Els Winklevoss, els primers milmilionaris de les bitcoins

Els bessons Cameron i Tyler, a qui Zuckerberg va pispar la idea per crear Facebook, cavalquen sobre el 'pelotazo' de la moneda virtual

zentauroepp41199968 cameron winklevoss and tyler winklevoss attend the white hou171207165649

zentauroepp41199968 cameron winklevoss and tyler winklevoss attend the white hou171207165649

4
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Tot miracle empresarial que s’ho valgui necessita tenir el seu heroi, el seu relat èpic i el seu pagà. En el cas de Facebook, la multinacional més gran nascuda en aquest segle, l’heroi és sens dubte el seu fundador, Mark Zuckerberg, l’èpica l’aporten les seves xifres –una comunitat de gairebé 2.000 milions d’usuaris valorada en 500.000 milions de dòlars– i el paper de tonto útil no l’ocupa una persona sinó dues: els germans bessons Tyler i Cameron Winklevoss, que seran sempre recordats com la parella d’emprenedors als quals Zuckerberg va pispar la idea per crear la xarxa social més gran del planeta i els va deixar amb un pam de nas. 

Però la història dels gegants tecnològics s’assembla a vegades a un culebró on caben les sorpreses inesperades, i el cas dels Winklevoss ha aportat recentment un gir de guió que té ressons de venjança. 

Que aquests atractius germans són els tontos necessaris en la història de Facebook ho prova l’empremta que van deixar els seus personatges a La xarxa social, la pel·lícula que va explicar com va ser la gestació de la companyia. Armie Hammer, l’actor encarregat de donar vida a tots dos, els va mostrar com una parella de babaus rics de Harvard tan encantats d’escrutar-se els pectorals al mirall com descol·locats i furiosos al comprovar que aquell universitari amb cara de beneit que van contractar per 300 dòlars perquè els escrivís el codi de HarvardConnection, la web amb la qual volien comunicar entre ells els estudiants del campus de la universitat, havia convertit el seu projecte en una altra xarxa registrada al seu nom que s’estenia com la pólvora per tot el país.

  

Zuckerberg va haver de pagar-los 65 milions de dòlars per haver-se apropiat de la seva idea per crear la xarxa social

  La disputa es va dirimir als tribunals l’any 2011 i es va saldar amb un acord compensatori valorat en 65 milions de dòlars, que si bé no era poca cosa, amb prou feines superava la meitat dels 100 milions que els germans ofesos li havien reclamat a l’espavilat de Zuckerberg i suposava una misèria comparada amb la fortuna que aleshores ja amassava el patró de Facebook.

La següent escena transcendental en la vida dels Winklevoss té lloc a Eivissa l’estiu del 2012. Entre copes i sessions de música electrònica, una nit coneixen un inversor que els parla del potencial de la moneda virtual bitcoin per convertir-se en el dòlar del futur. Als bessons, que malgrat el revés de Facebook no han perdut l’olfacte per detectar mines d’or sota terra, de seguida se’ls aixeca la cella i decideixen invertir en bitcoins 11 dels 65 milions de dòlars que li havien tret a Zuckerberg en el judici.

Els últims quatre anys en la vida del bitcoin dibuixen una muntanya russa amb una imparable tendència ascendent, i encara que la seva cotització ha patit més d’una punxada i molts analistes desconfien de la seva solidesa, la seva cotització s’ha disparat fins a arribar a multiplicar per 1.100 la valoració que tenia el 2013. Recorrent a la calculadora: els 90.000 bitcoins que els Winklevoss van comprar després de rebre l’epifania eivissenca valen avui 1.000 milions de dòlars, xifra que els eleva a la categoria de billionaire en l’escala de la riquesa anglosaxona. Perquè ho sàpigues, Zuckerberg, que no ho vas veure venir.

‘Selfies’ amb famosos

No se sap si els empresaris esmorzen cada matí en tasses de Mr. Wonderful decorades amb el lema Quan una porta es tanca, s’obre una finestra, però la veritat és que el seu cas encarna una bonica història de reinvenció amb tocs de justícia poètica. Entregats a la causa de la criptomoneda, en els últims temps han creat una eina per intercanviar bitcoins, batejada com a Gemini en honor al seu paral·lelisme genètic. Fills d’un doctor en matemàtiques autor d’assajos sobre finances i avaluació de riscos, sembla que els nois li han sortit alumnes avantatjats.

Notícies relacionades

 

Els bessons han creat una eina per intercanviar bitcoins batejada com a Gemini 

¿O no? Dependrà de l’evolució que experimenti el bitcoin. De moment, la vida de Tyler i Cameron, de 36 anys i gairebé dos metres d’estatura, recorda la de qualsevol milionari capritxós sorgit de l’inesgotable cofre de tresors de Silicon Valley. Van comprar dos bitllets per viatjar en el transbordador espacial Virgin Galactic de Richard Branson i el seu Instagram està ple de selfies en llocs exòtics i posats amb famosos com Ricky Martin i Donatella Versace. Probablement, quan es cansin de vendre’ls les bondats de la criptomoneda, els parlaran del que van sentir en la final de rem dels Jocs de Pequín del 2008, on van representar el seu país. Van quedar sisens, però en la carrera per ser els més rics de l’era digital s’han proposat ser els primers.