la Casa Blanca i els mitjans de comunicació, quan el Departament de Justícia va expedir un mandat judicial que forçava el Times a aturar la publicació de documents al·legant que causaria «un dany irreparable als interessos de defensa dels Estats Units»; que l’opinió pública conegués les mentides dels seus predecessors, va pensar Nixon, podria fer estralls en la seva popularitat. Va ser llavors quan Katharine Graham, propietària del Post, i Ben Bradlee, el seu director, van decidir recollir el testimoni i seguir revelant material. En ells se centra Los archivos del Pentágono.

Propietària del 'Post' després del suïcidi del seu marit, Graham va prendre la decisió enfrontada a homes que la menystenien

Així mateix, la pel·lícula posa aquesta decisió en context. Graham s’havia posat al capdavant del diari arran del suïcidi del seu marit el 1963, i va heretar una posició que no havia tingut mai cap interès a ostentar per mantenir el control familiar de l’empresa. Des d’aleshores, havia superat els seus dubtes malgrat treballar envoltada d’homes que ni la respectaven ni valoraven les seves capacitats, però en cap cas havia afrontat una decisió com la que ara tenia al davant.

En aquell moment el New York Times era el rotatiu més important dels Estats Units, però la reputació del Washington Post estava a l’alça; publicar els papers del Vietnam contribuiria a incrementar-la. No obstant, fer-ho podria posar en perill no només la supervivència de la companyia –que llavors estava immersa en una operació de sortida a borsa, el valor de la qual es podia veure greument afectat per l’escàndol–, sinó també els llocs de treball de centenars de persones. Spielberg envolta la decisió de Graham de seguir davant d’un inconfusible halo heroic.

Paral·lelismes

El 30 de juny de 1971, la Cort Suprema nord-americana va decidir a favor del Times i el Post. Els jutges van resoldre que «els informadors estan al servei dels governats, no dels governants», i que el Govern de Nixon no havia presentat proves suficients que el dret dels dos diaris a exercir la llibertat de premsa hagués de ser posat en suspens per raons de seguretat nacional.   

Recordant aquella sentència no resulta difícil recordar els casos de Julian Assange i Edward Snowden, que van revelar informes militars sobre les guerres de l’Iraq i l’Afganistan i documents que provaven l’espionatge portat a terme pel Govern nord-americà contra els seus ciutadans, respectivament. Tots dos viuen reclosos –Assange, recordem-ho, fa cinc anys que està amagat a l’ambaixada d’Equador a Londres; Snowden, que se sàpiga, segueix a Rússia– per intentar evitar l’acció de la justícia nord-americana.

Spielberg va concebre la pel·lícula com un senyal d'alarma urgent contra l'Administració Trump

En última instància, Los archivos del Pentágono se serveix d’aquella filtració pionera per assenyalar un moment crucial en què la premsa va decidir adoptar una actitud més activa en la defensa de la veritat: tant Graham com Bradlee, recorda la pel·lícula, van haver de redefinir la seva relació d’afinitat amb aquells en el poder, i decidir entre ser lleials als seus amics o ser-ho als lectors. En altres paraules, parla no només del significat mateix del dret a la informació, sinó també de com resulta d’essencial una premsa plural i independent per al manteniment de les democràcies. És una cosa que mai està de més recordar.

Nou mesos

Spielberg va trigar només nou mesos a completar-la, des del moment en què va llegir la primera versió del guió a principis del 2017 fins que la va donar per acabada al novembre –un període de gestació absurdament curt per a qualsevol pel·lícula, però sobretot per a una d’aquesta dimensió–. La va concebre menys com una mirada al passat que com un senyal d’alarma urgent contra l’Administració Trump, que constantment intenta silenciar notícies que li són desfavorables, desacreditar aquells periodistes que fan preguntes incòmodes i convertir mitjans prestigiosos en enemics de l’Estat. 

tardó solo nueve meses en completarla, desde el momento en que leyó la primera versión del guion a principios del 2017 hasta que la dio por terminada en noviembre –un periodo de gestación absurdamente corto para cualquier película, pero sobre todo para una de este tamaño–. La concibió menos como una mirada al pasado que como una señal de alarma urgente contra la Administración Trump, que constantemente intenta silenciar noticias que le son desfavorables, desacreditar a aquellos periodistas que hacen preguntas incómodas y convertir medios reputados en enemigos del Estado.

Mentre contempla un món de reporters i editors que passa dificultats cada vegada més grans per poder sobreviure –als Estats Units, a Espanya i a tot arreu–, es pregunta: «¿A qui rendirà comptes el poder quan ja no quedi ningú per demanar-los-hi?». 

0 Comentaris
cargando