LOLITA FLORES

Li ha arribat l'hora

zentauroepp41123468 barcelona  29 11 2017  entrevista a  lolita flores  actriz y171201133647

zentauroepp41123468 barcelona 29 11 2017 entrevista a lolita flores actriz y171201133647 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Lolita Flores s’acosta als 60 –els compleix el 6 de maig– deixant enrere una zona de turbulències. «Estic en un moment dolç –diu–. Em trobo molt guapa, amb ganes de fer coses i els meus fills estan encarrilats. Cada matí agraeixo a l’univers el que em dona». I, almenys en el capítol laboral, li dona en abundància: és un dels ganxos de 'Tu cara me suena'; La 1 no descarta una segona part de 'Lolita tiene un plan' (versió graciosa del 'domestic show' de Bertín Osborne) i aquest Nadal el passa al Teatre Goya amb la comèdia 'Prefiero que seamos amigos', en tàndem amb l’argentí Luis Mottola.

Lolita, entre Carlos Latre i Chenoa, a 'Tu cara me suena'. / el periódico

Ha passat més d’una pàgina amarga. L’any 2009 la van operar d’un carcinoma d’úter («la por segueix aquí dins, encara que no l’hagués tingut», diu, al·ludint a l’antecedent matern). Poc després va trencar amb el cubà Pablo Durán, el seu segon marit. Va haver de vendre la casa de La Moraleja per eixugar deutes i va passar a viure de lloguer («una cosa molt corrent a Europa», tanca). No li arribaven ofertes tot i tenir a la sala un Goya a l’actriu revelació.

Servir per a tot

Fins i tot va explicar a 'El hormiguero' de Pablo Motos que el 2015 va trucar a 'Tu cara me suena' i els va deixar anar: «Jo per a concursant no, perquè soc una imitadora fatal, però si alguna vegada us falla algú del jurat, truqueu-me». Li van trucar i allà la teniu, explicant anècdotes del món de la faràndula, emocionant-se amb Miquel Fernàndez i Fran Dieli –els seus preferits– i jugant a Tom i Jerry amb Àngel Llacer. «Menys per mentir, serveixo per fer qualsevol cosa», assegura.

Lolita fa un petó a la seva mare, Lola Flores. / instagram

Ha trigat temps a «deixar de ser un volant del vestit de cua» de La Faraona i, d’ensurt en ensurt, fer la seva. «A Lolita li falta tenir una altra mare», va dir la matriarca, reconeixent com n’era de llarga la seva ombra. Lolita havia de ¿competir? amb algú capaç d’aturar un xou per buscar una arracada perduda, de demanar una pesseta a cada espanyol per pagar els 28 milions que li reclamava Hisenda, de respectar el Pescaílla i no descuidar el Junco, de jurar que tenia «més força que Txernóbil» en les pauses de la químio. Era com voler ser Pepsi vivint a la fàbrica de la Coca-Cola.

La carrera musical de Lolita no es va acabar mai de consolidar des que va debutar el 1975 amb el flamenc setí d’Amor, amor. Se la recorda més per perforar el cervell col·lectiu amb el «cuchibili, cuchibili» de 'Sarandonga' (2007), i per treure el seu punt reivindicatiu cantant 'A tu vera' amb Miguel Poveda a la gala dels Goya del 2015. En cine tampoc es va fondre el seu telèfon després de guanyar el premi de l’Academia per 'Rencor'. Va seguir lluitant «per amor propi». «Fa anys que vaig decidir no competir», va dir dimarts. «L’ego ha matat molta gent». El secret està, conclou, «a viure el present i projectar el futur». 

La reinvenció afortunada

I va arribar el teatre, i li va donar una insospitada forma de vida. Va fer una estupenda Doña Brígida a Don Juan Tenorio (2010), va vendre entrades a dojo amb Sofocos (2012) i va portar el seu monòleg de 'La plaça del Diamant' (2014) a Sud-amèrica. 'Prefiero que seamos amigos', l’obra de Laurent Ruquier que estrena al Goya, planteja aquesta ingrata sensació de ser invisible per al sexe oposat després dels 50.  

No és el cas, a jutjar pel format juvenil que presenta Lolita («riure et treu arrugues i et dona brillantor a la pell»). Menuda i fibrosa, és més Lola Flores en la manera d’omplir l’espai. «Noto que cada dia m’assemblo més a la meva mare en la manera d’encarar la vida –admet, amb una estranya brillantor als ulls–. Però jo no soc Lola Flores. ¡Ella era d’un altre planeta!». I matisa: «Si alguna virtut tinc és que soc noble». I que necessita poc per viure: «feina, menjar, dormir, fumar, alguna cerveseta amb els amics i estar amb els meus fills».

Elena i Guillermo Furiase, els seus fills. / instagram

Se li sent més la paraula 'salut', que 'diners' i 'amor'. «Estic soltera i tan a gust», diu. No, no hi ha relació amb la seva parella teatral, Luis Mottola –«¡Per Déu, que està casat i té fills!»–. Però sí, està oberta a l’amor. «Això arriba, no es busca». A aquestes altures ja no es presa dels abusadors de la indústria, que n’hi ha hagut a Espanya com als EUA. «Gràcies a Déu no m’ha passat mai  el que els va passar a les companyes de Hollywood –assegura–. No he patit abusos ni violacions, ni dins ni fora de la professió».

Dret a passaport

Notícies relacionades

I com que pel teatre i la tele –el plató de 'Tu cara me suena' és a Sant Feliu de Llobregat– Lolita està instal·lada a Barcelona, ai, no pot evitar que li preguntin sobre el procés. Flamenca, recorda que és «filla de català» –Antonio Gonzálezel Pescaílla, té una placa al carrer de la Fraternitat de Gràcia– i que, en qualsevol cas, això li dona «dret a passaport». Diplomàtica ella, s’afanya a afirmar que el millor és que les seves dues pàtries siguin amigues. «L’amor sense amistat no existeix, però l’amistat sense amor sí que pot existir», assegura.

En tot cas, no descarta que Barcelona sigui el seu lloc de retir, que imagina poblat de nets, gossos, pintures i música. Ja es veurà.