¿A qui convidem, carinyo?

Protocol s'esprem el cervell per encaixar els assistents a la boda d'Enric Windsor i Megan Markle

zentauroepp41538240 britain s prince harry and his fiancee meghan markle greet w180112162001

zentauroepp41538240 britain s prince harry and his fiancee meghan markle greet w180112162001 / PETER NICHOLLS

5
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La llista de convidats a un casament és terreny minat. Una exclusió, un oblit, i l’ofensa és irreparable, l’enemistat eterna. Les conseqüències s’agreugen si l’enllaç nupcial és d’un membre de la família reial britànica. Enric Windsor i Meghan Markle es casen el 19 de maig al castell de Windsor. Un príncep de sang blava i una americana del show business. La trobada de Hollywood amb l’aristocràcia més rància del vell continent. La règia parentela d’ell, en contrast amb els pares de la nòvia californiana, aliens completament a l’etiqueta i estil de la Corona.

L’assistència dels progenitors de la contraent encara no ha sigut confirmada. ¿Exercirà de padrí, l’una mica malgirbat Thomas Markle?  ¿El substituirà en aquest paper tradicional Doria Ragland, la mare? Els nòvios volen una celebració «divertida», però amb la Reina present i l’arquebisbe de Canterbury oficiant a l’altar, protocol i compromisos diplomàtics són inevitables.

¿Hi seran els Obama, amics del nòvio? ¿O hauran de fer un forat forçós a Donald Trump? I, entre les amigues de Meghan, ¿acceptarà Serena Williams el paper de dama d’honor? ¿Qui seran els proscrits?

LA FAMÍLIA

LA FAMÍLIA

Thomas Markle, amb la seva filla sobre el pit. / INSTRAGRAM

El pare de la nòvia

¿Acompanyarà Thomas Markle la seva filla a l’altar? És una pregunta encara sense resposta. Els pares de Meghan es van divorciar quan ella tenia sis anys i l’actriu ha estat molt més unida a la seva mare. La relació entre pare i filla ha sigut, segons sembla, cordial, però distant. Thomas Markel va ser un prestigiós director d’il·luminació a Hollywood. Va guanyar dos Emmy i hi va ser nominat moltes altres vegades.

Ara, als 73 anys, viu retirat i al seu aire, a la localitat de Rosarito, al districte mexicà de la Baixa Califòrnia, disfrutant del sol. Una foto recent el mostrava descamisat i en xancletes.

Fa dos anys es va declarar en bancarrota i no és l’únic parent de Meghan que ha passat per aquesta situació. Des que va sortir a la llum la relació de la seva filla amb el príncep intenta evitar els reporters. Però la premsa mundial estarà a Windsor i ni això, ni el decorat de la capella de St. Jordi, quadren gaire amb Thomas Markle.

Doria Ragland, la futura sogra d'Enric Windsor. / K / arwai Tang

La mare de la nòvia

Doria Ragland també ha sigut extremadament discreta amb la premsa. El prometatge reial no ha alterat la seva vida quotidiana d’anar al supermercat i a la bugaderia. Als 61 anys continua vivint a Los Angeles, a View Park-Windsor Hills, conegut com el Black Berverly Hills, per ser un barri de la comunitat afroamericana acomodada.

Doria va ser treballadora social i instructora de ioga en un centre per a adults que han perdut la memòria. El 2002 també ella es va declarar en bancarrota. Enric va conèixer la seva futura sogra durant els jocs d’Invictus a Toronto i segons sembla es van caure molt bé. Expliquen que Meghan, amb inquietuds feministes, podria trencar la tradició i donar el braç a la seva mare, en comptes del seu pare, per anar a l’altar. Només són rumors. 

Els germanastres

Del primer matrimoni del seu pare, Meghan té dos mig germans, Thomas i Samantha, amb qui no manté contacte des de fa temps. Ells són, no obstant, els que més declaracions han fet sobre la promesa i la relació. Thomas Markle Junior és un altre membre de la futura família del príncep Enric que es va haver de declarar en bancarrota i ha protagonitzat algun escàndol. Viu a Oregon, on arregla finestres. En la cinquantena, divorciat dues vegades, el gener del 2017 va ser detingut per apuntar amb una pistola al cap de la seva nòvia, que finalment no va presentar càrrecs. Aquest mes va ser ella la que va passar l’Any Nou a la presó per haver-li pegat a ell. Segons sembla estan planejant el seu casament. No se l’espera a Windsor.

Samantha Grant, la germanastra. / E / l Periódico

Samantha Grant, la germanastra, de 52 anys, divorciada dues vegades i amb tres fills, viu a Florida i ha trobat en Meghan una font d’ingressos. Amb previsible verí està escrivint un llibre sobre el passat de l’actriu, titulat The Diary of Pricess Pu­shy’s Sister (El diari de la meva germana la princesa ambiciosa). Està previst que la publicació coincideixi amb el casament. En una recent entrevista va reconèixer que encara no li havia arribat la invitació per a l’enllaç, però que li encantaria assistir-hi. Possiblement la veurà per televisió

La proscrita

Per part del nòvio també faltarà algun familiar. Llevat de sorpresa, Sarah Ferguson, la tia d’Enric, no formarà part dels convidats. La que va ser dona del príncep Andreu ja va ser exclosa del casament de Guillem i Caterina el 2011. Sarah es va queixar llavors del desaire. Sí que hi seran, en canvi, les seves filles, Eugènia i Beatriu, caricaturitzades en els programes britànics d’humor com dos gandules rematades, eternament de vacances i de festa en festa, vivint sense fer brot a costa de les seves connexions reials.

LA DIPLOMÀCIA

LA DIPLOMÀCIA

Donald Trump i Barak Obama, el maldecap. / C / arlos Barria (Reuters)

¿Obama? ¿Trump?

El dilema diplomàtic ha requerit el consell de les altes instàncies polítiques. El príncep Enric és bon amic dels Obama. Es coneixen des del 2011 i des del 2016 ha realitzat diversos projectes amb Michelle Obama.

Estant a la Casa Blanca, la parella el va ajudar a promoure els Jocs d’Invictus a Florida. Barack i Michelle, ja sense responsabilitats presidencials, el van acompanyar també aquest any en aquests mateixos Jocs a Toronto. Enric ha entrevistat fins i tot Barack Obama en un especial per a la BBC. 

El dilema diplomático ha requerido el consejo de las altas instancias políticas. El príncipe Enrique es buen amigo de los Obama. Se conocen desde el 2011 y desde el 2016 ha realizado varios proyectos con Michelle Obama. La invitació a la parella és, no obstant, assumpte sensible. La família reial ha de mantenir la neutralitat, sense interferir en política.

En el casament dels ducs de Cambridge no es va invitar cap cap d’Estat. Obama ja no és president dels EUA, però Donald Trump se sentiria ofès si el seu antecessor, a qui detesta, és convidat i ell no. Per acabar-ho d’adobar, Meghan és una fan de Hillary Clinton i ha criticat públicament Trump. El periodista Michael Wolff, autor del polèmic Foc i fúria: dins de la Casa Blanca de Trump, adverteix que el president prendrà represàlies si no és convidat a l’enllaç. «No li agrada ser desairat i vol ser el centre d’atenció a tota hora». La recomanació del Foreign Office és no comptar en la cerimònia amb cap dels dos.

LES DAMES D'HONOR

Notícies relacionades

LES DAMES D'HONOR

Priyanka Chopra, Janina Gavankar, Misha Nanoo i Serena Williams. / E / l Periódico

El famoseig

A la llista de convidats s’inclourà algunes de les amigues de Meghan, que podrien ser les seves dames d’honor. L’actriu Janina Gavankar seria una d’elles, així com la també actriu Priyanka Chopra, estrella de Bollywood i la creadora de moda, Mi­sha Nonoo. Però és la possible presència de la campiona de tennis Serena Williams la que ha despertat més expectació.